Данък "Депозит" отваря врати за промени в данъчната система

Това ще е удар върху легалния бизнес, смята шефът на ЦИР
Обновена: 2 ное 2012 14:58 | 2 ное 2012 08:16,
53
Данък "Депозит" отваря врати за промени в данъчната система
Снимка: sxc.hu

Облагането на лихвите по депозитите отваря вратата към промени в данъчната система, но при високото ниво на сивия сектор в страната, промяна в данъчната политика ще бъде удар върху легалния бизнес. Това коментира за БТА директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Лихвите по депозитите са сравнително високи и данъкът няма да намали интереса на хората към спестяването в банки, няма да окаже и съществено значение върху икономическата активност в
страната, смята Прохаски.

Този налог обаче отваря вратата към промени в данъчната система и показва, че тези промени могат да се правят прибързано и без дебат в обществото, посочи експертът. Според него тази промяна трябваше да се направи след внимателно обсъждане и подготвяне на хората и на банките.

Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има
промяна в данъчната политика. По думите му плоският данък работи много добре, както за фирмите така при подоходното облагане.

Ръстът във вътрешното потребление, с който ще се увеличи и БВП за 2012 година с над един процент, идва от реализиране на дълго отлагани разходи и от увеличението на пътуванията, отбеляза Прохаски. Явно хората са решили, че няма смисъл да отлагат такива разходи или пътувания, защото не виждат
бързо подобряване на икономическата ситуация, добави той.

Поскъпването на основни хранителни стоки през тази есен няма да свие потреблението, смята Прохаски.

Проектът за държавен бюджет за 2013 година е съставен консервативно, с буфери срещу възможни проблеми, но в него няма сериозен програмен подход и не се виждат идеи за реформи, е мнението на директора на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Положително в проекта е решението за компенсиране на доходите на пенсионерите спрямо инфлацията и
увеличаване на доходите за някои професии, заяви той. Надявам се през следващата година бюджетът за 2014 година да бъде много по-реформистки, подчерта обаче Прохаски.

От Центъра за икономическо развитие смятат, че степента на усвояване на парите от европейските фондове е добра и оказва съществено значение за бизнеса във време на несигурна външна среда. По данни на анализаторите на центъра вече са договорени около 80 процента от парите от еврофондовете, а това са 14 милиарда лева. В тази насока се полагат сериозни усилия, макар че оперативната програма "Конкурентоспособност" има сериозни проблеми, свързани най-вече със слабото им управление
от Агенцията за малки и средни предприятия, посочват експертите на ЦИР.

За следващия програмен период на ЕС е важно България да защити своите позиции за Кохезионната политика на Евросъюза, която е предмет на дебати в ЕК, подчертават икономистите на ЦИР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаме за богатите 75% данък,като у Франция,ако ви се вижда много,54% в Холандия,45% в Германия,47% в Италия-искаме социална справедливост-гласуваме за социалистите,ако направят данъците като в справедливите ,социални,Европейски държави!
31
0
 
9
 
! Отговори
не преди 11 години
всичко идва от това че всички бизнесмени са червени комсомолски секретари без ум, но адски алчни неграмотници
30
3
 
9
 
! Отговори
читател преди 11 години
Голямата измама с доя данък върху лихвите-защо не кажат какви приходи ще се получат-Ами да напълнят хазната като започнат да удържат осигуровки от заплатите на държавните служители-4 милиона са на държавна хранилка,но затова се мълчи,защото така е изгодно,депутатите лапат пари в пликове-безобразна държава,само крадене и баламосване на хората-отврат-по кой почи54н се работи в България-та ако Дейвид Камерън цял ден се шляе по телевизиите на другият ден няма да го има-но това са белите държави,
29
1
 
11
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
Удар по бедните - повечето влогове (70%) са до 1000 лв. Годишния доход от тях от лихви е към 50 лв. Значи от всеки беден ще вземат по 5 лв на година. Това е жесток удар който те няма да понесат.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Промяната в БЪЛГАРИЯ трябва да почне от Конституцията. Да се отдели напълно съдебната власт от ИВ и ЗВ, да се премахне принципа за невиновност, т.е всеки запозрян сам да доказва че е невинен. Да се изпипат и модернизират наказанията. Да се ускори нак. процес многократно. Личната отговорност да бъде силно застъпен, а ЮЛ да отговарят и поне управителите лично. Всеки нормативен акт да минава преди да влзе в сила през Констуционния съд, защото неможе един дебелак депутат да приема закон. тва е НСС
27
0
 
4
 
! Отговори
Gazibarev преди 11 години
До НСС,Да де, ама за какво са му на един човек 50 фирми? Аз си мисля, че това може да се уреди законово, един индивид да няма повече от една фирма. Мисля, че е съвсем постижмо.
26
1
 
16
 
! Отговори
Професора преди 11 години
От националния фронт за спасение на България давам следния пример.Работя,за което ме облагат с данък.Плащам ток,вода ,храна и ми остават 5 лева,които за да не държа под дюшека и да не влезнат крадци в къщи слагам в банка.Като сложа моите 5 лева с лихва 4% тази лихва дори не покрива инфлацията,тоест лихвата сама по себе си не ми носи печалба,а ми намалява загубите от инфлацията.Та те ми облагат веднъж обложените от заплата пари втори път.Герб-мутренска фабрика за нещастие
25
1
 
4
 
! Отговори
До Gazibarev преди 11 години
Пич, съвсем ще изчезнат фирмите от България. :-) Къде ще работиш? Вероятно на нивата? Ако няма фирми и за служителите няма да има препитание. Точно обратно на това което казваш трябва да се направи, за да се привлекат големи фирми. Да се махнат данъците първите 5 години, да се облекчи процедурата за строеж на предприятия, да се премахнат всички административни пречки тези фирми да наемат нови служители. Далеч си от истината. ;-) За съжаление повечето мислят като теб и за това сме на този хал.:-(
24
1
 
16
 
! Отговори
Професора преди 11 години
ГеноцидЕничариРазграбванеБедностТочка по темата.Интересно как днес.бг се осмеляват да задават анкета по решение на правителството..явно се вижда от всички,че диктатурата си отива и цензурата постепенно пада.
23
7
 
10
 
! Отговори
Gazibarev преди 11 години
70% данък за фирмите и лицата, които имат печалба над 1 000 000 лева, 50% за тези с печалба над 100 000 лева, 40% за тези с печалба на 50 000, 30 % за тези с печалба над 20 000, 15 % за тези с над 10 000 лева, 10% над 2 000, за висчки останали по 5 % данък. Става въпрос за печалба на месец. Мисля, че пропорционалният данък е най-демократичен и в голяма част от истинските демокрации в света, се работи имено по такава данъчна система.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм за високи прогресини данъци. В богатите и уредени държави е така. Съгласен съм и до 70 % да стига данък печалба! Щото сега сумата си и чужденци са си вложили парите на депозити в нашите банки, на високи лихви, а кредитополучателите да блускат на 15 - 18 % лихва, никога няма да сме конкурентни и никога няма да има силен български дребен и среден бизнес. Нисък данък печалба означава беднотия, простотия, престъпност и икономическо разслоение на обществото.
21
1
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
''Проблема със слабия бизнес не идва от ГЕРБ БСП или което и да е правителство.''Ето тук грешиш.Проблема е точно във всяко правителство до днес от 1989.Куфарчета да,на наши хора да,нефелни да,но изпускаш главното-МОНОПОЛА!Малко,по малко си връщат всичко,което хората се опитаха да развият,въвеждайки закони изпълними само от монополисти.Разрешителния режим,лицензите трябва да отпаднат и да има деклариране!Бизнеса се умори да се моли на чиновници,да му разрешат да работи!А за наши има предимство.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до ТОДОР ЖИВКОВ - 29 -пич,да не си мутра финансирана от паричките на луканов или баща ти е далаверизирал некое заводче по времето на костакис ,или може би си арендаторче , което уж с парички на ес.....наши парички си *** животеца....може може..затова си и гейберасче...да си жив и здрав..????? умник си ти..но до кога...???
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема със слабия бизнес не идва от ГЕРБ БСП или което и да е правителство. В резултат от изкривения български преход и раздаването на куфарчета под масата както и напълно разрещената кражба собствеността на средствата за производство е в ръцете на нефелни бизнесмени които не са я завладели защото правят добра икономика а защото са наши хора. Та каквото и правителство да дойде наште бизнесмени не могат да са конкурентни на международния пазар. Те печелят от ниски заплати, монопол и кражби.
18
1
 
8
 
! Отговори
до22 преди 11 години
Хей Умнико ти явно си много малък ине знаеш че още 89година си разпределиха всички кеша!
17
1
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Ама чакай сега.Ти и аз знаем че ГЕРБ и БСП са едно и също нали?А и Доган е с тях.Така че смяна с някой от тези не е решение.Но ГЕРБ брутално смачкаха бизнеса и ти може да работиш за някой от БСП,който има връзка с ГЕРБ и затова да има работа.Освен това работещите за някой не виждат едни неща,които виждат работещите за себе си!Ако ти имаш печатница може да говорим,но на заплата ли си няма смисъл ти не виждаш какво става за съжаление.
16
1
 
10
 
! Отговори
шоп преди 11 години
Беганье му е майкята!На терминало и у самолето фиуууу.....
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли някой да ми каже колко стотици милиони левове се наливат в партиините каси след изборите?Като не им стигат парите за пенсии да дръпнат от там.Ама не е луд тоя,който яде зелника,а тоя който му го дава.Докато им го даваме ще си пълнят гушите и законно ще ни обират.Може и да си го заслужаваме.
14
2
 
16
 
! Отговори
до 21 Серж Съселов Г преди 11 години
Илюзия друг път!Само за Герберистите няма криза,защото лапнаха всички бизнеси ''умнико''!!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По данни на анализаторите на центъра вече са договорени около 80 процента от парите от еврофондовете, а това са 14 милиарда лева. В тази насока се полагат сериозни усилия, макар че оперативната програма "Конкурентоспособност" има сериозни проблеми, свързани най-вече със слабото им управлениеот Агенцията за малки и средни предприятия, посочват експертите на ЦИР.Да само фирми на ГЕРБ усвояват еврофондовете и малките и средните предприятия са на ГЕРБ.И това ако не е монопол по комунистически....

Спонсорирани публикации