Продължаваме да търсим по-евтините храни

Производителите ще натрупат загуби от "замразяването" на цените
Обновена: 1 ное 2012 14:53 | 1 ное 2012 10:32,
58
Продължаваме да търсим по-евтините храни
Снимка: архив Reuters

Димитър Маджаров е собственик на едноименната компания за производство на млечни и месни продукти у нас. Компанията е основана през 1991 г. като семейно предприятие за търговия с хранителни продукти. Три години по-късно започва собствено производство – през 1994 г. на колбаси, а през 1999 г. и на млечни продукти. Със собственика на „Димитър Маджаров - 2” ЕООД  Investor.bg разговаря за предизвикателствата пред бранша, за поскъпването на храните, за потребителското поведение, за последните тенденции в сектора.

- Как ще коментирате поскъпването на млечни и месни продукти у нас тази година?

Млечните и месните продукти поскъпват в края на 2012 г. заради лошите добиви и реколти от посевите. Това повишава цените на фуражите и неминуемо рефлектира върху цените на основните суровини за производство на продуктите.

- Наблюдавате ли се спад в потреблението?

Хората ще продължат да ограничават бюджетите си и ще търсят по-евтини продукти. Спад в потреблението се наблюдава и това е нормално на фона на нарастващата инфлация и намаляващите доходи.

- Какво е мнението Ви за „социалната кошница“ и тази, която министерството на земеделието предвижда за зимния период?

Както вече каза министър Найденов "цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено и само пазара". Като се направи съпоставка резултатите от предишния опит за създаване на „социална кошница“ не доведе до повишаване на потреблението или търсенето на продуктите във въпросната кошница, а именно обратното, цените се повишиха след изтичането на „промо“ периода, ако можем да го наречем така.

- Как ще се отрази "замразяването" на цените на българския производител?

Производителите ще натрупат загуби от "замразяването" на цените на определени продукти. Това ще доведе до предварително и по-високо увеличение на цените на съпътстващите продукти на фирмите производители с цел компенсиране на загубите. А впоследствие това ще изиграе лоша шега на самите фирми, като свие допълнително и без това слабото потребление.

- Как се отрази световната икономическа криза на вашия бранш?

Всяка финансова криза рефлектира върху икономиката и отражението й върху всички браншове неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Отражението е негативно от гледна точка на инвестиция в материално-техническия парк на всички от бранша.

- С какъв процент се е свило потреблението на българите?

Процентът е различен при отделните фирми. При нас е между 5 и 10%. Има изместване на пазара от по-високия сегмент към по-евтини стоки. В днешно време хората са се насочили към продукти с малко по-ниски цени. Ние продължаваме да поддържаме високо качество с ясното съзнание, че клиентът избира нашите продукти точно заради това.

- Смятате ли, че високата крайна цена на някои продукти е съвместима с покупателните възможности на българите?

Ако въпросът е дали е нормална една цена от 16 лв. за килограм кашкавал, например, отговорът е, че всяка фирма има право да определи цена, която е изгодна за нея. Клиентът избира какво да купува. В крайна сметка целта на всяка компания е да предложи продуктите си на такава цена, спрямо качеството, така че да може да ги продаде.

Цялото интервю четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: цени на храните
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това правителство се мъчи по всякакъв начин да убие бизнеса !
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 32 Отговора е НА ЗАПАД ИМАТ СУБСИДИИ, В БЪЛГАРИЯ НЯМА ! Приеха ни в ЕС само и само за да не плащат мито на *** които продават във веригите на западни фирми в България.
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
алооо, " производителите"! да вземем кашкавала, най евтиния български *** идва 10 лева килото, без да става за ядене... как аджеба гауда, произведена в германия ,по- добра от 90% от българските какшкавали излиза по евтино??? със разходи за транспорт и немски заплати? алчните ни бизнесмени и производители, които хвърлят на работниците си жълти стотинки и искат за месец милионери да станат съсипаха производството ни, оттам кръгът се затваря.. определено съм ЗА БГ стоките,но качествени и евтини
22
0
 
31
 
! Отговори
ана преди 11 години
Но ми е интересно как вносните стоки, които пак се произвеждат, транспортират, вносителя или дистрибутара си слага надценка, отиват в магазина и там си слагат някви проценти печалба накрая излизат по-евтини от българските, за които няма такива голуми транспортни разходи и вносители.
21
3
 
8
 
! Отговори
токо преди 11 години
Трябва да има държавна политика за цените, иначе се спекулира. ----------------------------------------------------------------------------------------Доста тъпо мнение !!! Държавата да определя цените,алоооо номер 7,ти в кой свят живееш бре ???Държавата трябва да упражнява контрол върху качеството на продуктите,а да определя цените може,когато тя е производител.
20
1
 
5
 
! Отговори
Бицепса преди 11 години
До Анонимен 27Е па престижно е да те видат у хипермаркета и у мола и затва ходим там. Когат стане непрестижно, ше спреме да ходиме.
19
2
 
8
 
! Отговори
боже каква демагогия преди 11 години
Производителите търпят загуби защото Българина няма пари и защото само внасяме чужди стоки!!!! боже каква демагогия
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да ядеш ,особено детето,само месо :готвено,печено ,пържено и т.н.И на теб и на детето му се хапва саламче,кренвирш,наденичка.Цялата беда дойде от веригите и народа,който като стадо тръгна за тоалетна хартия с 30 % промоция и покрай нея му вземат на касата поне 30 лв.за други стоки без промоция- ей така.Веригите за огромен пазарен трик,но *** още не може да надживее ГАНЬОВЩИНАТА си.За него да го мернат в хипермаркета е престижно.Много *** и нещастен народ сме.
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:По мои сметки,стойността на колбаса е не повече от 1.80 - 1.90 лв/кг при зена на СЛАНИНАТА 3.80.Питам се тогава - КАКВО ИМА ВЪТРЕ ТА Е ТОЛКОВА ЕВТИН.Същото важи и за каймата.Какво е това нещо КАЙМА ЗА ГОТВЕНЕ?Едно време майка ми купуваше КАЙМА и с нея си готвеше,правеше пържени кюфтета и КЮФТЕТА НА СКАРА.И всичко ставаше ЗАЩОТО БЕШЕ КАЙМА.Никога в БДС не е имало такова понятие,като КАЙМА ЗА ГОТВЕНЕ,КАЙМА ЗА САНДВИЧИ,КАЙМА ЗА ...АЛАЛА.БАЛАЛА.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименКОЛБАС 350 ГР.ЗА 1.20 ЛВ. Ако те разбирам правилно,това е цената на търговеца.Имайте пред вид,че той си е сложил минимум 12% /а обикновено 20%/това означава,че при цена за килограм около 3.40лв,надценката на търговеца е поне 50 - 70 ст.Значи производителят му го е дал за 2.70 -2.90 лв/кг.Като имаме предвид,че в момента цената на сланината на едро/за производителите/е около 3.80 лв/кг,че те трябва да имат разходи,печалба че и ДДС,колко е фактически стойността на вложените материали?
15
2
 
11
 
! Отговори
колбасар преди 11 години
Купувам си месо от сигурен източник, най-често свинско филе. Държа го в морска сол 24 ч и си го суша на терасата. За десетина дни става супер. Така знам какво яде моето семейство и не купувам нищо от магазина свързано с колбаси.
14
5
 
1
 
! Отговори
LosHo преди 11 години
edin Balgarin v magazin>molq daite mi 4 krenvirsha ot onezi za 2lv/kg, iskam i onazi dvulitrova butilka KukaKora za 0,4st , sashto taka 500gr mlechen delikates za 3lv/kg..... i.... 2 kutii ot rozovichkite cigari 5lv deto sa... edin Civilizovan Evropeec v magazin>molq daite mi edno cherveno vino ot rekolta 2009 za 6 euro, ot onova teleshko filence mi narejete 200gr na tanko ....i... 300gr Sinio sirene za 3 euro
13
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се заблуждавайте,че във веригите е по-евтино.Напротив , по-скъпо е ,защото заради агресивният им пазарлък,входни такси,постоянното искане на промоции от производителите,последните снижават рязко качеството ,за да имат някаква печалба.А веригата и тя не работи без печалба/ и то каква?!!/,заради инвестицията си и разходите.ЗАТОВА,ПАЗАРУВАЙТЕ В КВАРТАЛНИТЕ МАГАЗИНИ.ТАМ ЩЕ ВИ Е И ПО-ИЗГОДНО,И ПО-КАЧЕСТВЕНО,И СЪЗДАВАТЕ БЛИЗКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ТЪРГОВСКИЯТ КОЛЕКТИВ,ОТ КОЕТО СЪЩО ИМАТЕ ПОЛЗА!
12
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работя във фирма производител на етикети за хр. продукти. Мога да ви кажа откровенно че производители са ми казвали: Цитирам" не искам хубав етикет, даже ако може да не ми се вижда името на фирмата като знам какви *** им продавам"
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо министерството няма екологични зони???Правят се ,после стоките от тях с държавна помощ на ЕС пазара с документ ,че са от най-чистите региони ,ем ще се стимулира производството ем ще имаме ниша която ще ни намери място навсякаде по световните пазари.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Постоянно се рекламират колбаси например 350 грама за 1,20лв. Сметнете най-добре в тази цена има опаковка, транспорт, печалба на производител, печалба на прекупвач и мн. други и после ще разберете какво ядете.
9
0
 
21
 
! Отговори
39074 преди 11 години
Как така ще се натрупат загуби?Кой работи на загуба - произвежда за 2 лв.,а продава за 1.50?Защо приказвате глупости?Просто всичко ще бъде за сметка на качеството.Вместо месо ще се произвежда с пилешки фенери,машинно обезкостени/смилат се с костите/,сланина,свинска кожа,брашна,грис и др.пълнители,втвърдители /разни растителни гуми/,химикали за задържане на водата,помпане с различни разтвори и т.н.Като сложите разходите за реклама,таксите на веригите и печалбата им и какво?Ала-бала!!!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моите уважения към Маджаров, но от неговите продукти няма по-скъпи на пазара.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата вместо да кътка резерва трябваше да вложи 2-3 милиярда за полагане на основи ,ем и социялно щеше да дава работа ,вместо да изплаща помощи,а за някакви стотинки от ЕС пазара просто не поглежда към останалия свят.Арабския пазар изобщо и не се поглежда ,а тои е по достъпен за нашите стоки ,вместо да се блъскаме на капризния ЕС.Още другото което е ,че не се обособяват екологични зони ,а след като съборихме заводите има хиляди хекрати които са натурални ,но що ли найденчо ще се заинтерсов
6
2
 
25
 
! Отговори
Ели преди 11 години
Вместо кашкавал на Маджаров за 16 лв, си купувам немска гауда или ементал на доста по-добра цена.

Спонсорирани публикации