Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й

Снимка на момиче без забрадка разбуни духовете в арабския свят
Обновена: 22 ное 2012 14:40 | 22 ное 2012 07:00,
193
Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й
Снимката на Дана Бакдунис. Източник: Facebook

Сред десетките Facebook страници, създадени по повод бунта в Сирия, има една малко по-различна. Наскоро тя стана обект на особено внимание от потребителите на социалната мрежа. Причина за това е, че в нея едно младо 21-годишно момиче на име Дана Бакдунис качва своя “скандална” снимка. Скандална, защото на нея девойката се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка, пише в материал на Би Би Си.

Дана Бакдунис е възпитана в консервативната Саудитска Арабия. Въпреки това тя се престрашава да махне забрадката от главата си за първи път през август 2011 г.

“Забрадката не ми отива, но бях принудена да я нося заради семейството ми и заради обществото”. споделя тя. “Не разбирах защо косата ми трябва да е скрита. Аз исках да усетя красотата на света, да почувствам слънцето и вятъра”, допълва Дана.

По това време тя вече е последовател на  Facebook страницата "Бунтът на жените в Арабския свят". В нея членуват над 70 000 души. Тя се е превърнала в място, в което се обсъждат правата на жените и ролята на половете в арабския свят. Хора, които не са с арабски произход, също коментират и качват снимки в групата.

На 21 октомври тази година Дана решава да направи нещо повече за страницата и за всички жени и момичета в арабския свят, които се чувстват потиснати. Тя решава да качи своя снимка.

Гледайки право в обектива, показвайки късо подстриганата си коса, тя държи документ за самоличност със снимка заедно с надпис, който гласи: “Аз подкрепям “Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”

Снимката успява да привлече голямо внимание. 1600 души я ‘’харесват’’, 600 я споделят, а под нея са написани над 250 коментара.

Реакциите са противоречиви. Дана получава едновременно подкрепа и отрицание. Много от приятелите й я премахват във Facebook, но и много нови я добавят като приятел.

Някои жени, които преди са носели забрадки, публикуват подобни снимки в знак на подкрепа за Дана. В Twitter е създаден хаштагът #WindtoDana (#ВятързаДана) като канал, чрез който хората да изразяват солидарността си.

Паралелно с подкрепата обаче момичето получава стотици съобщения, в някои от които й се присмиват, а в други - я заплашват.

Майка й, с която са в не особено добри отношения заради това, получава и смъртна заплаха, отправена към дъщеря й.

“Всичко за мен се промени, след като махнах забрадката”, казва Дана.

Дебатът се разраства и все повече мнения се появяват. Една жена например заявява, че борбата срещу забрадките е грешна, а вместо това усилията трябвало да се насочат към борба за обществено равенство. Тя смята, че носенето на забрадка е благословия.

Въпреки всичко Дана е радостна, че е успяла да вдъхне оптимизъм на много момичета, които са принудени да носят забрадки.

“Бях изключително щастлива, когато получих много съобщения от момичета, носещи забрадка. Те изразяваха подкрепата си към мен, казваха, че уважават това, което съм сторила, че съм смело момиче. Те биха искали да направят същото, но не смеели”, споделя Дана.

Случаят обаче придобива широка публичност, след като от Facebook решават да изтрият снимката само четири дни след публикуването й. Освен това те блокират профила на Дана и профилите на администраторите на групата “Бунтът на жените в Арабския свят”.

Копия на снимката, появили се в профили на други потребители, също са изтрити. Освен това самата група е блокирана за периода между 29 октомври и 5 ноември.

След като са помолени за коментар, от Facebook се опитват да обяснят, че проблемът с групата не бил в каузата, която потребителите й подкрепят, а в грешно прилагане от страна на администраторите на собствените им правила.

От ПР-отдела на Facebook допълват: “Снимката на жената не е в противоречие с правилата ни. Всъщност е станала грешка при обработката на няколко сигнала за неподходящо съдържание. Ситуацията се влоши, защото в следващите няколко дни допуснахме още грешки и ни трябваше време да ги коригираме.”

Едва ли обаче заплахите и поставените бариери пред младата жена ще успеят да я спрат.

“Искам да направя още една снимка, от вътрешността на Сирия, просто за да покажа, че мога да съм борец срещу нечестността и властта. С камерата ми мога да помогна на хората и да подкрепя Свободната сирийска армия”, казва тя.

Дана и тези като нея искат да видят една нова Сирия “с права, с равенство между мъже и жени. Искам справедливост, защото аз вече имам своята свобода и не се страхувам от нищо, сега мога да правя това, което вярвам, че е правилно”, допълва Дана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Анонимен 94. По коментара ти личи колко малко мозък имаш в тиквата си ! Не е важно колко тестостерон в излишък има , а е важно ,че се бори за правата си да се облича както й харесва !
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това лезбо дето за Саудитска Арабия е нещо изключително ,че е грамотна при това на два езика ,не е нищо повече от медиина пропаганда и нагласа пусната за някаква цел.Като гледам вратата зад нея по скоро навява асоцияции с Алжир ,добре ,че не са я снимали до талашитен американско бунгало ,че да е още по смехотворно.Бива *** -агенти в югославия ама малко мисъл да имаха.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛОО ... ПОЛИТанализаторите ... тука темата е за жените в арабскя свят, а НЕ за страховете ви от турците, америка и "ло6ите евреи" ....Пи6ете по темата, 4е мамка ви !
77
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еманципацията намалява раждаемостта и срива семейните ценностиОт това опитват да се предпазят арабите, а на чичко сам му дай да контролира целия святНякой да вижда нещо женствено в съществото на снимката или аз просто си мисля, че тестостерона й е в излишък?
76
0
 
3
 
! Отговори
талибан преди 11 години
ДО 79: Тиквена кратуно, а искаш ли да гледаш брадати талибани в църквата? И вместо песнопения дя чуваш "Аллах акбар"?! То бива да си ***, ама твойто е клиника!!
75
0
 
2
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
Маи неграмотния нещо е объркал държавата и хората.Аз на ваще телевизии не вярвам ,на нещото за контрол и събиране на информация - фейсбук също.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в арабскя свят жената е обект ... Работата на жената е да стои в къ6ти и да ражда деца. Какво мисли или какво иска жената няма зна4ение. Тя не е 4овек, тя е ОБЕКТ, според мюсолманите ...Дори сред българските мюсолмани има подобни тенденции ..
73
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Радвам се за нея,трябва всички така постъпят ,тия тяхни *** разбирания и начин на живот не са нормални.Всички жени трябва да живеят свободно без ограничения .Всеки има човешки права и нужди затова се борете докато го постигнете.
72
0
 
12
 
! Отговори
Федаин преди 11 години
Саудитска Арабия - най-големия съюзник на САЩ в близкия изток. Сирия е светска страна и всеки е свободен да ходи както си иска. Друг е въпросът, че някакви си уаххабити подкрепяни от JewSA, искат да променят това...
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие сте болни !Единия има червенофобия,другата мъжа и я бие през лицето щото е глезла и истеричка се чуди защо ,третия свободата търси и приглася на убиици.Демек да пишем бълвоч и коментари без значение колко са неадекватни.
70
1
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
КРАЙНО ФАНАТИЗИРАНИТЕ МЮСУЛМАНИ СА ДИВАЦИ !МАЙМУНИТЕ В АФРИКА ОСЪЗНАХА ,ЧЕ ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЛИЧАТ И ЖИВЕЯТ КАКТО ИМ ХАРЕСВА ,САМО МЮСУЛМАНИТЕ-ДИВАЦИ НЕ ГО РАЗБРАХА !!! НА ТУРСКИ КАЗВАМЕ : АНЛАЯНА СИВРИ СИНЕК САЗ , АНЛАМАЯНА ДАВУЛ ЗУРНА БИЛЕ АЗ !!! НЯМА ДА ПРЕВЕЖДАМ БУКВАЛНО ,НО СМИСЪЛА Е ,ЧЕ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ НЕЩО , ДОРИ И С ТЪПАН ДА МУ БИЕШ ПАК НЯМА ДА РАЗБЕРЕ !
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналята ,човека -сайт абе пускаи поне голи жени вместо поредната чифуто-масонска пропаганда.Онея една воина водят в момента за друга точат зъби.Тук де що имат ум, знаят какво става и просто от матрялите ви си сваляте нивото до жълта таолета хартия.Тея коси ,арабески за *** американци не за нас.
68
0
 
2
 
! Отговори
Дедо ви Мраз преди 11 години
До СтефкаЕ да де - Заради некви измишльотини хората се трепят. My imaginary friend is better than yours :)Това е цялата философия на верските войни
67
6
 
5
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
А пък българите как се отнасяте към жените си... То не са шамари, обиди, скандали, ИЗНЕВЕРИ, унизително отношение, както у дома, така и на публични места. Арабите, ако са 500 години назад в мисленето си, българите сте 2000 години назад. Няма друго обяснение, че сте една от най- издуханите държави в света и едни от най- нещастните хора.
66
1
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Буквално си има по % какво население има ,сега на лайчески глупости били араби няма да отговарям.Има си поне 20 източнка да вземеш да прочетеш ,но за теб и Персите са араби предполагам ,коментара е излишен с познание на 10 годишен само глупости би могъл да изтърсиш.БААС е създадена от християнин така ,че толкова !
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пожелавам им успех! В ислямските държави мисленето като цяло е с 500 г. назад. Там право има само този, който държи оръжието, насочено срещу теб. Жените там нямат права дори колкото имат домашните им животни.
64
2
 
10
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Абе 21 век сме, а тия с абаси аборигените! Даже и аборигените не са се отнасяли така *** с жените (други човешки същества)!
63
0
 
10
 
! Отговори
талибан преди 11 години
Тая не е добре с главата! Щяла да подкрепя сирийската свободна армия! Че те тия за 5 минути ще и резнат зелката - там са най-върлите ислямисти! Единствено правителството на Асад крепи светската държава в Сирия.Нека това моме първо да се пребори с ислямисткия монархически режим в собствената си страна, която между другото е основен спонсор на ислямистките шайки които разоряват Сирия! Ако те вземат властта, дали ще може да ходи без забрадка?!
62
1
 
1
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До дядо Мраз боже! Ходи да е прегледаш.Ако беше така половината от конфликтите просто нямаше да ги има .
61
1
 
4
 
! Отговори
180 преди 11 години
Всеки, който познава сириици, или си е имал работа с такива, знае много добре, че това за което се говори в статията (права на жените, равнопоставеност на половете) просто няма как да се случи!

Спонсорирани публикации