Уволненията на работници след болнични нарастват

Фирмите не са доволни да плащат първите три дни от обезщетението
Обновена: 28 ное 2012 14:33 | 28 ное 2012 12:15,
50
Уволненията на работници след болнични нарастват
Снимка: архив Reuters

През последните години се очертава като масова практика служители да бъдат освобождавани от работодатели, след като са излизали в болнични. За това алармираха от синдиката КТ „Подкрепа" от ефира на БНТ.

Николай Николов от синдиката посочи, че работодателят е заинтересован служителите му да не боледуват, защото той плаща първите три дни на обезщетението. И припомни, че от две години, като временна антикризисна мярка, действа разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, според която първите три дни от болничните обезщетения да са за сметка на работодателя и да се изплащат в размер на 70% от работното възнаграждение през последните 18 месеца.

Засега няма предложение за промяна на мярката и се очертава от 1 януари 2013 г. тя да се превърне в законодателно решение.

Сигнали, подадени до синдиката, показват, че служители, които са ползвали болнични често или продължително време, са освобождавани от работодателя си, заради това, че той е длъжен да плаща за неработоспособност на служителите, които в същото време не са полезни за фирмата си.

Бившият социален министър Иван Нейков потвърди, че в условията на криза проблемът с освобождавани служители след болнични започва да нараства. Но посочи, че колкото по-рано работникът поиска защита на правата си, толкова по-добре. „Има много случаи, в които ако хората потърсят закрила от синдикати или адвокати, ще я получат“, обясни Нейков.

Експертът е категоричен, че схемата, която е регламентирана към момента, е добра, но порочната практика тръгва от това, че голяма част от хората, притиснати от обстоятелствата, се съгласяват да работят на по-ниска сума от реалната, която получават, а това означава по-ниски обезщетения и по-ниски пенсии в дългосрочен план.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: изплащане на болнични
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vsichki chastnici triabva da FALIRAT i da UMRAT.
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Осигуровките, които работодателя едлъжен да внася за какво са бе мама ви деее ***!?!??!!???!?!?
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До миткоОт 1996г насам само 1 месец заплащането е закъсняло с 2 дни (през 1998г, причината беше кризата в Русия, ако някой си я спомня, и тогава 4 месеца нямахме никаква работа), винаги заплатите са плащани в срок и са доста над средните за страната. Между другото повече от половината такива болнични са от Варна, където е 18% от персонала.
20
0
 
54
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Нормално. Тъпите политици не разбраха, че не може да прехвърляш социална отговорност на работодателите. Понеже *** от НЗОК и МЗ не могат да намерят начин да контролират фалшивите болнични, "решиха" проблема като го прехвърлиха в градината на работодателя. НЯМА работодател, който да се кефи да плаща нещо два пъти- първо социални осигуровки, и после обезщетение за болнични. По-големи *** събрани в управлението, България не е имала никога.
19
0
 
18
 
! Отговори
митко преди 11 години
До АнонименА като говориш така, я малко разясни какви са били отношенията към работещите през това време при вас? Защото ето ти пример. Работодателя кара 300 човека да излезнан неплатен отпуск за по 3 месеца. Нямал работа. Не плаща заплати. Викаш му съкрати ме и да се разделяме, а той не иска, можело да му потрябваш. Държавата това не го вижда, нямала механизми, синдиката също. И после някой почва да се чуди, що имало и що плащал болнични. Айде...
18
0
 
27
 
! Отговори
митко преди 11 години
И в крайна сметка от нерви се стигна до положението на 27 години да почна да боледувам през седмица и да се чудят докторите що при толкова легарства ефект няма. И спасението е едно, тръгваш си ако искаш да живееш. А синдикати, закон и защита на работещия в БГ просто НЯМА.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За последната година от над 200 болнични листа, които са ни предоставени от работниците, с изключение на тези на майките, само 2 (ДВА) са за повече от 3 дни, останалите по 3 дни и са за наша сметка. От тях над полвината са явни злоупотреби от мързел. От сигурен източник знам, че на докторите е "препоръчано" да не дават по големи болнични под заплаха от санкции. Който иска комунизъм, не при нас.
16
3
 
26
 
! Отговори
митко преди 11 години
Тази попара с лошите отношения работодател-работник я сърбах вече и мога горещо да препоръчам само едно. Станат ли отношенията некоректни, теглиш му една, обръщаш се и си заминаваш. Почти две години изкарах в такива отношения. Закона е така направен, че позволява на работодателя всичко да прави по един или друг начин. Синдикатите обслужват интересите на работодателя, а не на работника. Изобщо не ме обеждавайте друго, че и с документи мога да го докажа.
15
0
 
54
 
! Отговори
53 годишен преди 11 години
Докато си млад, неженен , без деца и може да работиш без пари добре, като започнат болежките с възраста веднага си намират някой друг. После работа няма , а на всичко отгоре ти искат и 40 години трудов стаж за пенсия.
14
1
 
37
 
! Отговори
:( преди 11 години
Ох, писна ми! Пушачи срещу непушачи; българи срещу ***; работници срещу работодатели...големи борби, голямо чудо, а блатото все по-мътно става!!!!!!!
13
2
 
35
 
! Отговори
14 преди 11 години
Има много случаи, в които ако хората потърсят закрила от синдикати или адвокати, ще я получат И как точно ще я получа тая закрила бе умнико? Ще осъдя собственика на фирмата да ме възстанови на работа! Ми той ще намери хиляда начина да ми вгорчи живота после! И да ме накара да напусна по собствено желание даже! Това да не ти е държавната администрация! ***!!!
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от многото страхотни закони на супер компетентното правителство ГЕРБ!!!
11
3
 
27
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 5Ах, колко си прав да знаеш, ах колко ми е тъжно да си призная че си прав!!!Ах, защо навремето още докато в Комсомола ме бяха уредили на отговорна длъжност не се натисках да ме приемат в БКП, сега щях да съм най-малкото шеф на фирма, директор или друг крупен бизнесмен ... ама аз - идеалист-шушумига! Кой ме би по главата!
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болнични,а когато сладурите от "НЕК" ,"Топлофикация" и почнат с малките бели пликчета с астрономически суми са мегавати,зелени,енергии,преноси на 2,3 нива и какво ли не безумия питат ли те в болнични ли излизаш или не?Здрав ли си,как си,щастлив ли си,как ти е семейството...
9
2
 
40
 
! Отговори
Роб преди 11 години
В момента в който не си им нужен повече са готови да те изхвърлят като *** без да ги интересува в каква позиция ще те поставят или дългите години на къртовски труд. Защо на мен трябва да ми пука за тях?!
8
3
 
26
 
! Отговори
Трубадур преди 11 години
Никой не може да застави работодателите да държат повече персонал, отколкото им е нужен и непрекъснатото натоварване с всевъзможни плащания при наличието на редовна здравна осигуровка са чиста проба притискане от страна на държавата. И без това бизнеса се чуди от кой разход да отреже, а в същото време администрацията си раздава бонуси и ДМС-та.
7
9
 
25
 
! Отговори
гласоподавател преди 11 години
Така ще бъде, докато управлява хунтата на ГЕРБ/ГРОБ!!!Но идат избори, изборииии...
6
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички некадърници, като усетят, че мястото им изстива и излизат в болнични веднага. Фирмата да не им е бащиния!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ченгетаа всички сте ченгета
4
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми така е...новите "капиталисти" у нас са все бивши едри червени другари...Честито.

Спонсорирани публикации