"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"

В САЩ харесвали руските автомати
Обновена: 5 окт 2012 15:22 | 5 окт 2012 13:13, Елка Василева
230
"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"
Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Снимка: архив, Reuters

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати, пише Дойче веле.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Това е градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников". С него са въоръжени не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество Made in Russia

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
6
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
ти си *** , който не прави разлика между Сайга -серия оръжия за цивилния пазар , предимно ловни и НК МР 5 - картечен пистолет използван основно за прочистване на сгради и помещения
110
1
 
7
 
! Отговори
до 104 от славянин преди 11 години
Ама ако не бяха крали немски ракетни технологии къде ли щяха да са САЩ сега, а!?
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калашника е войнишко оръжие. Трябват ти 10 минути и вече сте партия, в армията го разглобявах и сглобявах за секунди. Чимове трева , кал и прах не го притесняват, след тактика вадахме всякакви *** при почистване. За точността не знам, затварях очи , натисках на автоматичен и каквото сабя покаже.
108
8
 
3
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
До 108. Прав си, в Русия МP-5 прменяват спецслужбите. Така и със други западни оръжия също. "САЙГА" това е руска ловна пушка за мизерийци. Богати хора купуват немски, френски, английски, белгийски ловни пушки.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Италианските ловни карабани,са добри, обаче скъпи
106
4
 
2
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Произвели 100 млн. бройки, като повечето отишли в САЩ (демек, над 50 млн). Е, икономическа криза е и се търси евтинджос.Все пак не ми се вярва всеки пети американец да има Сайга...
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не не се бъркам с MP40 , просто StG44 за известен период е класифициран като МР44 заради някои бюракратични проблеми с класификацията на оръжията във Вермахта , но истинското име е StG44 . Хюго Шмайзер между другото , който е работил и върху StG44 , живе във Ижевск между 46-52-а г. , като работи в екипа доработващ и подготвящ АК 47 за производство , което е причина за някои сходства във външния вид и методите за производство и щамповка , но принципа на действие е различен
104
2
 
33
 
! Отговори
Манчестър Юнайтед преди 11 години
Бафмааму, НЕМЦИТЕ нямат, претенции за авторство на АК-47, българите имат от името на немците!!*** НАРОД, СКАПАН НАРОД, ДИВ НАРОД.
103
1
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
До 96 "Garand" към белгийска фирма FN, няма никакво отношение. Това е американска автоматична пушка от време на 2 световна война. И се наричала тя не G-3, а М1.
102
7
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Ха-ха-ха!Както правилно е забелязал наблюдателен потребител тук, като погледнах в Уикипедия за автоматите на Хеклер и Кох MP5 картинката се оказа невероятно интересна!Използват го почти всички държави по света, комай с изключение само на Русия която не се отказва от своите играчки Сайга. Дори държави като Китай използват MP5!В САЩ Сайга го купуват масово любители на пушкалата, докато Русия си въоръжава армията с тях. Същевременно ФБР и Сикрет Сървис използват MP5!!!
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който си купи автомат в САЩ мгарантирам година в дранголника.
100
0
 
0
 
! Отговори
lвеси преди 11 години
до 31 Швейцария се пише с й"!! Но нали сме много умни, кой ти гледа правописа!!!
99
0
 
1
 
! Отговори
Do википедия преди 11 години
MP40 и "Шмайзера" с две различни марки оръжия и освен това доста се различават на външен вид, както и по годината на производство. Лаиците, които четат от википедиата, ги бъркат защото там не пише една малка подробност.На едно видно място в MP40 наистина има "Шмайзер", но това е по съвсем различна причина, за която трябва сами да си прочетете от някъде, щом сте "експерти" по оръжията!
98
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АК47 е открадната технология на StG44Също така откраднатите Фау-2 са в основата на руските ракети носители на балистични ракети и на космически кораби.
97
0
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Честито на всички - във свъта има много хубови оръжия и русски и натовски, обаче войната е лоша работа и по добре без нея. Само в последен ред, трябва да гърмят пушки и автомати. Как хора говорили при СОЦА - МИРУ-МИР!( само това е чиста работа)
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУСКА МАШИНКА........БЕЗГРЕШНА Е--ДУПЧИ ТОЧНО И СИГУРНО!!!!!
95
0
 
2
 
! Отговори
википедия преди 11 години
"StG44 (Sturmgewehr 44, Щурмгевер 44), известно още като МП-43 или МП-44" - вярна му е терминологията. 99 май се бъркате с MP40/Шмайзера/.
94
1
 
8
 
! Отговори
От личен разговор преди 11 години
>Единственото по-добро оръжие от АК-47 (7,62) е АКМ-5,45. Просто е като снайпер, където >целиш там отива, минимален откат, поразяваща ефективност в/у мишените.Как да ти кажа. От друга страна в Чеченската война руснаците се оплакваха, че техния калибър 5.45 (в AK-74) има тенденция за силни рикошети и куршумите се отклонявали значително при минаване през храсти, трънки, тръстика и т.н. В същото време казват че чеченците въоръжени със старите AK-47 7.62 нямали такива затруднения при стрелба
93
0
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
StG 44 която ти погрешно наричаш МР 44 е първата успешна щурмова пушка използваща междинен патрон , втората е АК 47 , това е основната прилика . Автоматиката е доста различна . G-3 използва подобна автоматика , но е трудно да се нарече щурмова пушка или автомат тъй като използва пушечния натовски боеприпас , което си личи и от името G-пушка , StG-щурмова пушка . МР 5 също има подобна на StG 44 автоматика , но е картечен пистолет
92
4
 
5
 
! Отговори
работещия беден преди 11 години
крепостните селяни нямат право на оръжие/за нас говоря/. като цяло за здравината, качеството и цената на руските оръжия - спор няма! но ако избирах професионално определено ще избера немското. а голям мерак тая и на FN SCAR(Белгия).

Спонсорирани публикации