"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"

В САЩ харесвали руските автомати
Обновена: 5 окт 2012 15:22 | 5 окт 2012 13:13, Елка Василева
230
"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"
Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Снимка: архив, Reuters

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати, пише Дойче веле.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Това е градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников". С него са въоръжени не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество Made in Russia

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
5
 
! Отговори
ДО 133 ИМИГРАНТ преди 11 години
"Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати. - ПРАВО ВИКА АМЕРИКАНЧЕТО.... ЛОШО Е ДА СЕ ОКАЖЕШ ПРЕД ВРАГА САМО ПО МРЪВКА! А ОФИЦИАЛНО ЛИ ДА ОБЯВЯТ, ЧЕ СА ВЪОРЪЖЕНИ С АК-47....???? НО СА ГО ИМАЛИ И УПОТРЕБЯВАЛИ...
130
3
 
14
 
! Отговори
до 136 преди 11 години
Пак си чел апокрифните издания. :)))))))))))))))))))) Сигурни германците и на луната са кацали. Бе я се скрий в *** и продължавай с четенето.
129
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 121,през 1945г СССР успява да "плени" няколко завода за фау-2 и заедно с персонала им ги командирова край москваракетите Р-1 от 1947г са точно копие на фау-2същата работа е и с АК-47 дето някакъв *** Калашников са го насадили за конструктор
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не са го прекопирали , а са купили лиценза от финландците . Галил е толкова успешно оръжие , че дори израелците го използват само в резерва си и предпочитат да купуват М16
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Израелците прекопираха Калашника и го нарекоха ,,Галил,,. Еврейте ги разбират нещата, не копират случайни работи за армията си.
126
4
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 125 Без да се впускам в подробности, ама тюлените на САЩ използват карабина М4 от 1994 г.Преди тази дата не съм проверил, но едва ли са се интересували от руския АК-47.
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, какви разбирачи, че кой използвал МП5, че Garand било "автоматична пушка", че не знам си к'во...гледайте си Кол ъф Дюти-то и не се излагайте публично....
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв спор. Ако всеки път се почваше отначало, още щяхме да скачаме по дърветата. Аз мога да кажа, че Калашника е прекопиран от арбалета и ще бъда прав. Най-прецизните пушкала се пройзвеждат в Австрия, но това не означава, че са най-добри в реални бойни условия, в така наречения ,,общовойскови бой,,.
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
126 pak li са те пуснали от лудницата
122
1
 
8
 
! Отговори
тюфелци нещастни преди 11 години
Мааа му стара, както чета, почвам да се замислям че тук се е събрал елита и лично разработчиците на Ижовск, ХиК. Ба що не идете да си гръмнете по една *** за вечеря и да спрете с простотиите. Я се опитайте първо да направите по един пищов, след това да го вкарате в серийно производство, да му намерите пазар и да спрете да плещите простотии като Тъпата Златка от нам си къде. Ало, он-лайн СПЕСИАЛИСТИТИ, идете си купете по един воден пищов и почвайте да си мерите на кой колко вода му пръска!
121
5
 
1
 
! Отговори
Стар циганин преди 11 години
Викате калаш- калаш, а аз съм мисля, че чичко "Colt" всички хора уравня!
120
0
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Едно уточнение: Този, който първи написа за автомата на Хеклер и Кох (не му запомних името), пише също че и Израел ги използва. В списъка на клиентите на Хеклер и Кох не видях Израел.Което не означава че не купуват такива оръжия, но го няма написано името.За България пише, че са внесени 160 автомата през 2009 г. Даже Иран използва същите автомати, но ги произвежда под лиценз. Което поставя въпроса за ембаргото и т.н. Явно си ги въоръжават въпреки приказките за забравни.
119
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашият Калашник беше по-добър! Но ние унищожихме армията, военно промишления комплекс и всичко онова което носеше милиарди. Познайте от три пъти кой е кръстника. Жокер: започва с И и завършва на в. Сега много специалисти са на прага на бедността. Планът Ранъп работи.
118
2
 
9
 
! Отговори
АМЕРИКАНЧЕТАТА преди 11 години
СЕ ВТРЕЩЯВАТ, КОГАТО КАЛАШНИКОВ ПРОБИЕ БРОНИ ПО КОЛИ, ВЕРТОЛЕТИ, ТУХЛЕНИ ЗИДОВЕ, НЯКОИ БЕТОННИ ЗИДОВЕ И ЛИЧНИ БРОНИ - ВОЕННИ, ПОЛИЦЕЙСКИ. ТЯХНИТЕ ПУШКАЛА СЪС СЪЩИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ, СА МНОГО ПО ТЕЖКИ. ОБИКНОВЕННО - ЛЕКИ И ТЕЖКИ КАРТЕЧНИЦИ И ПУШКИ ОТ ГОЛЯМ КАЛИБЪР. ТЮЛЕНИТЕ ИМ И ДРУГИ СПЕЦИАЛНИ ВОЙСКИ, СА ИЗВЪРШВАЛИ СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ С КАЛАШНИКОВ, КОГАТО УСЛОВИЯТА СА МНОГО ТЕЖКИ И ТЯХНОТО ОРЪЖИЕ Е НЕИЗПОЛЗВАЕМО. ПОЛЗВАТ ГО И ГО КУПУВАТ, ОЩЕ ОТ ЗОРАТА НА АК-47, ПРЕДИ ВИЕТНАМ.
117
0
 
1
 
! Отговори
ЧОРАПЧО преди 11 години
АУУУУ..... АЗ ТАКИВА ЖЕЛЕЗА НЕ БАРВАМ .НОЖ ВИЛИЦА НЕЕЕЕЕ.С РЪЧИЧКА ПАПАМ.
116
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 117Да бе, *** съм, наистина не правя разлика. Само че и ти не правиш разлика между руските *** и американските *** - ако на руските *** им се разреши да притежават оръжие както на американските в Русия ще избухне нова гражданска война!!!А предполагам, че една от главните причини за бума на Сайга в САЩ е изтичането на срока на действие на така наречения Federal Assault Weapons Ban - от 1994 г. до 2004 г., който забранява именно такива - бойни оръжия.
115
0
 
10
 
! Отговори
До 104 преди 11 години
Хаха, Фон Браун, създателя на ФАУ-2, заедно с екипа си от 120 души се предават на американците и получават гражданство. Цялата космическа програма на САЩ я правят именно те, включително и Сатурн-5, ракетата, с която стигат до Луната.Ак-47 е със съвсем различен затвор, цевна кутия, пружина, начин на разглобяване и т.н. приликите са повече визуални.
114
0
 
4
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
До 111. Уважавам ваш поглед. Приятно много да четам истина. Това е блажна точка за нашето словоборство.
113
0
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
И щатите, и Русия имат много по- голям потенциал за разработка на оръжия, че и каквото и да е от немците. Просто немците са се готвели за война по- рано. ФАКТ.
112
1
 
1
 
! Отговори
водния мс преди 11 години
Руснаците също ползват МП 5 на ХиК

Спонсорирани публикации