Новата стратегия на Ал Кайда – палежи на гори в Европа

За "горския джихад" съобщи шефът на ФСС на Русия
Обновена: 3 окт 2012 14:37 | 3 окт 2012 12:48, Елка Василева
79
Новата стратегия на Ал Кайда – палежи на гори в Европа
Ал Кайда е преминала към нова стратегия на "хилядите убождания". Снимка: архив, Reuters

Международната терористична мрежа Ал Кайда е преминала към нова стратегия „на хилядите убождания“, организирайки палежи на гори в Европа. Това съобщи директорът на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Бортников на съвещание на шефовете на спецслужбите, органите по сигурността и правоохранителните органи.

С палежите Ал Кайда причинява значителни икономически и морални щети без сериозни финансови разходи и без предварителна подготовка. „Вероятността спецслужбите да установят кои са подпалвачите е минимална“, добави Бортников.

За палежите според него свидетелстват качените на екстремистки сайтове инструкции за организиране на „горски джихад“, включително препоръки за местата на палежите и начините за оттегляне.

Ал Кайда се стреми да проникне в органите на властта в редица региони, заяви още Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че „относителното отслабване на ядрото на Ал Кайда, което е свързано с ликвидирането на редица лидери, се компенсира от нарастващата активност на контролирани или присъединени към нея регионални терористични организации, които се възползват от национални, религиозни и етнически конфликти“, каза шефът на ФСС.

„На преден план излиза заплахата от разпространение на терористичната дейност в Близкия изток и Северна Африка. Именно тук отбелязваме, че международните терористични организации се възползват умело за своите цели от вътрешнополитическите конфликти в отделни държави. Нараства ролята им за дестабилизацията на ситуацията и смяната на режима в редица страни“, каза Бортников.

„Процесите, започнати от тези сили, заплашват стабилността в цели региони, а вероятните последици носят заплаха за цялата световна общност независимо от географската отдалеченост от огнището на нестабилност“, посочи още шефът на ФСС.

Бортников каза също, че бивши бойци от Кавказ, установили се в Европа, финансират екстремистки структури в Русия. Според него има устойчива тенденция за срастване на бивши бойци с организираната престъпност. Целта е да се осигури финансиране за екстремистки и терористични организации. Основните форми на "кооперация" са наркобизнесът, търговията с оръжие, вземането на заложници и мошеничества в финансово-кредитната сфера, каза Бортников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ts ts ts ts ts...varvi kam AD :)
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да Ви кажа, че и за когото да гласуваМе все едно и също ще е. Мислите ли, че Волен ще спре всичко (например взаимоотношения с Турция и други) ??? Ако мислите, че това ще стане жестоко се лъжете !!!
55
4
 
4
 
! Отговори
kj преди 11 години
А спомняте ли си главните джихадисти на България от ДПС-то, колко горски фонд унищожиха с умишлени палежи на гори, колко природа унищожиха тези ***, най- вече сатанисти и след това уж мюсулмани. И ако се досещате няма нито един осъден и досега от техния партньор Борисов, който изначално се одупи на Анкара.Този път и аз ще гласувам за Волен, достатъчно се нагледахме на другите глобалисти, неолиберали, ислямисти и комунисти, които все ни лъжат със съюзи, водещи към светлото бъдеще...
54
0
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Моля, дай заглавието на статията, че нещо не се разбирам с гугъл!
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европо, Европо, юргана ще ти запалят и ти пак толерантно ще мрънкаш: ама демокрация, интеграция, правата на малцинствата!Вече съм евроскептик. Искам да излизаме от ЕС, всеки който се самоопределя като различен от българин - в родината си, гранична полоса и мрежа, входни визи (задължително за арабските държави).Стига с този интернационализъм и свободно движение на стоки и хора! Не става въпрос за желязна завеса, но трябва да се реагира с чувство за самосъхранение!
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетох оригиналната статия. Казал е много неща, включително и за участието на Саудитска арабия. Същата, която издържа и новоизлюпените "ромски" мюсюлмани от Пазарджик, зарибени от учили в техните ислямски институти имами. Не, изобщо не се работи по ислямизацията на България, ЕС и света! Ама никак! Продължавайте да си затваряте очите и да не виждате истината, правете лагери за "бежанци"- мюсюлмани, разрешавайте строежа на нови хиляди джамии, така де, хората си плащат!!
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересна стратегия за отвличане на вниманието . Сега куп ресурси ще бъдат хвърлени за охрана на горите в Европа а тнр. терористи ще могат доста по лесно да си вършат работата...ако тяхното може да се нарече "работа"
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOVA SA PALNI GLUPOSTI AL KAIDA.AKO NEKOI E....BE NA DRUGIA JENATA 6TE VIKAME 4E E AL KAIDA
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samnqvam se v istinosta na publikaziqta.Ne vednaj Dnes.Bg si izmislq *** za da podpalva etni4esko naprejenie.Do kolkoto gorite ne mi se vqrva a tova 4e sa palqt rezultatite sa na lize su6i i lipsa na voda koqto she se izostrq.Ta v slu4aq i za tqh musulmanite i za nas hristqnite gorite i vodata sa vajen izto4nik..
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само някой като Андропов може да ги оправи тия. Иначе спасение просто няма да имат. Айдуците в Сибир-и това е
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dnes v iran ima protesti.*** srivat nacionalnata im valuta.ni6to po vaprosa ne 4etem v taz media
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 63.Има логика в написаното,но за съжаление тъпите фесове,без капка мозък унищожават и себе си!
45
2
 
4
 
! Отговори
e преди 11 години
До: kgb***kgb.ruОтносно: разбираемо е при 10% от населението на Израел да са руснациДата: Сряда, 2012, Октомври 3 16:12:33 ЕЕЩ<бр />Може ли някой да сложе огън в дрехите си и да не изгори"-цитат от Писанията.,Изявлението което казва Александър Бортников е повече от глупаво ,но звучащо логично.В смисъла на "логиката"-по-вероятно е Мосад да има силно лоби и в Москва!!!
44
3
 
16
 
! Отговори
Младеж преди 11 години
пак се почна ИСЛЯМИСТИ МЮСЮЛМАНИ незнам си какво ... КАК пък ще има ГОРСКИ ДЖИХАД Ви питам аз ???? За какво точно ГОРСКИ... ДЖИХАД- ът на първо място е да водиш "война" със собствения си АЗ и да го възпиташ добре. Тия ми тръгнали да разправят ГОРСКИ ДЖИХАД. АМАН вече от *** новини. Ето това са медиите всяват омраза между хората.
43
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смърт за всички ислямистки организации!Европа е бяла,а те нямат работа в Европа,да си гледат Азия и Африка!
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятността спецслужбите да установят кои са подпалвачите е минимална.....Този маймун директно подсеща всички откачени да почнат да палят.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше свидетели, които казаха по телевизиите, че са видели хора да палят и да бягат!
40
0
 
9
 
! Отговори
Талпата преди 11 години
На с дюнерът ни пази!
39
0
 
5
 
! Отговори
пес преди 11 години
до 35 хо хо хо Или шериат .........се пише а ? Австралопитек необразован...
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До EU citizenТва EU citizen може да го забравиш, ЕС каза, че не ще ориенталски пънове.

Спонсорирани публикации