Най-малко 12 ранени и над 40 арестувани на протест в Марибор

Протестите са срещу корупцията и мерките за икономии
Обновена: 4 дек 2012 14:24 | 4 дек 2012 09:24, Елка Василева
2
Най-малко 12 ранени и над 40 арестувани на протест в Марибор
Протестът в Марибор. Снимка: Reuters

Най-малко 12 души бяха ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти в Марибор снощи, предаде Ройтерс, като се позова на органите на реда.

Над 40 участници в протеста във втория по големина словенски град бяха арестувани, след като хвърляли бомбички, фойерверки и камъни.

Още по темата

Общо около 6 хиляди души се включиха в поредната демонстрация в Марибор с искане за оставката на премиера Франц Канглер заради обвинения в корупция. Канглер бе изключен този месец от Словенската народна партия (СНП) - по-малкия партньор в управляващата десноцентристка коалиция, но отказва да се оттегли от своя пост.

В още пет словенски града вчера се състояха протести, организирани чрез Facebook. Освен срещу корупцията, те демонстрираха и срещу мерките за икономии в тежко засегнатата от икономическа криза поради своята зависимост от износа Словения.

Участниците в протеста изразиха увереност, че избирането в неделя на бившия премиер левоцентрист Борут Пахор за нов президент - до голяма степен церемониален пост - няма да промени нищо.

Словения, която бе една от най-проспериращите страни в Източна Европа и се присъедини към еврозоната през 2007 г., се бори в момента да избегне необходимостта от поискване на спасителен план в условията на рецесия, висока безработица и нарастващ брой лоши кредити. Десноцентристкото правителство планира да ореже заплатите в държавния сектор, да намали социалните помощи, да повиши възрастта за пенсиониране и съкрати разходите за здравеопазване и образование, за да понижи бюджетния дефицит до около 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) догодина при очакван тази година дефицит от 4,2 процента.

Анализатори предупреждават, че протестите вредят още повече на словенската икономика, тъй като създават на бившата югославска република имидж на потенциално нестабилна страна, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
Словенците са горд народ,народ с дух !
1
0
 
21
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Божее щом и словенците са се надигнали,значи ще има революции.....Те бяха с най висок стандарт на балканите,всичко уж им беше наред,но май.....Дааа бандитите май са не само в България,но ние държим галактическият рекорд....

Спонсорирани публикации