Купуваме все по-малко компютри

Китайската Lenovo скоро може да измести Hewlett-Packard от върха по пазарен дял
Обновена: 12 юли 2012 14:55 | 12 юли 2012 12:57, Бойчо Попов
55
Купуваме все по-малко компютри
Снимка: Ройтерс
По данни на анализаторската компания IDC доставките на компютри в световен мащаб са отчели спад през второто тримесечие. Продадени са били 86,7 млн. компютри, което представлява лек спад от 0,1% на годишна база, пише MarketWatch. Продажбите са по-ниски с 2,1% от първоначалните прогнози на компанията.

„Ние вече бяхме доста консервативни за това второ тримесечие“, заявява анализаторът IDC Джай Чу в интервю. „Но при всички неприятности, които се случиха при нас, в крайна сметка сме на тази позиция". 
 
В доклада се цитира "ограничено" търсене в САЩ, Европа и дори в Азия, която според групата за технологични изследвания е имала "най-лошото си представяне от години."

"Потребителите продължават да не желаят да закупуват персонални компютри в тази среда на технологичен преход и
слаба икономика," се казва в съобщението на IDC.

Доставките на компютри в САЩ са спаднали с около 11%, което представлява значителен спад от прогнозите на IDC за намаление от 4,4%. „Ние прогнозирахме началото на спад за САЩ, но това е доста по-лошо, отколкото си мислехме," каза Чоу.

Доставките за Азия са на нивото от предходната година, като според IDC това е най-слабото представяне на континента от години.

Междувременно друга агенция за проучвания в сектора – Gartner, също съобщава за нежелание на потребителите да купуват компютри. През второто тримесечие продажбите на персонални компютри стагнират до 87,5 млн. броя.
Според анализа на Gartner американският производител Hewlett-Packard остава лидер на пазара с 14,9% пазарен дял, следван от китайската компания Lenovo с 14,7% и тайванската Acer с 11%. Американският концерн Dell Inc. е четвърти в класацията с 10,7%.

Данните обаче показват, че Lenovo е на път да измести Hewlett Packard от върха. Пазарният дял на американците пада от 16,9% до 14,9 на сто, докато китайската Lenovo расте с бързи темпове, като двете компании се разделят от едва 200 000 компютри. Ако трендът продължи, още през текущото тримесечие Lenovo може да заеме лидерската позиция. 

След успехите си на родния пазар, през май 2005 г. Lenovo придоби PC-подразделението на IBM и така започна настъпление и към международните пазари. От тогава китайците се наложиха на второто място сред най-успешните производители и изместиха от там друг американски конкурент – Dell, припoмня Financial Times.

През 2011 г. Lenovo придоби и доставчика на германската верига от нисък ценови сегмент Aldi - Medion.
В последните месеци концернът планира да извлече печалба и от бума на таблетите, разширявайки продуктовото си портфолио. Освен класическите лаптопи Thinkpad, Lenovo вече предлага и таблета A1. 

Gartner предупреждава, че потребителското търсене остава слабо, а IDC предполага, че ще остане такова и през следващите няколко тримесечия.

Анализаторът Микако Китагава смята, че въпреки повишените очаквания ултрабуците, новите ултратънки, икономични лаптопи, базирани на технология на Intel, „имат малко влияние върху цялостния растеж на доставките“.
Китагава също така отчита възхода на мобилните устройства, като таблети и смартфони, които според анализаторите засягат продажбите на PC-та.

„Потребителите все по-рядко предпочитат да харчат парите си за персонални компютри, тъй като има други технологии, продукти и услуги, като например най-новите смартфони и медийни таблети, които могат да купуват", се казва в изявление на Китагава. „Това е повече от тенденция в зрелия пазар, където персоналните компютри са силно наситени".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: пазар на компютри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
1968 преди 11 години
Do 46HP e edin ot nai-mnogo prodavaniya laptop v Germania! Horata sigorno razbirat malko ili mnogo ot Technika .?
47
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Тази статийка-до Нова година ли ще стои!?
46
2
 
7
 
! Отговори
стефан преди 11 години
аз комютри също не си купувам,но си направих идеални компоти от праскови..
45
1
 
1
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Когато се говори за потребителите винаги се сещам за австралийските овце и кучета. Рекламата ги набутва в кошарата, като куче шампион. Виждал съм хора с лаптопи за по 2500лв., които само браузват. 80% от компютрите в България се ползват за игри или като пишещи машини. Хората масово си накупиха лаптопи, но при тях не е решен проблемът с охлаждането. Машините са направени умишлено да прегряват някъде около втората година. Таблетите са скъпа играчка. Електронна книга бих си купил е-ink.
44
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ауу тоз черен почти колкото цветанов
43
1
 
2
 
! Отговори
НВ преди 11 години
Ако в България заплати и пенсии бяха по високи то тогава на това щяхме да се смеем.
42
2
 
8
 
! Отговори
Благой преди 11 години
От години съм в бизнес. Няма да се ровя в миналото, само ще кажа че до към 2007-2008 продавах основно настолни компютри, поради високите тогава цени на мобилните компютри. Последва бум при лаптопите, но напоследък хората купуват само в краен случай и то евтинджос модели, като все повече се увличат по таблети и смартфони. Относно качеството - HP са *** от най-долно естество, същото мога да кажа и за евтините Тошиби. Acer в последните години вдигнаха гарда, като по изръжлисвост гонят Asus.
41
1
 
12
 
! Отговори
ii преди 11 години
1. С този галопиращ долар ние не сме на далавера в момента да пазаруваме.2. Наближаваме точката на насищане преди през 1 година удвояваха производителността на CPU-тата.3. В момента почват да набират сила таблетите и смартфоните, мултифункционалните лаптопи. (офиса,момиченца за фацето)4. Десктоп машинки се предпочитат по-запалените геймъри, там пазара е съвсем друг, гймърска мишка 150-170 лв, Монитори 400-500 лв, видеокарта за 500-600 лв - това са технологии които не всички ползват.
40
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Америка никой не купува компютри, хората вече имат лаптопи и таблети.Компютрите са за изостаналите пазари в Азия.
39
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До онзи ден имах едно лаптопче на HP. Гаранцияте му беше 2 години и на 6-тия месец след тях му беше фаталният час. Е много ми харесваше, като изработка и качество .. но все пак техника, но и втори път HP няма да си взема.
38
12
 
7
 
! Отговори
леново преди 11 години
леново са в успех, защото обикновените потребители още не са разбрали до какви висоти може да стигне китайската некачествена изработка, която е и опасна за живота. Нека да видим точно какво ще се случи след като добият популярност. На светлинни години са от HP, просто на хората им предстои да го разберат!
37
6
 
21
 
! Отговори
gtf преди 11 години
аз съм с Asus - неверояно добра и издържлива машина, като се изключи това, че на 2-рия месец ми спря HDD WD. сега го ползвам, като за последно в жегите..изключително тих и охладен, нещо, което не мога да кажа за HP. Lenovo също са добра марка, но според мен, като качество Dell нямат равни.
36
0
 
3
 
! Отговори
аз съм 39 преди 11 години
до 40 Извинявай но за геймърите е достатъчно да си сменят само видео картата, да не кажа че си вземат още в началото не една а две достатъчно мощни че да им вършат работа поне 2-3 години. за какво да си купува цял компютър?
35
1
 
13
 
! Отговори
- преди 11 години
цените на хар дисковете се вдигнаха повече от двойно след наводненията и все още не са паднали, новите процесори са повече от два пъти по-скъпи от предходните, видео катите ползват стара архитектура като на предното поколение. ЗА какво да си вземаш нов компютър? на нормална работа 5 годишния компютър върши повече от перфектна работа. Само геймърите си вземат нов, но при тях е повече фукня.
34
5
 
4
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Какви компютри - важното е да пазаруваме *** на килограм!
33
6
 
9
 
! Отговори
jt2 преди 11 години
Два пъти правя поръчки в DELL и двата пъти се ***,а НР едва ли някой знае вече къде се произвеждат....Правешки от 1988г си търсете
32
5
 
6
 
! Отговори
zion преди 11 години
тука се скъсвате да пишете глупости
31
4
 
0
 
! Отговори
ХАКУНА-МАТАТА преди 11 години
Ми то като потърсих и чичко Гугъл не бе чувал ... :D
30
3
 
6
 
! Отговори
Thomas91 преди 11 години
Е ми нормално Lenovo да измести HP, все пак новата им линия хич не е за отказване откъм параметри и цена.
29
9
 
6
 
! Отговори
иво преди 11 години
Като изключим че в един момент харда отеснява няма други причини за смяна на компютъра. Слвдващата ми покупка няма да е компютър, а смарт телевизор.

Спонсорирани публикации