Безстрашния Феликс: Не мислех за рекорди, исках да се върна жив!

"Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света"
Обновена: 15 окт 2012 15:02 | 15 окт 2012 09:47,
175

Снимка: Reuters

"Живеем, за да победим страховете си и да преследваме мечтите си. Нека нашите усилия и постижения допринесат за прогреса на човечеството“.

Това написа в профила си в Twitter екстремният парашутист Феликс Баумгартнер след успешния си скок от ръба на Космоса, който прикова пред телевизионните екрани почти 1 млрд. зрители.

Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, скочил успешно от страсосферата от височина 39 км и успял да премине звуковата бариера без помощта на летателен апарат.

Скоростта на Феликс Баумгартнер - по прякор Безстрашния Феликс, при свободното му падане е превишила скоростта на звука и е била 1342,8 километра в час. Това беше официално съобщено на пресконференция в бившата военна база Розуел в щата Ню Мексико.

Свободното падане по думите на специалистите е продължило 4 минути и 20 секунди, преди Баумгартнер да отвори парашута си.

По думите на самия Баумгартнер по време на полета той практически нищо не е чувствал, не е мислел за никакви рекорди. „Мислех  само за това как да се върна на Земята жив и да видя семейството си, родителите си, приятелката си. Понякога човек трябва да се издигне на такава височина, за да осъзнае колко е малък. Мислех само за семейството си“, сподели Баумгартнер.

Усещанията на такава височина са сравними с гипсирана ръка, нищо не чувстваш, каза той.

„Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света“, сподели рекордьорът.

Той благодари на целия екип за извършената работа и на семейството си за проявеното търпение и подкрепа. Специални думи на благодарност имаше и към неговия наставник – Джо Китингер, който ръководеше операцията.

Говорейки за плановете си, Баумгартнер каза, че би искал да предаде опита си на следващите поколения и да има свои последователи световни рекордьори, както това направи Джо Китингер.

Скокът беше обявен за изключително успешен. Здравословното състояние на Баумгартнер беше оценено от лекаря на екипа като отлично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
16
 
4
 
! Отговори
* преди 11 години
Луд за слава ...а ние за какво му се радваме !? Тоя парашут и тоя скафандър са за някакви военни цели (много ясно ) . Най- голяма опасност горе представляват радиацията, студът и липсата на въздух . Както каза и по-долу някой с такова оборудване и магаре можеше да пуснат
88
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
Теоретично ползи бол:), но практически такива няма.. Аварийно напускане на совалки? По-добри скафандри? Събуди се! Това е раклама ..и то доста скъпа. Дори и да има някакви ползи, то те определено няма да отидат в полза на технологиите. Просто богата корпорация плаща за нещо зрелищно и толкова. Не се заблуждавайте. Това е един добре преценен риск, който ще им върне парите в пъти...
87
0
 
33
 
! Отговори
гном преди 11 години
Абе хора,този човек заслужава адмирации!!Вие осъзнавате ли,че такова нещо се вижда евентуално веднъж в живота!??Гледам много хора казват пари-толкова бедни като народ,че явно всичко опира до "колко пари взима съседа",такива хора като пича имат пари,това си е за учебниците!А другите-"просто скочил","100 % подсигурен",скача от 40 км височина с 1200 км.-помислете малко преди да говорите.Симулациите са едно,реалността съвсем различно нещо!
86
2
 
27
 
! Отговори
:) преди 11 години
Докато "интелектуалците" по форумите умуват, хората променят света. Това е истината, драги "философи" :) Поклонете се пред смелостта, която никога няма да покажете ! Аз се покланям !
85
13
 
9
 
! Отговори
... преди 11 години
Стига бе хора. Защо всеки,който не смята това за велико постижение и за нещо кой знае какво феноменално го изкарвате "хейтър" , *** , комплексар и какво ли още не? Да ефектно е , велико е може би , от мен едно голямо браво за човека! Но аз лично не се възхищавам до краен предел на това. Лично според мен над 60% от всички професионално-занимаващи се с екстремни неща биха опитали с такава екипировка , с такъв бюджет и такава организация. Просто не на всеки биха го предложили!
84
0
 
18
 
! Отговори
хах преди 11 години
До 73:Можеше да цитираш Ботев и Вазов, които пишат за лудите:Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти! Свестните у нас считат за луди...Лудите, лудите - те да са живи!
83
4
 
11
 
! Отговори
Лил преди 11 години
"БезстрашниЯТ Феликс", а не безстрашниЯ, все пак трябва да има някаква грамотност...
82
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така всички емигрирали от България, ставате тоооолкова позитивни безкритични натури, та чак обиждате наляво и надясно останалите в родината си с английската думичка "хейтъри"? Високомерната злоба, с която наричате другите "хейтъри" доказва, че истинските хейтъри сте вие! И омразата ви е насочена само към хората, живеещи в България!
81
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 85Е да ти кажа честно, всеки случай има много по-голяма полза този рекорд, отколкото безброй други безсмислени рекорди като например оня дето изял най-много *** и накрая взел, че умрял! Наскоро го казаха този случай.
80
0
 
10
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
Има една важна подробност - тоя е първия цивилен, който постига такова нещо. Ония едно време са ги правили точно, щото са били военни и това им е бил дълг. Тоя го прави щото може. Якото е, че благодарение на жертвите, които са правени и дадени за да може военната технология да прогресира и респективно капитализЪма да се запази тогава, днес ние сме свидетели на същото толкова велико начинание, но от цивилен...благодарение на парите. И всичко това от вкъщи, по телефона, дори и в колата. А това, че няма технологически открития тук е логично. Все пак това в най-голямата си степен е реклама на Ред Бул и няма как да си позволят да използват нещо непробвано до сега. Респективно не могат да си позволят да рискуват на такова високо ниво (буквално).
79
0
 
29
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Има ползи замисли се ....за аварийно напускане от совалки в орбита например , за по-добри костюми и скафандри , скоростта е от огромно значение още повече когато говорим за свободно падане ... Тук говорим за границите на човешките възможности ! Това не е просто скок ...това е предела !
78
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Триумфът на технологиите ще унижожи творческата природа на човека и ще го принизи до нивото на овца с номерче и ред за кланицата!
77
6
 
6
 
! Отговори
До сите човекомразци преди 11 години
Пошла хейтърска БГ ***. Silencio.
76
32
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
Голяма тръпка и зрелище.. но, каква всщност е ползата от това? Еми.. няма полза.. още един рекорд без грам научна стойност и принос към човечеството:)
75
3
 
18
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Злобата българска няма граници
74
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мислех, че българина непризнава и завижда само успехи на негови сънародници, обаче жестоко съм грешал. Той не обича успелите хора без значение националността им.Я да попитам мразещите. Вие във вчерашния ден какво успяхте да постигнете? А изобщо през целия ви животец какво съществено и значимо сте постигнали?Някой ще ви запомни ли когато си отидете от този свят? И с какво?
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай Феликс!
72
5
 
48
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Не съм гледала в съзнателния си живот нещо по-вдъхновяващо. Снощи станахме съпричастни на невероятен триумф на технологиите и най-вече на човешкия дух. Невероятна тръпка да проследиш това на живо. Но като чета коментари виждам за пореден път колко пошло, затъпяло племе сме станали. Заврели сме си лицата в калта и явно там ни харесва. В ***.
71
2
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 48"Интерсно ако руснак беше направил тоз скок в Казахстан какво ли щехте да пишете. "Е що? Ти какво очакваш по-различно да пишем? Какво значение има дали е австриец или руснак? Не мога да разбера накъде биеш, искаш нещо да кажеш ли, не мога да разбера?
70
5
 
9
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Ако Феликс живееще в България мечтите му щяха да бъдат попарени от Дянков.От "пицарията" на "Брад Пит-с очила" никой не излиза поне без разстрпйство.Дянков,я за всеки случачай въведи и десятак на мечтите,какво е това безобразие.Хората трябва да плащат на мутрите,а не да мечтаят.Гарантирано от ГЕРБ.

Спонсорирани публикации