Купуваме по-скъпи колбаси от октомври

Месопреработватели вече са повишили с до 20% цените
Обновена: 26 сеп 2012 15:05 | 26 сеп 2012 14:00,
102
Купуваме по-скъпи колбаси от октомври
Снимка: архив Reuters

Сериозният пик от 30% в европейските цени на суровото месо през август, който настъпи след обявяването на новите котировки на зърното, вече дава своето отражение и върху вътрешния пазар. Първите производители вече коригираха ценовите си листи, но масово поскъпването на вътрешния пазар ще се усети през октомври.

Това съобщи пред bTV председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев по повод поредното поскъпване в храните, което започна от лятото на тази година.

Българският бранш е силно зависим от европейския пазар, който през тази година на два пъти отчита поскъпване на суровината. През февруари борсовите цени в Европа се покачиха средно със 17%, като тогава пазарът реагира на голямото търсене на суровина от Китай и Индия и последвалия износ на традиционните европейски производители на свинско и телешко месо.
Лятното поскъпване неизбежно се яви след пика в цените на фуражите, когато заради слабата зърнена реколта котировките на пшеницата скочиха рязко, достигнайки нивата от 2008 г.

„В рамките на август и септември в ЕС последваха няколко скока в цената на трупното месо, в резултат на което започнахме да купуваме суровината с 30% по-скъпо“, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на месопреработвателката компания „Браво“ Огнян Лулчев.

Компанията вече е повишила производствените си цени с около 20%, като очакванията са до края на годината да няма други корекции.

Колегата му от петричката фирма „Мес-ко“ Константин Чорбаджийски също се е принудил да увеличи цените на продукцията, като при сухите мезета поскъпването е с около 8-9%.

Представителите на месния бранш не се наемат да обобщават с колко биха се вдигнали цените на месните продукти, тъй като отделните компании ползват различни доставчици, а някои се снабдяват и с българска суровина.
Най-големите опасения на мениджърите са, че поредният скок в цените трудно ще се понесе от потребителите, което отново ще доведе до свиване на оборотите.

„Не мога да прогнозирам с колко ще намалеят продажбите, но със сигурност хората ще минат към евтините месни продукти, което ще бъде пореден удар не само за нас като производители, но и за потребителите“, коментира собственикът на „Браво“.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: месоцени на храните
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вдигай и закривай...
13
2
 
13
 
! Отговори
На Боки Салама преди 11 години
Боки салами не яде !Него какво го интересува , какво ще яде мат'риала
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОКАТО ВА БАЗИКАТ СЪС РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ И ТЕРОРИЗЪМ И ВА ОКРАДОХА И ПОРОБИХА,СЕГА И САМ НЕ МОЙТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ЩОТ ИМАТЕ ДЪЛГОВЕ КЪМ ТЕХНИТЕ БАНКИИИИ
11
3
 
20
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 11 години
Вдигайте цените господа производители. Важното е да се запази крайната печалба от поне 100 %.
10
3
 
27
 
! Отговори
дерач на котки преди 11 години
E как може да поскъпва месото, като ние го даваме на същата цена? Безобразие. Айде - на кучетата - разбирам, откакто намаляха заради приютите, цената се дига, ама от котките - защо??
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леб и вода.Обаче имаме безспорен прогрес от каменната ера.Тогава са се трепали с настървение за торбичка сол.А сега можете да си я купите на невероятната цена от 50 стотинки.Има за всички и никой не води война за сол.Един безспорен ъпгрейд който дори и най-черният песимист не може да отрече.
8
2
 
8
 
! Отговори
Споко преди 11 години
Като с яйцата ще стане бе хора!По велик ден скочиха до 30 стинки, излезе прасето дето ни е земеделски министър и само ходи да плюска насам натам и да върти далавери обявява някакво замразяване и сега пак са по 30 стинки но не обръщате внимание. Пак ще излезе захапал щека салам ще каже че е некорекно и след 2 седмици няма да ви прави впечатление. На мен например вече 3 пъти ми свалят цената на газа за битови нужди с 15 % нагоре
7
2
 
19
 
! Отговори
Улавия преди 11 години
А от месо ли ще са колбасите? Щото тия "евтините" сега не са!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Купуваме по-скъпи колбаси от октомври" а дали ще ги купуваме?
5
2
 
16
 
! Отговори
истината преди 11 години
Политиците в ЕС и БГ правят всичко възможно да вдигнат цената на хранителните продукти! Производителите просто увеличението ще го внасят в бюджета като данъци.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙТО ИМА ПАРИ ЩЕ КУПУВА ,АЗ НЯМАМ ВЕЧЕ ,ЕДВА СИ ХРАНЯ СЕМЕЙСТВОТО
3
1
 
22
 
! Отговори
дали? преди 11 години
Може и да не купуваме.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
YES, нещо много често почна да ми остават 1-2 левчета в джоба, време е и тях да вземете
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБИЧАМ ГЕРБ !!!! 4 години чаках това увеличение !!!!!! Да е жив и здрав Бойко и неговата свита.. Свийте.. повече пари Бойко.... ти си нашият спасител !!!!

Спонсорирани публикации