КЗК разреши фирми на Гергов да рекламират цифровизацията

Комисията временно беше блокирала изпълнението на обществената поръчка
19 ное 2012 11:32,
27
КЗК разреши фирми на Гергов да рекламират цифровизацията
Снимка: Creative Commons

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила сключването на договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и дружеството Ти Си Ти Ви, което спечели обществената поръчка за реклама на цифровизацията на телевизионния ефир. Това научи Investor.bg от решение на антимонополното ведомство, качено на неговата интернет страница.

Рекламната кампания има за цел да популяризира преминаването от аналогов към цифров сигнал, така че всички българи да са запознати добре с процеса на цифровизация у нас.

Обществената поръчка за възлагане на изпълнител, който да отговаря за кампанията, бе временно блокирана, защото двама от участниците в нея, които отпаднаха, бяха подали жалби за преразглеждане на процедурата в КЗК.

Припомняме, че до последния етап на конкурса за възлагане на изпълнител за реклама на цифровизацията бяха достигнали 3 консорциума. Първият бе "Макс Информ”, в които влизат фирмите "ОМ София”, по-известна още като Ogilvy, с управител Екатерина Попова, и “Маркет линкс”. Вторият бе “ДВБ – Т Консулт” - сдружение между двете фирми “Аргент 2002” и “Маркет тест”. Tретият участник, чиято оферта бе единствената отворена и бе считан за бъдещ изпълнител на поръчката, бе Ти Си Ти Ви - консорциум, в който фигурират фирмите „Арчър айдиас”, “Пиеро 97 МД” и рекламната агенция „Сова 5“ , свързвани пряко с рекламния шеф Красимир Гергов. 

Тогава първите два консорциума отпаднаха от конкурса, а ценовите им оферти не бяха отворени. Причината, която министерството на транспорта, в качеството си на възложител на обществената поръчка, изтънка за това беше, че "формалните условия, на които трябва да отговорят, не са изпълнени”, а внесените от тях документи били непълни. Единствената разгледана оферта бе на Ти Си Ти Ви, която предложи да изпълни поръчката за 8,31 млн. лв. без ДДС.

Няколко дни по-късно отстранените дружества подадоха жалби до антимонополния орган, за да бъде разгледано наново решението на ресорното министерство, а така да бъде проверена и коректността на процедурата.
Самите жалби са били внесени съответно на 22 октомври от "Консорциум ДВБ - Т Консулт" и на 24 октомври от "Макс Информ", сочат официални данни, качени на страницата на КЗК. Във връзка с техните искания били образувани производства и самото изпълнение на обществената поръчка за реклама на цифровото наземно разпръскване бе временно блокирано до произнасяне на официалното решение на КЗК.

Преди броени дни обаче представители на консорциума "Макс Информ" коментираха пред Investor.bg, че КЗК е разрешила на транспортното министерство да отпусне парите за информационната кампания за цифровизацията, които са малко над 10 млн. лв., въпреки че от комисията все още не са разгледали жалбите на отпадналите кандидати и все още не са представили официлното си становище по казуса. 

Проверката на Investor.bg показа, че Комисия за защита на конкуренцията наистина е допуснала "предварително изпълнение на заповедта на министъра на транспорта", във връзка със сключването на договора между министерстовото и консорциума, който трябва да рекламира цифровото наземно разпръскване. Това е описано в текст от "определение", качено на сайта на КЗК с дата 06.11.2012г. В него се посочва още, че "всички пречки за сключването на окончателен договор с единствения допуснат до класиране кандидат – „Обединение Ти Си Ти Ви”, са напълно премахнати".

Мотивите на КЗК за това решение са повишения обществен интерес и важност към цифровизацията и рекламирането й, което налага и "бързото реализиране на предмета на поръчката".

Когато Investor.bg потърси министерството на транспорта за коментар, от там заявиха, че тази обществена поръчка все още е блокирана и развитие по нея няма.

Същевременно източници на Investor.bg, пожелали анонимност, коменитираха, че това решение за "предварително изпълнение на заповедта" означава единствено, че жалбите до КЗК няма да бъдат разгледани и вероятно Ти Си Ти Ви ще изпълни обществената поръчка.

Investor.bg се свърза и с КЗК, за да потърси коментар по темата. От ведомството разясниха, че договор между Ти Си Ти Ви и министерството на транспорта все още не може да бъде сключен. "Когаго нашето определение от дата 6 ноември влезе в сила и съдът прецени, че сме взели правилно решение, чак тогава ще може да бъде сключен договор", заявиха от антимонополната комисия.

Съгласно закона самото решение за "предварително изпълнение" също може да бъде обжалвано в 3-дневен срок от двата консорциума.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: цифровизация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 11 години
Гергов е бил и си остава чист комунист и не го е срам да си го признае открито!!!Те и нацистите са същите - един дол дренки!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 23Гергов е потомък ,на бай Тошо !
21
0
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
Ако не знаете-бащата на Гергов е бил генерал при Тодор Живков,майка му старша акушерка в Правителствена болница. За какъв партиец да говорим повече. Нямал пари и не дава заплата на прислугата и охраната, нали са богопомазани..били длъжни да му работят.И тях ще ги стигне..
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гергов, свинйо, *** де*ба !!
19
0
 
7
 
! Отговори
ани преди 11 години
За 10 милиона - каквото поискате ще рекламирам , и по която ТВ си изберете / може и по всичките / . Май някои ще поделят по някое милионче държавно ? Незнам защо не го прави гържавната ТВ - какво ще направи Гергов по- различно ? Изпраха и тези милиони *** !!!!!!!!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво и вторият ми коментар свалихте ....очевидно много се притеснявате от истината и неподходящите за комунистическото ви възпитание мисли ....но с цензора не успя нито садам хусеин нито муамар кадафи ...примери колкото щеш и с вас ще стане така....
17
8
 
1
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
До умния анонимник И двамата Герговци са от една майка,но различни бащи отворко....Най-вероятно и ти си от тази майка,но баща ти е неизвестен,затова ще чистиш свинарника ! Анадън му ?!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 13Всички са рожби на БКП!
15
0
 
6
 
! Отговори
ined преди 11 години
до 11: Де да беше само свинаря - даже два лева щях да му дам, ама има още и едни 240 *** в една ***, и един куп гладни прасета с фотоволтаици и перки разни, като сложим и останалите министерски, магистратски и т.н. ***, всяка искаща още и още да смуче - половината заплата отива и пак не са доволни.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще има нови такси и рекет за Сибанк и Борисов.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прости гербери, тука става въпрос за Красимир Гергов, лявото ташо на бате ви Бойко. Хайде сега пак плюйте де.......
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистическо-ченгесарската креатура продължава да държи медийния пазар,както е поръчала Столетницата. Всички във властта са нейни чавета!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бързо всеки жител на българия да извади по 1 лев и да ги даде на свинара... нищо че няма пари за лекарства и хората мизерстват. те с толкова пари ше купят цифрови телевизори на половината домакинства в бг ако искат...
10
0
 
21
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Гергов.....а бе вие луди ли сте,Гергов е някакво лице на едни хора дето нямат наяждане.Бащите им са обирали мандри,дядовците им са взривявали църкви,а децата и внуците им ще затрият България !!!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ!Продажни Бг-институции!
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЙТЕ ВСИЧКО НА ГЕРГОВ ------НЯМА НАЯЖДАНЕ -----,ЕГАТИ ТЪПИРИТЕ !?
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия КРС трябва да се закрият, мародери за едни, *** за други.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чуя "Комисията за защита на конкуренцията" и винаги се сещам колко ТОЧНО се объркаха веднъж в един репортаж по телевизията и я нарекоха "Комисията за защита ОТ конкуренция" :D:D:D
5
0
 
37
 
! Отговори
asd преди 11 години
Ей така се източва държавата, 8 млн. за реклама на цифровизация. Кому е нужна такава реклама, защо има само един кандидат? Защо не могат да намерят смешните 250 000 за наука (обсерваторията в Рожен) а толкова лесно намират 8 млн. за такива безмислици. Какъв е този цирк? Да имат доблеста поне да излязат и да ни кажат "Пичове това е положението, ние сме господари, вие сте роби, статуквото не можета да го промените, защото държим всичката власт - административна и силова". То реално си е така.
4
0
 
34
 
! Отговори
дори и да не кандида преди 11 години
Гергов, дори и да не кандидатства за някой проект, пак ще го спечели!

Спонсорирани публикации