Данък "Депозит" отваря врати за промени в данъчната система

Това ще е удар върху легалния бизнес, смята шефът на ЦИР
Обновена: 2 ное 2012 14:58 | 2 ное 2012 08:16,
53
Данък "Депозит" отваря врати за промени в данъчната система
Снимка: sxc.hu

Облагането на лихвите по депозитите отваря вратата към промени в данъчната система, но при високото ниво на сивия сектор в страната, промяна в данъчната политика ще бъде удар върху легалния бизнес. Това коментира за БТА директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Лихвите по депозитите са сравнително високи и данъкът няма да намали интереса на хората към спестяването в банки, няма да окаже и съществено значение върху икономическата активност в
страната, смята Прохаски.

Този налог обаче отваря вратата към промени в данъчната система и показва, че тези промени могат да се правят прибързано и без дебат в обществото, посочи експертът. Според него тази промяна трябваше да се направи след внимателно обсъждане и подготвяне на хората и на банките.

Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има
промяна в данъчната политика. По думите му плоският данък работи много добре, както за фирмите така при подоходното облагане.

Ръстът във вътрешното потребление, с който ще се увеличи и БВП за 2012 година с над един процент, идва от реализиране на дълго отлагани разходи и от увеличението на пътуванията, отбеляза Прохаски. Явно хората са решили, че няма смисъл да отлагат такива разходи или пътувания, защото не виждат
бързо подобряване на икономическата ситуация, добави той.

Поскъпването на основни хранителни стоки през тази есен няма да свие потреблението, смята Прохаски.

Проектът за държавен бюджет за 2013 година е съставен консервативно, с буфери срещу възможни проблеми, но в него няма сериозен програмен подход и не се виждат идеи за реформи, е мнението на директора на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Положително в проекта е решението за компенсиране на доходите на пенсионерите спрямо инфлацията и
увеличаване на доходите за някои професии, заяви той. Надявам се през следващата година бюджетът за 2014 година да бъде много по-реформистки, подчерта обаче Прохаски.

От Центъра за икономическо развитие смятат, че степента на усвояване на парите от европейските фондове е добра и оказва съществено значение за бизнеса във време на несигурна външна среда. По данни на анализаторите на центъра вече са договорени около 80 процента от парите от еврофондовете, а това са 14 милиарда лева. В тази насока се полагат сериозни усилия, макар че оперативната програма "Конкурентоспособност" има сериозни проблеми, свързани най-вече със слабото им управление
от Агенцията за малки и средни предприятия, посочват експертите на ЦИР.

За следващия програмен период на ЕС е важно България да защити своите позиции за Кохезионната политика на Евросъюза, която е предмет на дебати в ЕК, подчертават икономистите на ЦИР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си ги държа в буркан,но няма да им ги дам.Кожодери!Харчат на воля нашите пари,а като привършат пак нашите кожи съдират.И понеже вече няма от къде да вземат,след изборите отново ще вдигнат тока.Гарантирано от ГЕРБ.
11
9
 
5
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Няма таван, и по-добре се живее но защо се вдигат на бунтове, като се живее по-добре. Защо гърците стачкуват, испанците, италианците, французите, португалците - защото е по-хубаво. Вдигането на данъци го правят винаги социалистите - Франция, Испания, Италия напр. Аз неискам да докараме Станишев на власт, които ще открадне това което не можа, и ще вдигне данъците като се обоснове с управлението на ББ. Трябва да станем нормална държава, без да ни управляват социалисти и комунсти поне още 3 мандат.
10
1
 
4
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
този данък е "бял кахър", ако знаят гражданите, че гърбавите са им приготвили такава гилотина, че свят ще им се завие. по дела, по които има осъдени лица за държавни такси, които не са внесени предварително /делби, развод, отхв. части от искове по трудови дела и др. подобни/ ще се събират от съд. изпълнители. "Проблема" се крие, че ако не се плати в 14-дневен срок посочен в поканата за доброволно изп-е, която може да е получена от съсед дори, се начислява пропорционална такса мин.раз-р от 50 лв.
9
1
 
30
 
! Отговори
Лудост преди 11 години
Пореден удар!!! Имам депозит с 6% лихва на год. база и срещу него имам овърдрафт с 8.5% лихва..... Лихвата от депозита ще ми я обложат, а лихвата от овърдрафта няма да ми я признаят за разход!!!! И това ако е бизнес среда......(:
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9ти та нали ако и тук направят да се живее нормално,запада няма да има откъде да дърпа квалифицирани кадри безплатно работещи за по-ниски заплати от тяхните и няма да има кой да им върши и непривлекателната за тях работа.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та от цялата статия разбрах,че който си има пари ще си харчи,който си няма.....................
6
1
 
37
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
ДянкофффДа ти е.....а пу......а майчина.
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде стига с това - така е в цяла Европа или цял цвят. Като е така, дай конкретни страни, депозити, над които лихвите се облагат и т.н.И аз казвам, че в ЕС няма таван на ленсии и че доходите са такива, че човек да живее нормално, що и у нас не го направят, а защитнико на *** политики?
4
34
 
3
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Немога да разбера *** ли сте или сте неграмотни. В цяла Европа се увеличават данъците, безработицата в страните расте и е 20-22%, във Франция и Испания данък на богатите е 70% от този месец, при нас умишлено се съкращават хората и им се плаща на ръка за да крият осигуровки. Който не му харесва да отива веднага да живее и да плаща данъци в Европа, но в Великобритания и Швейцария не пускат такива като пишещите тук............... Уж бил висок, но няма да окаже влияние, кое е вярно - ***, ***
3
6
 
14
 
! Отговори
458 преди 11 години
Стига вече с тоя "комунизъм" банални станахте.Толкова промити мозъци - не може да бъде.
2
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такъв данък няма във Великобритания и Швейцария,и затова заможните европейци държат парите си там- може да се проследи титаничната битка на Германия за спиране на изтичането на капитали. А и когато националната статистика отчита загуба на 40 000 работни места за четири години, някак си не е добре да продължаваш да увеличаваш данъците , за да ги наливаш в нереформирана и неработеща държавна машина(и партийна каса)
1
3
 
15
 
! Отговори
@1 преди 11 години
Който много държи, може да го заплати във формата на дарение.Да давам ли сметка за преводи :)