Купуваме по-скъпи колбаси от октомври

Месопреработватели вече са повишили с до 20% цените
Обновена: 26 сеп 2012 15:05 | 26 сеп 2012 14:00,
102
Купуваме по-скъпи колбаси от октомври
Снимка: архив Reuters

Сериозният пик от 30% в европейските цени на суровото месо през август, който настъпи след обявяването на новите котировки на зърното, вече дава своето отражение и върху вътрешния пазар. Първите производители вече коригираха ценовите си листи, но масово поскъпването на вътрешния пазар ще се усети през октомври.

Това съобщи пред bTV председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев по повод поредното поскъпване в храните, което започна от лятото на тази година.

Българският бранш е силно зависим от европейския пазар, който през тази година на два пъти отчита поскъпване на суровината. През февруари борсовите цени в Европа се покачиха средно със 17%, като тогава пазарът реагира на голямото търсене на суровина от Китай и Индия и последвалия износ на традиционните европейски производители на свинско и телешко месо.
Лятното поскъпване неизбежно се яви след пика в цените на фуражите, когато заради слабата зърнена реколта котировките на пшеницата скочиха рязко, достигнайки нивата от 2008 г.

„В рамките на август и септември в ЕС последваха няколко скока в цената на трупното месо, в резултат на което започнахме да купуваме суровината с 30% по-скъпо“, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на месопреработвателката компания „Браво“ Огнян Лулчев.

Компанията вече е повишила производствените си цени с около 20%, като очакванията са до края на годината да няма други корекции.

Колегата му от петричката фирма „Мес-ко“ Константин Чорбаджийски също се е принудил да увеличи цените на продукцията, като при сухите мезета поскъпването е с около 8-9%.

Представителите на месния бранш не се наемат да обобщават с колко биха се вдигнали цените на месните продукти, тъй като отделните компании ползват различни доставчици, а някои се снабдяват и с българска суровина.
Най-големите опасения на мениджърите са, че поредният скок в цените трудно ще се понесе от потребителите, което отново ще доведе до свиване на оборотите.

„Не мога да прогнозирам с колко ще намалеят продажбите, но със сигурност хората ще минат към евтините месни продукти, което ще бъде пореден удар не само за нас като производители, но и за потребителите“, коментира собственикът на „Браво“.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: месоцени на храните
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
СелШпек АД преди 11 години
Черни, мазни и не до край обелени, миришат на хайвер...?
73
4
 
3
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и не ям шпек салам като селянин, а само деликатеси.
72
1
 
7
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
на кой му пука за бензина, храните, тока и парното нали имате магистрала, нали имате зала армеец не ви трябва храна!
71
2
 
7
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Пореден успех за ГЕРБ! Да видим до края на мандата кое и с колко още ще поскъпва, списъка с тези успешни поскъпвания вече е огромен, някои неща поскъпват по 2-3 пъти...браво Бойко, браво ГЕРБ страхотно управление по време на криза.
70
1
 
2
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
Още можете да понесете,малко ви е.Коментирате гърците-*** били,лоши,мързеливи,алчни били???Ми я се погледнете първо вие,какво като сте много работни,не сте алчни и сте много добри(затова ви еб.ат без вазелин).За вас ясно,защо не пробвате да помислите децата ви какъв живот ще живеят?Чакате все някой да ви оправи(вярно доста ви оправят ама отзад)Аз непознавам някой случаен човек да е направил добро на друг случаен човек,а ВИЕ?Глупаците трябва да бъдат наказани,с колкото повече толко по-добре..
69
2
 
5
 
! Отговори
долу Тиквите преди 11 години
Токът вече е по-скъп, парното, водата - също. Паркирането в центъра на София е повишено със 100 /сто/ процента, колбасите с 20%, а пенсиите евентуално от май догодина с 5 лева. Долу Тивите от власт. Престъпниците и некадъниците в Специалния съд и в затвора, тежък физически труд, копане и строеж на пътища, а новите ще гледат слънчогледите, Тиквите и ще режат евролентичките на новите пътища, строени от сегашната забравила се върхушка.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като е съпо тиквите поне са без пари.
67
3
 
1
 
! Отговори
обаче ГЕРБ са преди 11 години
виновни, нали бе, другари ***?"Сериозният пик от 30% в европейските цени на суровото месо през август, който настъпи след обявяването на новите котировки на зърното, вече дава своето отражение и върху вътрешния пазар. "
66
4
 
11
 
! Отговори
миро мършатах ДПС преди 11 години
изядохте стотици тонове 75 годишно ирландско ли биш или там нещо си преди 2 световна воина!!! купувайте само от фирма "ГРАДУС" ШОТО Е МОЯ !!
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хлябя скъп, месото скъпо, сиренето скъпо май ще се ядат тикви
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги вдигат!Кой нормален човек яде тази помия то трябва да си бавно развиващ. Първо в това няма месо, а само *** и Е та да не говорим за други неща. Предпочитам да си взема чисто месо може повече хляб и по малко месо да ям но определено е по-добре пред тази отрова.
63
1
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Да си ги ядат и без това не са най-полезното нещо на света
62
2
 
4
 
! Отговори
Kolbasi преди 11 години
Kolbasite i kato ka4estvo , i kato vkus za jalost sa otvratitelni ! Na koe otgore i cenata 6te vdigat ?!
61
2
 
10
 
! Отговори
gerberdaeba преди 11 години
изчистихме всичките складове на ЕС с 20 годишно прясно месо и опааа в този период не са останали българи които да се занимават с животновъдство сега ко правим ???
60
2
 
22
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
Господине тук не става дума за работене или не, по тази логика дай да се върнем в каменната ера без ток и вода така ли, а на теб ясно ли ти е един пенсионер как би се оправил с тези нищожни пенсии при всеки ден растящи цени, просто факт е че в България заплатите са по-ниски поне 10 пъти спрямо страни в евросъюза, а цените на продуктите са еднакви, даже по доста цени България е с по високи нива ... така че тези теории за на село ги развивай на някой друг...
59
2
 
11
 
! Отговори
Преведено на гербер преди 11 години
Видяхте ли ние с какви скъпи колбаси ви храним?
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нема да се плашите! Без рога, копита и четина може да се живее.
57
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОСКЪПВАНЕ - гарантирано от ГЕРБ !Хайде гей-бери, обяснявайте за магистралите, за залата и другите глупости бокоДа не забравите СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ обещани преди 4 години.
56
2
 
21
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
мафията в лицето на герб спечели изборите в страната Това дори го пише и в доклада на ЕК Единственото спасение от тях е един голям шут в задните части и в Бобовдол Крайно време мафията +правителството да си намерят майстора
55
3
 
10
 
! Отговори
ГЕРБер преди 11 години
Така се обърках ,кои са наши и кои не , че сам си писах минус.

Спонсорирани публикации