Сирийската армия системно избива цивилни

Това се твърди в доклад на "Амнести интернешънъл"
14 юни 2012 12:58, Елка Василева
67
Сирийската армия системно избива цивилни
В доклад на "Амнести интернешънъл" се твърди, че сирийската армия избива цивилни при организирани нападения над градове и села. Снимка: Reuters

Сирийските правителствени сили избиват цивилни при организирани нападения над градове и села, а това е равносилно на престъпление срещу човечеството, заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл", позовавайки се на свидетелства от над 20 населени места в Северозападна Сирия, съобщи Ройтерс.

Докладът от 70 страници на организацията се базира на посещенията на нейни представители в 23 селища в провинции Халеб и Идлиб между април и май, при които са интервюирани над 200 души, включително много хора, чиито роднини са били убити или чийто дом е бил разрушен.

Сирия понастоящем върши престъпления срещу човечеството в името на държавата, за да се разправи с общностите, заподозрени, че подкрепят бунтовниците, се казва в публикувания днес документ, цитиран от Франс прес.

Базираната в Лондон организация твърди, че разполага с нови доказателства, че жертвите, в това число младежи и деца, са били извеждани от домовете си и убивани от войници, които в някои случаи изгаряли труповете. Тя описва как войници и членове на милициите "шабиха" са подпалвали къщи и друго имущество и са стреляли напосоки в населени райони, убивайки и ранявайки минувачите. "Амнести" обвинява сирийския режим, че системно подлага на мъчения арестувани хора, включително болни и възрастни.

Тези нови доказателства за наличието на организирана система за тежки посегателства показват спешната необходимост от решителни международни действия, заяви съветничката по кризисни ситуации в международната организация Донатела Ровера при представянето на доклада.

Въз основа на събраната информация организацията заключи, че сирийските правителствените сили и милиции са отговорни за тежки нарушения срещу правата на човека и потъпкване на международното право, стигащи до престъпления срещу човечеството и военни престъпления, подчерта Ровера.

В доклада "Амнести" настоява Съветът за сигурност на ООН да предаде Сирия на прокурора на Международния наказателен съд и да наложи оръжейно ембарго на Дамаск, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
21
 
5
 
! Отговори
Реалността преди 11 години
Тука е пълно с побъркани комунисти къде намесихте ЦРУ хахахах хората в Сирия не искат асад и искат да го свалят, както в другите арабски държави народа свали другите самозабравлили се диктатори ,но уви за съжаление сирийците нямат късмет защото американците и Нато единствено ги интересува как да откраднат петрола, а Сирия петрола е много малко,затова вече година и половина Нато на прави нищо, а в Либия бомбите полетяха над Кадафи още на 2рата седмица след началото на бунта,интереси .
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без съгласието на Русия и Китай само ще си лаят.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Катар, Саудитска Арабия, Великобритания и САЩ ще си счупят крачката да доставят оръжие на бандитите,а за кланетата, направени с тяхното оръжие, обвиняват редовните правоохранителни органи. Като че ли те си нямат друга работа, ами най-важното е да си изграждат медийния образ на сатрапи. А кой в действителност гради тези образи лесно ще разберем, като се върнем на партенките за садамовите оръжия, за "лошите" сърби, за Кадафи, за Патрис Лумумба, за Хосе Ибара, за Жуао Гоулард, за Салвадор Алиенде..
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Гъргорчо, хората какви дебели книги са написали по въпроса и пак не стигат до единно мнение, а ти с две изречения обясни нещата. Евала, на такива като теб се крепи ,,демокрацията,,.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти пък за какво пишеш тук и без това ти е трудно.
26
11
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Специално за *** обяснявам, че демокрация това е власта на хора. Кой не хоресва демокрация? В първи ред тези, които загубят власт от демокритически преобразования. Ако имате мозък всичко ще схващате!
25
7
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Абе Анонимен, идвай анонирай,ти луд ли си,или на луд дрехите носиш! За що пишеш тука това тъпотия.
24
0
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
То и аз това ти казвам - диктатурата налага властта на част от населението върху друга част. След като управляващата част е приела закон всички да сменят арабските си имена и да не носят шалвари, малцинството е длъжно да изпълнява. Не знам баретите и полицията да е стреляла безразборно срещу гражданите с мюсюлманско вероизповедание.
23
1
 
15
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Източници на информация бол. BBC i CCN са последните на които вярвам. Спомням си също как обявиха сърбите за снаряда изстрелян срещу пазара в Сребреница и започнаха да ги бомбят. По- късно си признаха, че снаряда е дошъл от босненските позиции, но вече бяха свършили това за което им плащат. Както се казва един път могат да те излъжат, но втори път по същия начин вече е срам за теб. (подобрен цитат от Буш младши).
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 22 а кой извърши възродителния проес , точно тогава бях в казармата и много добре си спомням какво се случи , разбира се че там не изпратиха редовна армия , изпратиха баретите от Враня , за това поне съм 100% сигурен , защото си пиех всеки ден кафето в тяхното барче
21
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега на кого вярваш сигурно само на Путин май въпреки че не журналист горкия , но каквото ти каже го приемаш за чиста монета.
20
1
 
19
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Диктаторите не могат да управляват без подкрепата на част от народа. В НРБ армията беше наборна, както и в Сирия. Няма начин с наборна армия да избиваш народа. Във всяка държава има закони и когато ги спазваш никой не те закача. Моето семейство спазва законите и не е имало проблем с армията и полицията нито преди 1989 , нито след това.
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои са тия ерудирани западни журналисти - тия дето дават протестите в Гърция и ги представят за демонстрации в Русия, или тия дето представяха разрушенията в Цхинвали предизвикани от грузинците за руски. Обективните журналисти нямат възможност да се изявяват в BBC и CCN. Вярвахме им в ранните 90, но наивността ни премина.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как ще тръгне срещу народа, като армията и полицията са част от народа---------------------------------Ти четеш ли какво ни пишеш , куде и кога армията и полицията не са били част от народа в световната история и били ли е това пречка да се образуват диктатури и да има репресий срещу народите , ти на кой свят живееш , само до преди 22 години живеехме в еднилична диктатура а а рмията и полицията бяха народни или поне така се водеха.
17
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй като не харесвате ВВС СNN сигурно гледате Барековата телевизия високопрофесионална и напълно независима , която вчера 30 мин. централно време изхаби за тъпите си журналистически разследвания , а онова тъпичко девойче дето е командировала в Сирия сигурно изобщо и не се усеща колко го мамят от сирийското правителство като го карат да прави дирижирани репортажи може ли да става и дума за сравнение с ерудираните западни журналисти , които всеки ден гинат някъде там , за да имаете информация на к
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как ще тръгне срещу народа, като армията и полицията са част от народа. Така лесно диктатура не се прави. По правило диктатора трябва да има подкрепата на по-умната и развита част от народа, чрез която да мачка останалата. Ако Б.Б направи диктатура и реши да сложи престъпниците и *** на място, той ще го направи със съгласието и подкрепата на голяма част от българите. Първо ти помисли откога Западът се е загрижил за народите на другите страни.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15 - е то в момента не е ли диктатура? Виж го че си прави квото иска бате ти разБойко, и никой нищо не му казва. Амнести интернешънъл само скимтят, за тва им се плаща, комисията на ООН установи, че НЕ Е ЯСНО кой е извършвал убийствата.
14
3
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
ВСИЧКО Е МАНИПУЛАЦИЯ!ГОЛЕМИТЕ ИГРАЦИ РУСИЯ И КИТАЙ ДНЕС СЕ ИЗПРАВЯТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СРЕЩУ САЩ И ЕВРОПА1СРЕД КАТО ЗАГУБИХА МАЧА В ЛИБИЯ ЩЕ ЗАГУБЯТ ЛИ И ТОЗИ МАЧ?МАСОВО ОРЪЖИЕ СЕ ВКАРВА ПРЕЗ ИРАК И ТУРЦИЯ ЗА ,,БУНТОВНИЦИТЕ,,...ДЕМОКРАЦИЯТА ПОНЯКОГА ИМА И ДРУГО ЛИЦЕ....
13
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпчета , ако утре ББ или на някой друг му крумне да направи диктатура или недай боже тръгне срещу народа , пак амнести Интернешънъл ще сезастъпят за вас , не някоя да речем панславянска или източноправославна путинска организация.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако американците не се събудят и не си вкарат държавата в релси скоро, флгът им ще остане в историята като символ на престъплението и лицемерието...