Борут Пахор бе избран за президент на Словения

Бившият премиер спечели 67,3 на сто от гласовете
Обновена: 14 дек 2012 14:31 | 3 дек 2012 08:50, Елка Василева
6
Борут Пахор бе избран за президент на Словения
Борут Пахор. Снимка: Reuters

Бившият премиер на Словения Борут Пахор печели 67,3 на сто от гласовете на състоялия се вчера втори тур на президентските избори, обяви Централната избирателна комисия, след като бяха преброени 99 на сто от подадените бюлетини, предаде ИТАР-ТАСС.

Неговият съперник - досегашният президент на Словения Данило Тюрк - спечели два пъти по-малко гласове - 32,7 на сто. В обръщение към сънародниците си той вече призна своята загуба и изрази благодарност към онези, които вчера гласуваха за него и които го избраха за президент преди пет години.

На първия тур на изборите на 11 ноември Пахор, който бе издигнат за кандидат от неговата партия Социалдемократи, изпревари Тюрк и получи 40 на сто от гласовете срещу 36 на сто за действащия държавен глава.

По последни данни от ЦИК във втория тур на президентските избори са участвали 42 на сто от общо 1,7 милиона регистрирани гласоподаватели. Това е най-ниската избирателна активност от момента, в който Словения обяви независимост. В първия тур гласуваха 47,7 на сто от гласоподавателите. Според полицията по време на гласуването вчера не са били регистрирани сериозни нарушения.

Официалните резултати от втория тур на президентските избори в Словения ще бъдат обявени след 8 декември, когато ще пристигнат изборните протоколи от избирателните секции в чужбина. Мандатът на Данило Тюрк изтича на 22 декември, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mmmm hich ne e grozen ^^
2
1
 
5
 
! Отговори
elgin преди 11 години
"Това е най-ниската избирателна активност от момента, в който Словакия обяви независимост." Halloo.. no tova e Slovenia a ne Slovakia!!
1
2
 
4
 
! Отговори
корк ТАПА преди 11 години
Словенците ще се оправят , ние кога...???