Чакат ни по-скъпи почивки догодина

Туроператори вече гледат към записванията за следващото лято
Обновена: 27 авг 2012 15:09 | 27 авг 2012 12:20,
91
Чакат ни по-скъпи почивки догодина
Снимка: БТА

Въпреки че настоящият летен сезон все още не е приключил и до месец се очакват официалните данни за това доколко е успешен той за страната ни, туроператорите вече гледат към записванията за следващата година.

Вече се очертават някои характерни тенденции, които ще доминират летния сезон през 2013 г., тъй като е в ход договарянето за новия сезон, разкри Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Пред Investor.bg тя разказа за плановете на туроператорите за догодина и сподели очакванията за предстоящия нов летен сезон.

Във всички случаи туристическите пакети през 2013 г. ще бъдат на по-високи цени, категорична е Ирена Георгиева. Няма как да не се повишат стойностите на предлаганите от хотелиери и агенции услуги по нашето Черноморие, тъй като маржът на печалбата в туризма е много малък и всяко повишение по веригата неминуемо ще окаже влияние върху офертите.

По-високите цени на горивата, на тока, на храните създават реална опасност от вдигане на цените в туризма с около 5 на сто, прогнозира експертът. Тези фактори, в съчетание с очакваното поскъпване на летищните такси и на самолетните билети, ще направи българската туристическа услуга по-скъпа. Туристическият бранш осъзнава, че това е нож с две остриета, тъй като това повишение ще понижи конкурентоспособността ни, но планира нови стратегии за привличане на български и чужди туристи.

Представители на бранша споделят, че още отсега се полагат усилия, така че на българския туристически пазар да бъдат привлечени германските туристи, които тази година се отдръпнаха от почивка в Гърция. Южната ни съседка отчете сериозен спад на туристи от Западна Европа, и по специално от немския пазар, тъй като германците са много чувствителни към сътресенията в страната и при нестабилна икономическа обстановка, са склонни да отменят резервациите.

Това лято Гърция регистрира 25-процентен спад на немските посетители.

„България би могла да насочи усилията си към привличане на тези туристи, които да се пренасочат към нашата страна“, каза експертът. Все пак от бранша не прогнозират дали реално можем да поемем немските гости, тъй като предлагаме различен вид туризъм.

Експертите напомнят, че Гърция привлича с екзотика на островите си, докато България предлага единствено континентално крайбрежие. А като прибавим огромните разлики в качеството на услугите и продуктите, идеята да „вземем“ част от немските туристи, посещаващи Гърция, става все по-малко вероятна.

Туроператорите още отсега работят активно върху руския пазар, тъй като настоящата 2012 г. даде надежда, че интересът на руснаците към родното Черноморие расте и тази тенденция ще се използва и догодина. Очаква се и през 2013 година основни пазари за страната ни да бъдат Русия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша, Германия, Великобритания и скандинавските страни.

Търговската активност на българските туристически агенции ще се насочи приоритетно и към Тунис и други държави от северна Африка, които също се очертават като силни пазари. В последните години се отчита много силен интерес и от страна на македонци, сърби и унгарци към Българското Черноморие.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: туризъмлято 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Аз пък направо се чудя вече като видя шоп по нашето черноморие.Специално на мен в Гърция не ми хареса,но е много по-добре от черноморието.Затова си ходя на почивка в Испания,Тунис,Египет,та дори и за френската ревиера се намират свестни оферти.Но ми беше най-кеф във Бразилия,но летях дотам преди да се оженя.Яе като цяло по нашето черномоеие от край време си идват най-бедните.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последния път, когато се излъгах да почивам в Б-я, беше в Приморско- 3*хотел на 50 м. от брега.Стаята - 2-3 м., цяла нощ- яко чалга, гледката от хотела - към баракате на ***, окупирали пътя до плажа и цялата главна улица, вътре - по 10-15 ***,*** и пикаят наоколо, по улиците не можеш да се разминеш от сергии с хавлии и джапанки, народа повече , отколкото в метрото сутрин в 8 часа, *** и мизерия.Е не, благодаря, никога повече. В Б-я лятото ходя само на планина, на море - в Гърция.
80
0
 
1
 
! Отговори
беден шоп преди 11 години
Аз като глупав да питам умния варненец.Абе да ми дадеш адреса на тоя дето плаща да плюят,че да изкарам и аз някой лев.Ще трябва да е я турчин,я гърк,че иначе остава да е политическа поръчка както стана модерно да се оправдава всеки който се е насрал.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Варненец, правилно си разбрал - за това качество на услугата и при цените за българи е скъпо. За чужденеца при двойно по-ниски цени му е евтино. Ако намалят поне наполовина цените за българи,че даже и повече би било редно, бих се замислила. До тогава- о. Тасос ми хем по- близо, хем по хубаво.
78
0
 
3
 
! Отговори
2012 преди 11 години
Догодина всички може да сме на една по-дълга почивка и разбира се не на нашето черноморие.
77
0
 
4
 
! Отговори
Елена преди 11 години
До Варненец:Аз сьм от Разград и не стьпвам от 5-6 години при вас на море.В Гърция и Турция за същите пари не се къпя в л..на.А на Бодензее съшо е по-чисто.идват *** от селата и се къпеш в техните....
76
7
 
0
 
! Отговори
варненец преди 11 години
А бе я се разберете като плюете черноморието да не си противоречите а ? Единия шоп вика -тука скъпо , другия-само "бедни" чужденци имало , но за шопа е скъпо ? Третия в отчаянието си вика ,че храните в БГ били ГМО, а Зара в мола я изкара турска марка ! Нямате аргументи платени ми писатели, лек ден !
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слушам по телевизията, че на немците за ол инклузив им взимали по 35 евро на ден за хотел 4*, а за българите е поне двойно,че искат и още да вдигнат цените - да си гледат работата, няма и да им стъпя на гнусното море.
74
1
 
7
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Странно разсъждаваш... България е най- бедната страна в Европа с най- ниските цени. Нормално е дори и за най- бедния чужденец тук да му се вижда като рая на евтинкото и затова да ви изкупуват магазините. Това обаче нищо не значи. Стоките в нашите магазини основно са внос от Турция и Китай като дрехи и от къде ли не като храна. Особенно от храната обираме ГМО и какъв ли не престоял *** и го внасяме. Чужденците идея си нямат какво си купуват ,защото мислят че тук има контрол като у тях...
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За българи в Б-я цените са двойни в сравнение с тези за чужденци. В Албена например за ол инклузив ми искаха около 500 лева на ден за четирима- двама възрастни с две деца.Ето защо отивам в Гърция. А тук да си вдигат цените колкото искат - блъсканица, шум, мизерия и ***, в Приморско например е като на женския пазар .
72
4
 
6
 
! Отговори
варненец do 75 преди 11 години
Бедни бедни , колко да са бедни ? Румънците пълнят багажниците на колите си от моловете във Варна, а руснаците изкупиха магазините за дрехи ! Англичани, немци и скандинавци изпиха бара, да продължавам ли ? Май софияниеца е по-беден от тях ? Сори , ама истината боли май ....?/Пак повтарям говоря за варненско /
71
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
До Варненец . Висенето на смръдлив кораб не означава разглеждане на света ,а само на смръдливи пристанища .
70
1
 
4
 
! Отговори
до варненец преди 11 години
Затова ли гледам запада Варна и все повече заприличва на село? Защото хиляди са по корабите ,а хотелиерите са селяни ?Спорим за качество на обслужване ,но това явно не значи нищо за теб или си обикновено моряче? Ама не ми се вярва ,че каккъвто и моряк да познавам е широка ,отворена душа. Видели са много и не критикуват! Ти си далече от това...
69
6
 
3
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Ей това е пък най-голямата лъжа , дето платените писатели повтарят като папагали : " никаде по света нямало пияни туристи " и "дънело чалга по черноморието " . Абе вие да сте чували за Ибиза и Маями ? Там не пият и не купонясват викаш ?А във Варна -чалга на плажа -НЯМА ! Освен ако викаш на гръцкото-чалга ? Виж на юг по вашите софийски колонии-Приморско и т.н.-МОЖЕ !
68
7
 
1
 
! Отговори
варненец преди 11 години
ХАХ паляци ! Варненци са обикаляли най-много по света драги ми шопе ! Щото хиляди от тях работят по кораби , ама това ти май не го знаеш шопе ..."Да съм излезнел в чужбина да видя " ми вика тоя шоп .... ааааа хахахахахаха
67
2
 
8
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Нали се сещаш какви са тия от които ври? Тук идват само най- бедните европейци и изпадналите. Не случайно идва огромен крими контингент . Правят опити със уж откраднати вещи и пари или със "случайни" злополуки. Идват на супер евтино пиене и ***.Никъде в чужбина няма да видиш пиян на мотика по улиците или даже в хотела. Няма да чуеш чалга или силна музика да звучи от сто места ,докато главата ти стане на балон. Няма да плуваш след *** и да ядеш онзиденшно сготвено.
66
2
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Нищо не манипулирам! Само казвам ,че всеки от подобието на пишещия се "варненец" ,ако излезе и види за какво става въпрос ,може и да не подобри обслужването ,но поне ще знае за какво го плюят. Моята поморийка има малък хотел с две звезди и няма какво да се сравнява с петзвезните в които ходи. Просто видя какво е почивка и спря да ме кани и да ми опява че не искам да ходя по нашето черноморие.Ние ходим повече от 10 години в чужбина и няма начин да ида по Черноморието пълно с "варненци" ...
65
1
 
5
 
! Отговори
заблуден шоп преди 11 години
Прав си варна.Ходили в ТУРЦИЯ,ходили в ГЪРЦИЯ.То се тая ама да те питам.Знам къде е гръцката мала,знам къде е турската,знам къде е и *** ама къде е българската?
64
11
 
1
 
! Отговори
варненец преди 11 години
А бе кво се занимавам с платени драскачи бе ?! Ходете където искате , ние във Варна можем да се оправим и без вас шопи ! Във Варна "хазяйки" и "хазяи"- няма ! Това не ти е Ахтопол и Царево ! Тука ври от румънци ,поляци, немци , англета руснаци и др. Освен това Русе, Разград, Шумен и Търговище са тук всеки уикенд ! "Хазайка" вика ....хахахахахаха
63
3
 
2
 
! Отговори
do 63 преди 11 години
Нормално е да ходи твойта Поморийка по чужбина , нали трябва да сравни нейния продукт с този на конкурентните дестинации ? Жалък опит за манипулация , пробвай нещо друго ;)