Безстрашния Феликс: Не мислех за рекорди, исках да се върна жив!

"Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света"
Обновена: 15 окт 2012 15:02 | 15 окт 2012 09:47,
175

Снимка: Reuters

"Живеем, за да победим страховете си и да преследваме мечтите си. Нека нашите усилия и постижения допринесат за прогреса на човечеството“.

Това написа в профила си в Twitter екстремният парашутист Феликс Баумгартнер след успешния си скок от ръба на Космоса, който прикова пред телевизионните екрани почти 1 млрд. зрители.

Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, скочил успешно от страсосферата от височина 39 км и успял да премине звуковата бариера без помощта на летателен апарат.

Скоростта на Феликс Баумгартнер - по прякор Безстрашния Феликс, при свободното му падане е превишила скоростта на звука и е била 1342,8 километра в час. Това беше официално съобщено на пресконференция в бившата военна база Розуел в щата Ню Мексико.

Свободното падане по думите на специалистите е продължило 4 минути и 20 секунди, преди Баумгартнер да отвори парашута си.

По думите на самия Баумгартнер по време на полета той практически нищо не е чувствал, не е мислел за никакви рекорди. „Мислех  само за това как да се върна на Земята жив и да видя семейството си, родителите си, приятелката си. Понякога човек трябва да се издигне на такава височина, за да осъзнае колко е малък. Мислех само за семейството си“, сподели Баумгартнер.

Усещанията на такава височина са сравними с гипсирана ръка, нищо не чувстваш, каза той.

„Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света“, сподели рекордьорът.

Той благодари на целия екип за извършената работа и на семейството си за проявеното търпение и подкрепа. Специални думи на благодарност имаше и към неговия наставник – Джо Китингер, който ръководеше операцията.

Говорейки за плановете си, Баумгартнер каза, че би искал да предаде опита си на следващите поколения и да има свои последователи световни рекордьори, както това направи Джо Китингер.

Скокът беше обявен за изключително успешен. Здравословното състояние на Баумгартнер беше оценено от лекаря на екипа като отлично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 години
1960 г.:Мисия Спутник 5 извежда 2 кученца в орбита (около десетина пъти по-високо).. това са първите земни обитатели изведени в орбита, кото се завръщат живи :)
68
2
 
28
 
! Отговори
do 75 преди 11 години
Ами "този австриец", като на4ало ... е имал ме4та извън това да се наяде и да се изсере ... и после я е постигнал ...За разлика от пове4ето тук.
67
15
 
10
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
Какво ми хвалиш Джобс - че е направил една паразитна куха структура Епъл, която си поръчва телефоните на Самсунг и други компании, и ги продава от свое име срещу огромна печалба. Това ли е идеала да сбъднеш мечтите си - да продаваш *** на космически цени и да ставаш богат на гърба на наивния потребител?
66
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Биянка, извън БГ - ако не си чувала, дори и в чужбина има такова нещо, като виртуална клавиатура, с която можеш да пишеш на родната си азбука. А какво толкова е направил този австриец? Лекарство против рака ли откри, гладните ли нахрани, деца ли учи, човешки живот ли спасява, научно откритие ли направи, че да му викаме ЕВАЛА, ?
65
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората имат ме4ти и ги постигат ..., а каква е ме4тата на българския селянин ?а, другари селяни ?Каква е ВА6АТА ме4та ?
64
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Наздраве за лудите. За аутсайдерите. За бунтарите. За размирниците. За кръглите пирони в квадратните дупки. За тези, които виждат нещата различно.Те не обичат правилата. Те не изпитват уважение към статуквото. Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш. Но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш. Защото те променят нещата. Те тласкат човечеството напред. За някой те може да са луди, но за нас са гении. Защото хората, които са достатъчно луди да си мислят, че могат да променят света, са тези, които наистина могат да го променят."~ Стийв Джобс
63
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
зепяме и уважаваме.Така,а и с много труд и образованост България може да стане наистина добро място за живеене.Поздрави на всички
62
3
 
5
 
! Отговори
Bianka,izvan Bg преди 11 години
Cheta,i tuk i v Bg komentarite i ne moga da se nachudya-skudoumie li e ne4ii komentar,ili dotolkova ste se ozlobili i oprosteli,ta pi6ete gluposti( s izklyu4enie na ne4ie vaztorjeno mnenie) CYAL svyat se preklanya pred podviga na Feliks,vie samo prostotii i politizirana na vsichko......Jalko za vas, i admiracii za dnes Bg.ch darji novinata kadeto i e myastoto, ne e premahnata,kakto se vijda vav Vesti Bg.............
61
1
 
0
 
! Отговори
до fex преди 11 години
Чавка ти е изпила мозъка или имаш тиква вместо глава.
60
2
 
33
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Рядко си позволявам да коментирам долуподписани колеги.Днес не се стърпях.Приятели,верно е,че сме уникално племе и песимизмът ни е национален преоритет,но-забележете,има и Хора,които творят,мислят,борят се ,дърпат цивилизацията ни напред(дано за добро).Има и нации,които почитат съвременните си герои.Пак те определят високи хумани стандарти и са притегателна точка за другите не така успели народи(като нас).Хайде наистина да сменим чипа в главите си и да започнем да цениме чуждия успех,да го подк
59
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей такива като вас, комплексари, заслужават да са лишени от каквито и да е права. Човека постига мечтата на живота си, а вие ще се задавите от слюнка.
58
14
 
4
 
! Отговори
rex преди 11 години
Приземяването му не ми хареса!Можеше да скочи на главата на Тиквата!
57
6
 
11
 
! Отговори
ZENITH преди 11 години
Скочи с часовник ZENITH, какъвто да се похвалим имам аз.
56
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Името му е Фиииииииликс. С буквата "и". Научете се да превеждате правилно! ;)
55
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ден преди полета,премиерът,с личната си капсула на път за луната,откри новото свръхзвуково трасе..."Това което не направиха предишните управляващи,ние както виждате,правим...че и повече..." заяви Премиера и отпраши към по горните ръбове на Космоса.
54
4
 
4
 
! Отговори
vse edno преди 11 години
До ГЕРБераст:Не е възможно да има толкова прости творения като теб!
53
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе стига с тези човешки постижения, добре е - скочил е, браво на него, но да не си мислите че хей така са го хванали от улицата дето се вика и са го пуснали. Всичко е изчислено, проверено и учените са били сто процента сигурни че нищо няма да му стане
52
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на човека!Тези, които обръщат на политика и оплюване всичко, дори и това уникално за Човека постижение, са патологични случаи. Смотани, страхливи, неуважавани, презирани, отбягвани, никакви, жалки създания.
51
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направил си е кефа човека - нищо лошо. Ама хайде да не се пробутва това като прогрес на човечеството. Ако тия пари за скока ги беше дал за лекарства и храна на някое сиропиталище, щеше да е доста по-полезен на човечеството. А до коментиращите тук - някой има възможности и сбъдва мечтите си. А другите кибичат по форуми и плюят. Всеки има право да се забавлява както намери за добре.
50
15
 
19
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 11 години
Бат*Бойко прави лицеви опори като отласква Земата от себе си.Гарантирано от ГЕРБ.От Бойко по-голем нема !!!

Спонсорирани публикации