Пуснаха с условна присъда една от пънкарките от "Pussy Riot"

Присъдите на другите две бяха потвърдени
Обновена: 10 окт 2012 15:25 | 10 окт 2012 14:19, Елка Василева
33
Пуснаха с условна присъда една от пънкарките от "Pussy Riot"
Изпълнителките от "Pussy Riot" в съдебната зала. Снимка: Reuters

Руски апелативен съд потвърди присъдите от по две години затвор на две от трите пънкарки от групата "Pussy Riot", осъдени за хулиганство. Третата бе освободена, след като присъдата й бе променена на условна, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Колегия на Московския градски съд потвърди присъдите на Надежда Толоконникова, на 22 години, и на Мария Альохина, на 24 години. 30-годишната Екатерина Самуцевич бе освободена още в залата на съда, след като присъдата й бе променена на условна с изпитателен срок 2 години.

Още по темата

Альохина и Толоконникова съгласно закона в рамките на десет дни трябва да бъдат изпратени в колония, където да излежат присъдата си.

Адвокатката на Самуцевич заяви пред съда, че подзащитната й по време на изпълнението в храма не е била на амвона, тъй като е била изведена от охраната. Те не е пяла, не се е молила, не е подскачала, китарата си дори не е успяла да извади, което се потвърждава от видеозапис, каза адвокатка. На първа инстанция съдията не бил определил ролята на Самуцевич в извършеното деяние, въпреки че нейните действия силно са се различавали от действията на останалите участнички. Самуцевич потвърждава, че е искала да участва, но не е успяла поради независещи от нея причини, ката адвокатката.

Преди това в съдебната зала днес трите изпълнителки от "Pussy Riot" заявиха, че не би трябвало да бъдат лишавани от свобода заради протеста им срещу руския президент Владимир Путин, като настояха, че проявата им в храма "Христос Спасител" не е била атака срещу религията, а е имала политически характер, предаде Асошиейтед прес.

"Не сме искали да обидим когото и да било", каза Мария Альохина, която заедно с Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич се яви пред съда.

По думите й изпълнението, за което трите бяха осъдени на 2 години затвор за хулиганство, е било протест срещу Путин, както и срещу ръководството на Руската православна църква, което открито подкрепя управлението му.

"Отидохме в катедралата, за да изразим протеста си срещу съюзяването между политическия и духовния елит", заяви тя.

Съдията по делото се опита да прекъсне изявлението, когато в него стана дума за руския президент. Тогава Надежда Толоконникова заяви, че Путин прави всичко възможно, за да предизвика гражданска война в страната си.

Процесът срещу изпълнителките от "Pussy Riot" беше осъден от САЩ и ЕС, според които делото е свидетелство за засилващия се стремеж на Путин да потисне несъгласието, след като се върна на президентския пост. Наскоро Путин каза, че съдът е взел правилно решение по делото.

Един от адвокатите на изпълнителките поиска съдът да се произнесе по "недопустимостта на намесата на Путин" в процеса.

Църквата казва, че ще настоява за помилване на трите жени, ако те се покаят. Подсъдимите обаче заявиха днес, че не могат да се покаят, защото не изпитват религиозна омраза, и поискаха присъдата им да бъде преразгледана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: МоскваРусияPussy Riot
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Това не е смелост, а лудост! ***, дрогирани и комплексирани девойчета! Ако не бяха реализирали тази ПР активност щяха да ги познават двадесетина фена и стотина примата, преспали с тях. Айде де!
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не сте разбрали пак глупчета , протеста им е срещу тесните връзки на управата на църквата с Путин , къде намествате Бог , религия , структурите на църквата нямат нищо общо с Бог , нашите сладострастници в Светия Синод мнго ли ви кефят а .
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко санаивни тези момичета , Е като си на 22 може ... Има време да пораснат . Но да стъпиш на Олтара ?Не те са центъра , центъра е Руската политика - всички природни ресурси са Руски . Печелят много от износа си , даже изнасят за САЩ. Китай и Русия са натрупали пари от износ и са едни стабилни инвеститори. Така че ако бълг. Политици все още обвиняват Русия , за да си прикриват кражбите , Русия си заобикаля БГ и си върви напред.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един добър ден за Бог и един лош ден за Антихриста.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демонично обсебените вещици не искат да се покаят и продължават да лъжат и в съда,че "Путин целял гражданска война в Русия".Главозамаяни от ОСОБЕНОТО ВНИМАНИЕ НА ЦИОНИСТКИ КОНТРОЛИРАНАТА СВЕТОВНА ПРЕСА,продължават да си въобразяват,че целият шум е заради тях,когато всъщност се използват поради безмозъчето им да навредят на собствената си страна,като прокси срещу Путин,който не ще и не ще да продаде и предаде Русия на пословичните крадливи ръце.
25
11
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Боже тук не става дума за фили и фоби които са любимия инструмент за манипулация от политиците. Това, че можеш да видиш заплахата която се съдържа в случай с Асанж не означава да не виждаш заплахата която произтича от политиката на Путин. Аз съм българин и в историята народа ми е воювал с всичките дори и с Русия, така че всичките фоби и фили да знаят, че когато когато защитават другите а не своите те стават национални предатели. А русофилите се най-големите предатели в новата ни история.Факт.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има официално изследване на общественото мнение в Русия.Там 58% от населението одобрява присъдата над тези хулиганки и не одобрява действията им, към 20% одобряват действаята им и останалите или са без мнение или не одобряват действията им и не одобряват присъдата.Това е положението!При това в повечето Европейски държави има в закона наказание за оскверняване на църква и примерно в Австрия се полагат не 2 г а 3 г затвор за това. Значи ако не е против Путин е ужасно, а ако е против него добре?
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви пънкарки?!?Тук пак ни баламосват, че биали пънкарки, певици или каквото и да е друго ....Те просто са си едни ***!Някой ловко ги използва за пропагандни кампании, но това не променя нещата.Да отидат в супермаркет и да си завират в .... замразени пилета - голяма работа, няма що...Или да правят оргии в музей, пред потресените посетители - голям героизъм....Но нещо не е в ред и в България, щом по указание от САЩ официални лица се изказват в подкрепа на този ***
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ехо, русофобите, с Джулиан Асанж какво се случва, защо не се отнасят демократично с него?!?! "-) Заблудени овце, бягайте на гости на Уорлик!
21
2
 
22
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
И какво точно е "случващото се в Русия"? Имам роднини в Москва и Петербург, хора с престижни професии - лекар, инженер, адвокат...хората имат такъв стандарт на живот, какъвто тук след 20 години няма да има! Откакто е дошъл Путин, лекарските заплати са увеличени 5 пъти! Ама дайте сега да плюем по Путин, че руснаците не били толкова глупави като ония, които се редят на опашки за Айфони...
20
2
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Меркел няма да реагира просто. В Германия и другите демократични страни има кой да се заеме с такъв проблем.
19
3
 
12
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
А стига с тея пачи, де....
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много съм любопитен ако бяха направили порестен митинг в Кьолнската катедрала, срещу режима на АНегла Меркел, как щеше тя да реагира. Нямаше ли да пусне полицаите да ги понабият? Айде стига двойни стандарти!Пуститата прекалиха, и бе съвсем нормалон да получат шамар. Извлякова дивиденит от държанието си, сега трябва и да плащат
17
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Две години в руски затвор е жестока присъда, така че "путйовците" могат да са доволни. Но важното в статията е, "Путин каза, че съдът е взел правилно решение по делото". Това описва цялата ситуация. Цар *** джуджето знае кое е правилно, съд не му трябва.
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък им се възхищавам и ще ви обясня защо. Защото тези момичета направиха точно това, което милиони хора искат да направят, но не им стига смелост, а именно да изразят протеста си против случващото се в Русия. Нима ние не правим същото? Обаче нямаме тяхната смелост, а само си лаем по форумите против ББ, Дянкофф, цените, пенсионната реформа и т.н. Е, вярно, методът им на протест е меко казано неподходящ, но важното е, че вместо да говорят действат!
15
3
 
12
 
! Отговори
МЕДИИТЕ СА СУПЕР преди 11 години
КВО НЕЩО СА МЕДИИТЕ ?! НАПРАВИХА ИЗВЕСТНИ НЯКАКВИ СИ *** КИФЛИ !!! БАХ ГИ У ГЪ*ЗА ,НЕКАДЪРНИ СА ,К*УРВЕТА СА ,*** СА , НО ВЕЧЕ СА ИЗВЕСТНИ !!!
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надежда Толоконникова от "Пуси Райът" скандализира обществото за първи път, когато засне порно клип със свое участие в музей преди време...
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bravo na ruskia apelativen sad.Bravo na ruskata sadebna sistema za tozi slu4ai
12
4
 
18
 
! Отговори
ANTONIM преди 11 години
ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТЕЗИ ВРЯКЛИ. АКО НЕ СИ БЯХА ПРОВЕЛИ PR-АКЦИЯТА ЩЯХА ДА СИ ОСТАНАТ СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИ И ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕШЕ ДА КУПУВА ТЕНИСКИ С ЛИКОВЕТЕ ИМ. БИЛ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТЕСТА ИМ - ДРЪН-ДРЪН. АМИ ДА БЯХА ПРОТЕСТИРАЛИ НА НЯКОЙ ПЛОЩАД ИЛИ ПАРК, А НЕ В ХРАМА.
11
4
 
16
 
! Отговори
dim преди 11 години
Ами като ги не бива за нищо, как да станат известни? Като използуват негативното отношение на запъда към Путин разбира се. Така целивт свят ще научи за кях.

Спонсорирани публикации