Продължаваме да търсим по-евтините храни

Производителите ще натрупат загуби от "замразяването" на цените
Обновена: 1 ное 2012 14:53 | 1 ное 2012 10:32,
58
Продължаваме да търсим по-евтините храни
Снимка: архив Reuters

Димитър Маджаров е собственик на едноименната компания за производство на млечни и месни продукти у нас. Компанията е основана през 1991 г. като семейно предприятие за търговия с хранителни продукти. Три години по-късно започва собствено производство – през 1994 г. на колбаси, а през 1999 г. и на млечни продукти. Със собственика на „Димитър Маджаров - 2” ЕООД  Investor.bg разговаря за предизвикателствата пред бранша, за поскъпването на храните, за потребителското поведение, за последните тенденции в сектора.

- Как ще коментирате поскъпването на млечни и месни продукти у нас тази година?

Млечните и месните продукти поскъпват в края на 2012 г. заради лошите добиви и реколти от посевите. Това повишава цените на фуражите и неминуемо рефлектира върху цените на основните суровини за производство на продуктите.

- Наблюдавате ли се спад в потреблението?

Хората ще продължат да ограничават бюджетите си и ще търсят по-евтини продукти. Спад в потреблението се наблюдава и това е нормално на фона на нарастващата инфлация и намаляващите доходи.

- Какво е мнението Ви за „социалната кошница“ и тази, която министерството на земеделието предвижда за зимния период?

Както вече каза министър Найденов "цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено и само пазара". Като се направи съпоставка резултатите от предишния опит за създаване на „социална кошница“ не доведе до повишаване на потреблението или търсенето на продуктите във въпросната кошница, а именно обратното, цените се повишиха след изтичането на „промо“ периода, ако можем да го наречем така.

- Как ще се отрази "замразяването" на цените на българския производител?

Производителите ще натрупат загуби от "замразяването" на цените на определени продукти. Това ще доведе до предварително и по-високо увеличение на цените на съпътстващите продукти на фирмите производители с цел компенсиране на загубите. А впоследствие това ще изиграе лоша шега на самите фирми, като свие допълнително и без това слабото потребление.

- Как се отрази световната икономическа криза на вашия бранш?

Всяка финансова криза рефлектира върху икономиката и отражението й върху всички браншове неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Отражението е негативно от гледна точка на инвестиция в материално-техническия парк на всички от бранша.

- С какъв процент се е свило потреблението на българите?

Процентът е различен при отделните фирми. При нас е между 5 и 10%. Има изместване на пазара от по-високия сегмент към по-евтини стоки. В днешно време хората са се насочили към продукти с малко по-ниски цени. Ние продължаваме да поддържаме високо качество с ясното съзнание, че клиентът избира нашите продукти точно заради това.

- Смятате ли, че високата крайна цена на някои продукти е съвместима с покупателните възможности на българите?

Ако въпросът е дали е нормална една цена от 16 лв. за килограм кашкавал, например, отговорът е, че всяка фирма има право да определи цена, която е изгодна за нея. Клиентът избира какво да купува. В крайна сметка целта на всяка компания е да предложи продуктите си на такава цена, спрямо качеството, така че да може да ги продаде.

Цялото интервю четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: цени на храните
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
за бога братя не купувайте
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОДЪЛЖАВАМ:зНАЕШ ЛИ,ЧЕ НАПР.В гЕРМАНИЯ ТАКОВА ПОНЯТИЕ,КАТО ОБИКНОВЕН КОЛБАС НЯМА,ЧЕ ВСИЧКО Е СПЕЦИАЛНО И Т.Н.оСВЕН ТОВА ЗНАЕШ ЛИ,ЧЕ ЦЕНАТА НА "ОБИКНОВЕНАТА "НАДЕНИЦА Е ОКОЛО6-10 ЕВРО КГ.,А НА ДЕЛИКАТЕСИТЕ 15-35 ЕВРО ЗА КГ.ОСВЕН ТОВА,ТЪЙ КАТО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ДОСТАТЪЧНО МЕСО ЗА СУРОВИНА,И Е ПО-СКЪПО ОТ ВНОСНОТО,СЕ КУПУВА ТАКОВА ОТ ПОЛША,ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ,ДАНИЯ И Т.Н.И ЦЕНАТА МУ Е СЪЩАТА ,А НЕ 0,20 ЕВРО ЗА КГ.Е,КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДА КОЛБАС ЗА 4.00,5.00,6.00 ЛВ.КАЖИ!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:ТРЕТА:Срещу всяка заплата стои определена производителност на труда.Ти работил ли си на запад за 2500 евро и знаеш ли как се изкарват,и колко плащания имаш,колко разходи и на края колко ти остават.Има и ЧЕТВЪРТО и ПЕТО,но такива тъпани,като тебе не могат да го разберат.Например ти знаеш ли,че прословутите "вурстчета" са с около 40% и нагоре мазнини,че имат втвърдители,че имат пълнители,че имат какво ли не.Но ти гледаш само опаковката и това че е "ЧУЖБИНСКО".
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен До отправящият "дружно"благодарности към родните бизнесмени!!!Едно мога да ти кажа,че си ***,***,ТА ЧАК ***.Първо:изобщо не си в час с производството на колбаси,цената на суровината,тяхното качество и на края продажна цена.Второ:цитираш някакви цени на суровини и пак не си в час,а заблуждаваш хората и предизвикваш неоправдано недоволство към кой-типично по български ,към хората ,които са се захванали да дават работа и плащат заплати,дори малко по-високи от средните за страната.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
qjte boklycite koito narodnite izbrannici vi natrapvat da qdete .
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да благодарин дружно на родните бизнесмени, че закопаха доверието към Бг продуктите.немски колбас със 2? суровини,, 2500? заплата и транспорт до Бг vs български с 0,20? суровини, 150? заплата и 100,000? за Sкласа..е няма как нашенското да е по евтино... крайно време е правителството да тропне по масата и да закове 500 лева минимална заплата, за софия,варна пловдив -800. който не може(или по скоро не иска)да ги плаща,да си затваря кепенците и да работи за някой друг...
39
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
За да се постигне такова споразумение, се изисква съгласието на всички страни и сходство в интересите и целите на много хора. Мисля, че се гледа прекалено повърхностно на работата на Найденов и най-вече веригите магазини са представени като фирми, които не знаят как да реализират печалба, което, както всички знаем, не е никак вярно.
38
1
 
1
 
! Отговори
счетоводител преди 11 години
Както се казва в една реклама кг.кашкавал се прави от 9-10л мляко.При изкупна цена от 40ст.+ маята 5лв. Останалите 11 каде отиват? Отговор:3лв. ДДС ,1лв. за заплати и текущи разходи,1лв. надценка за търговеца и останалото за Майбах ,яхта ,палат и разбира се рушвети.
37
1
 
2
 
! Отговори
Алоо,Маджаров преди 11 години
Купих си наденица /с чубрица/ от Била-първият път беше добра като за Б-я.Втория път като си купих-мазна,мазна,нищо общо с първата.Защо не си следиш качеството!Или фирмената политика е такава-пусне се стръв за зарибяване,пък после...
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми да Ви кажа ,че в Зап Европа ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ХРАНИ СА ПО НИСКИ ОТ ТЕЗИ В БЪЛГАРИЯ Кашкавал има от 3,50 до 6 евро за КГ и то поне 7-8 вида .Кисело мляко -500 грама от 45 до 65 цента ХЛЯБ --по 1 еврп на КГ поне 3-4 вида Дори бирата и концентратите са на по ниски цени В България няма конкуренция и ефективен пазар Дори разни немски магазини в България вдигат цените до нива на които в Зап Европа НИКОИ няма да им влезе в магазините .
35
2
 
6
 
! Отговори
Мандраджия преди 11 години
Алоуу чшшш, г-н Маджаров сопри са малко, "кашкавала" ти е от 16 лв. нагоре по веригите и то доста безвкусен, уж си едър производител. Аз купувам от квартално фирмено магазинче на производител истински кашкавал по 9,10 лв./кг с вкус като на едновремешния 1 към едно. С тия цени/качество, които пробваш на българския пазар въпреки реклама/маркетинг си пътник рано или късно. То вече май си почнал да съкращаваш хора....Не съм хейтър, ако някои ще си помисли, желая успех на всеки честен български предп
34
0
 
6
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
ПЪК АКО ЗНАЕТЕ В КАКВИ КОЛИ СЕ КАРАТ КОЛБАСИТЕ /БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА /
33
1
 
3
 
! Отговори
АЛО преди 11 години
от няколко дена си купувам руски продукти / щунка/ надиничка/ кренверши/ и суджук/ и кода ви кажа / просто всичко е правено от МЕСО/ КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ЯДЕ НА ЛА*НАТА/
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Какво е седнал да кръщава хората тоя Маджаров?Всеки знае цената на която изкупуват млякото по селските мандри от нашите баби и дядовци и роднини!20-30-40 стотинки за литър истинско мляко издоено преди часове!И после аз го купувам от магазина 200-300% разредено за минимум 2лв литъра!Кво реват-дигали им се разходите.Дигате си печалбата *** за наша сметка!Докато няма държавен регулатор който да спре огромните печалби на прекупвачите, ще ядем най-скъпата храна в Европа, в сравнение с доходите!!
31
0
 
3
 
! Отговори
CULT преди 11 години
Още мнооого ще търсим!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек е това, което яде. В световен мащаб идеята е чрез храните поемат контрол над хората. Защо иначе ни карат да ти забатачваме земеделието. Яж само хамбургери, пък да видим мозъка например на какво ще заприлича след по-дълга употреба.
29
0
 
14
 
! Отговори
блиц преди 11 години
После българите били болни как няма да са болни като ядат ***. Министър Найденов по едно време беше тръгнал да оправя местните и млечните продукти и всичко беше дотам. Алчни производители итърговци гракнаха сега продуктите им да стоят по щандовете и да фалират.
28
0
 
21
 
! Отговори
Ментекомерс преди 11 години
Кебапчета от 100% свинско месо.Състав: вода,лой,черва,сол,сланина,пуешки прат,рога,копита и смрад,оцветители,подобрители,овкусители,окислители,набухватели,консерванти,антиоксиданти.Съдържание на антибиотици и хормони под 3%. ЧИСТ И НАТУРАЛЕН ПРОДУКТ ДИРЕКТНО ОТ ПРИРОДАТА,ИЗВОР НА ЗДРАВЕ СИЛА И ДЪЛГОЛЕТИЕ!
27
0
 
12
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 33 - не е това причината. Защо житото наше родно производство за НАШИЯ ПАЗАР се търгува по цени на световната борса, след като зърнопроизводителите получават субсидии? Значи ние им плащаме част от разходите, а те ни го продават на такива цени, каквито и в държави, които не са отделили нито лев за производството им?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До като в България ЧАСТНИК е *** дума за държавният апарат няма да се оправим ! Все още държавните чиновници живеят в комунизма, но имат свободата да притискат бизнеса. И СиДянков и т.н. кратуни до като не схванат, че с пълнене на бюджета от глоби и т.н. нищо добро не очаква икономиката на България. То ако е чужда компания в България веднага и се гъзят.

Спонсорирани публикации