Уволненията на работници след болнични нарастват

Фирмите не са доволни да плащат първите три дни от обезщетението
Обновена: 28 ное 2012 14:33 | 28 ное 2012 12:15,
50
Уволненията на работници след болнични нарастват
Снимка: архив Reuters

През последните години се очертава като масова практика служители да бъдат освобождавани от работодатели, след като са излизали в болнични. За това алармираха от синдиката КТ „Подкрепа" от ефира на БНТ.

Николай Николов от синдиката посочи, че работодателят е заинтересован служителите му да не боледуват, защото той плаща първите три дни на обезщетението. И припомни, че от две години, като временна антикризисна мярка, действа разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, според която първите три дни от болничните обезщетения да са за сметка на работодателя и да се изплащат в размер на 70% от работното възнаграждение през последните 18 месеца.

Засега няма предложение за промяна на мярката и се очертава от 1 януари 2013 г. тя да се превърне в законодателно решение.

Сигнали, подадени до синдиката, показват, че служители, които са ползвали болнични често или продължително време, са освобождавани от работодателя си, заради това, че той е длъжен да плаща за неработоспособност на служителите, които в същото време не са полезни за фирмата си.

Бившият социален министър Иван Нейков потвърди, че в условията на криза проблемът с освобождавани служители след болнични започва да нараства. Но посочи, че колкото по-рано работникът поиска защита на правата си, толкова по-добре. „Има много случаи, в които ако хората потърсят закрила от синдикати или адвокати, ще я получат“, обясни Нейков.

Експертът е категоричен, че схемата, която е регламентирана към момента, е добра, но порочната практика тръгва от това, че голяма част от хората, притиснати от обстоятелствата, се съгласяват да работят на по-ниска сума от реалната, която получават, а това означава по-ниски обезщетения и по-ниски пенсии в дългосрочен план.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: изплащане на болнични
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Вики преди 11 години
Моето Джи-пи казва, че първата вълна за бол. е в понеделник, втората в сряда.Много хора злоупотребяват.Но и работодателите са много некоретни, да има начин и заплата да не ти плащат.Е не може някой да ти работи и 3-те дни толкова да ти дотежат или майчинството също е голям проблем.Не плащат реални осигуровки, неплащат за извънреден труд.Много пъти едва съм се влачила до работата, но важното е да си там, под носа на шефа, а спокойно мога да работя от вкъщи и изпратя работат си по мейл.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С такива синдикати и експерти,като цитирания по- горе господин и липса на държавност,всичко е възможно.
41
0
 
1
 
! Отговори
Боко преди 11 години
Няма да боледувате!
40
0
 
1
 
! Отговори
Немо- До 43 преди 11 години
Да приятелю, искат разбира се и то поради ред причини.Примерно работодателя трябва да е наясно, ако служителят има някакви хронични заболявания, които биха се обострили във връзка с условията на работа и т.н.Не изпадай във заблуда, че това е повод за работодателя да не назначи (или пък уволни), даден служител.Ще му излезе много скъпо, а на служителя дълго няма да му се налага да работи.А знаеш ли, че там HR - ите. връщат CV-та в които има снимка, възраст и националност.Повод е за дискриминация!
39
0
 
6
 
! Отговори
Глупачка преди 11 години
А защо никой не пише за *** работодатели,които плащат болничните,плащат супер скъпи лекарства,които не могат да платят работниците им,плащат допълнителни изследвания в частниболници и въпреки това продължават да плащат здравни осигуровки??!!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изходът е баланс чрез въвеждане на почасова ставка - нито някой ще се мотка 8 часа на ден; нито няма да ви искат да стоите още 2-3 часа допълнително (а и събота) без да ви плащат. Но тогава ще лъснат голите *** на политиците, като се сравни 20лв. на час в Европа с нашите 1,50 лв. и еднакви цени на горива и храни.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами в Англия като кандидатстваш за работа, вкл. и държавна ти искат и справка от Джи-Пи-то (или поне декларация) колко често си боледувал последните 2 години. Съвсем нормално е да ги уволняват. Ако си частник, кой ти плаща изгубеното време? Тук не работодателите трябва да се обвиняват, а държавата. Затова плащаме здравни и социални - да се осигуряваме за болест. Иначе трябваше за 3 дни по-малко да плащаме на месец, като не се признават.
36
3
 
2
 
! Отговори
да преди 11 години
До 123Ами..не е вярно! Аз разбрах, че не са ми платили болничния, защото мога да смятам, а повечето колеги изобщо не са разбрали, че са получили по-малко пари.. Всъщност бях пратила сметката на счетката да си види "грешките". Аз все пак съм инж., а счетката е скарана с математиката както почти всички икономисти. Ако бяха на нивото на инж. и задачите в УНСС щяха да са със същата сложност както в ТУ, но не са!!! ФАКТ!
35
3
 
12
 
! Отговори
Дърт комунист преди 11 години
Е аз пък си спомням, че при Бай Тошо нямаше проблеми с безработицата нито пък с болничните. Ама кой живял, живял- младите сега да се радват на КАПИТАЛИЗЪМА дето татковците им го докараха.
34
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
*** Нейков, който раздаваше кашони с консерви, вместо майчинство да мълчи. А до другите *** - не ги освобождават, защото са си взели болничен. Взимат си болничен, когато разберат, че ще ги освобождават.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЪДЕ СА СИНДИКАТИТЕ КАК ЗА НЯКОИ ЗАКОНА ГИ ПАЗИ (СЛУЧИЯ С ГОВОРИТЕЛКАТА НА МВР ВАРНА)А ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ НЯМА ЗАКОН КОИТО ДА ГИ ПАЗИ
32
2
 
9
 
! Отговори
гневен! преди 11 години
Гарантирано от ГРОБ !
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименИ кой ще ти плаща тогава заплатата, въздух ли ще ядеш ?
30
0
 
2
 
! Отговори
до ЕЛФ преди 11 години
Преди беше 75 дни, но го промениха. Сега можеш само 30 дни.
29
2
 
7
 
! Отговори
Елф преди 11 години
Само така-Докторе,дойдох да ми пишеш/дадеш/болнични,че ми трябват....Казаха ми от счетоводството,че при съкращение ми СЕ ПОЛАГАТ 75 дена болнични..Хайде сега-който е тарикат-шута.Справедливо е.Само ако можеше докторите да докладват на полицията за тези навлеши и да се осъдят,щеше сума ти народ да е в затвора уа бюджета да се напълни от глобите на хитреците.Само в България можеш да застанеш пред джи-пито и да го изнудваш за болнични иначе ще се отпишеш.Вън от работа,***!Но жалко за свесните!
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С десни убеждения съм, не съм седесар и гербераст, даже не помня кога последно гласувах.Но като виждам какви *** са нашите т.н. бизнесмени ми идва да развея червено знаме със сърп и чук и да запея Интернационала.
27
0
 
8
 
! Отговори
Скептика преди 11 години
И аз смятам, че не е справедливо и за двете страни и че е нужна промяна на законодателството. Работодателят плаща социални и здравни осигуровки за работниците си точно за това, а държавата от тези пари трябва да дава за пенсии и за болнични.
26
1
 
6
 
! Отговори
да преди 11 години
Освен това кой казва, че работодателите плащат? Последно като бях на работа "работодателя" трябваше да ми плати 1-я ден от болничния.. Е не си го получих изобщо! Сега предполага, че понеже са 3 дни няма да плаща също.. А и не си го представям как плаща... Хахахах!! Това болнични да се плащат от работодателя значи, че той никога няма да ги плати. На мен счетката ми отговори на мейла, че нямало как да ми плати...
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРУГАРЧЕТА ЧАВДАРЧЕТА ВИДЯХТЕЛИ КАКВА СлОБОДА И ДЕМОхРАЦИЯ ВИ ДОКАРАХА МУТРЕТАТА И ***. НИКАКВИ БОЛЕСТИ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ ПРИ СЕБЕ СИ ЗАЩОТО ДРУГАРЧЕТАТА ЧАВДАРЧЕТА ЩЕ ВИ ИЗГОНЯТ ОТ БАЧКАНЕ И ЩЕ БАЧКАТЕ НА УЛИЧКАТА МАЛКА СЪС КИТНИТЕ ЛИСТА. КАКТО СЕ ПЕЕШЕ В ЕДНА ПЕСНИЧКА ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО. ЗАБРАНЕНО Е ДА БОЛЕДУВАТЕ ЗАБРАНЕНО Е ДА ЖИВЕЕТЕ ИЗОБЩО ВСИЧКО ВИЕ ЗАБРАНЕНО ПРИ ДЕМОХРАЦИЯТО И СЛОБОДАТА. И АКО ДОГОДИНО ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ. Е.АХВИ У ПЛЕМЕТО Е.АХВИ У НАРОДО.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз съм 22 и мен така уволниха преди 2 месеца.Бях болен за 1 седмица след като се оправих ме уволниха.Баси *** държава в тва.

Спонсорирани публикации