Сирийската армия системно избива цивилни

Това се твърди в доклад на "Амнести интернешънъл"
14 юни 2012 12:58, Елка Василева
67
Сирийската армия системно избива цивилни
В доклад на "Амнести интернешънъл" се твърди, че сирийската армия избива цивилни при организирани нападения над градове и села. Снимка: Reuters

Сирийските правителствени сили избиват цивилни при организирани нападения над градове и села, а това е равносилно на престъпление срещу човечеството, заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл", позовавайки се на свидетелства от над 20 населени места в Северозападна Сирия, съобщи Ройтерс.

Докладът от 70 страници на организацията се базира на посещенията на нейни представители в 23 селища в провинции Халеб и Идлиб между април и май, при които са интервюирани над 200 души, включително много хора, чиито роднини са били убити или чийто дом е бил разрушен.

Сирия понастоящем върши престъпления срещу човечеството в името на държавата, за да се разправи с общностите, заподозрени, че подкрепят бунтовниците, се казва в публикувания днес документ, цитиран от Франс прес.

Базираната в Лондон организация твърди, че разполага с нови доказателства, че жертвите, в това число младежи и деца, са били извеждани от домовете си и убивани от войници, които в някои случаи изгаряли труповете. Тя описва как войници и членове на милициите "шабиха" са подпалвали къщи и друго имущество и са стреляли напосоки в населени райони, убивайки и ранявайки минувачите. "Амнести" обвинява сирийския режим, че системно подлага на мъчения арестувани хора, включително болни и възрастни.

Тези нови доказателства за наличието на организирана система за тежки посегателства показват спешната необходимост от решителни международни действия, заяви съветничката по кризисни ситуации в международната организация Донатела Ровера при представянето на доклада.

Въз основа на събраната информация организацията заключи, че сирийските правителствените сили и милиции са отговорни за тежки нарушения срещу правата на човека и потъпкване на международното право, стигащи до престъпления срещу човечеството и военни престъпления, подчерта Ровера.

В доклада "Амнести" настоява Съветът за сигурност на ООН да предаде Сирия на прокурора на Международния наказателен съд и да наложи оръжейно ембарго на Дамаск, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
31
 
! Отговори
Чел-чел, та .... преди 11 години
Хора, разберете, всичко това е мащабна акция за сваляне на Асад с помощта на Ал Кайда и ЦРУ. Сирийската армия няма абсолютно никакви облаги от това да избива сирийски жени и деца. Но облагата на т.нар."бунтовници" е, че ако обвинят режима за това, ще има силна световна реакция и съвсем естествено омраза към режима.Почетете малко история, за да ПРОГЛЕДНЕТЕ.
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Сирия стрелят срещу властта, целия свят ги пази и ги нарича борци за свобода, в САЩ срелят срешу властта, при което ги застрелват на място и остават в статистиката като престъпници...
9
3
 
22
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
*** стреляй срещу полицията в която искаш демократична държава, да видиш как ще се отнесат с теб. Предполагам няма да търсят специално някой с интелегентна физиономия, който да те убие.
8
4
 
18
 
! Отговори
7 преди 11 години
айде не ни правете на баламурници, - разрови се и виж къде се произвеждат серийноаз и твоя снимка мога да постна там и да обясня как си на-големия главорез в света
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то не минава ден без облъчвания... на принципа "една лъжа като я кажем 1000 пъти, и току виж се превърнала и в истина"колят онея, дето щатите си признаха че ги въоръжаватпък ако някой тях го застрелят се вдига вой до небесата, щот бил много , ама мноого невинен и мирен гражданин-главорез
6
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В сайта на Дейли мейл има снимки на аСадистите-главорезите на другаря Асад.Може да отидете да им разгледате мутрите,позите и гадните лица на убийци!Не се учудвайте,ако откриете прилика с лицата и телата на нашенските стероидни мутри-генезиса им е еднакъв!
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирийската армия защитава народа и законно избраното правителство от международният тероризъм и империализъм.YES
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно в Съвета за сигурност ще им обърнат внимание, Китай и Русия много уважават ,,Амнестито,,. Путин преди година забрани всички неправителствени организации спонсорирани от чужди правителства.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно защо не вземат интервю от сирийските бежанци в Турция и Либия да видим те кво ще кажат.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неправителствена организация, спонсорирана от ЦРУ. Така и така са били в Сирия, трябваше да се завъртят и в Турция да видят какво става с кюрдите.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На *** ни правите с тия лъжи !