BG козметични фирми изнасят масово, задушени от вносните стоки

Експортът е главно за Западна Европа
Обновена: 11 дек 2012 14:41 | 11 дек 2012 13:26,
51
BG козметични фирми изнасят масово, задушени от вносните стоки
Снимка: Creative Commons

В последните години българската козметична и парфюмерийна индустрия у нас се задушава от вноса на чужди козметични марки и намира спасение в експортната политика. Към момента над 75% от родното производство в сектора се изнася, като се търсят все повече нови и по-големи пазари. Това заяви председателят на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) Евгений Иванов.

Investor.bg разговаря с Иванов, за дa потърси коментар във връзка с последно изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), което сочи че у нас козметичният сектор държи най-голям дял на сивите практики.

По повод експортната политика, която прилагат българските производители, Иванов заяви, че последните години именно тя е успяла да запази повечето фирми у нас. Той обясни, че големите търговски вериги в България „буквално смачкват“ родния производител, а по този начин го притискали да концентрира вниманието си извън нашия пазар.

Така през последните години българските компании от бранша изнасят етеричните масла, парфюмите и козметиката си на различни стратегически пазари, опитвайки се да ги наложат там.

Председателят на асоциацията уточни, че към момента експортът е насочен главно към страни от Западна и Централна Европа, докато преди е бил по-концентиран към държавите от бившия Съветски съюз – Русия и Украйна, които се водят и традиционен пазар за българската козметична индустрия.

Износът на розово масло и етерични масла към Япония също се запазва стабилен и през тази година, а поръчките насочени към сравнително нови пазари, като Африка и Близкия Изток, се увеличават с всяка изминала година.
Въпреки положителните резултати, които реализира българският бизнес чрез експортната си политика, Иванов  е песимистично настроен за състоянието на бранша в България.

„Икономиката на страната трябва да се поддържа от родното производство, от малките фирми със собствени производствени звена, които използват българска суровина. Състоянието на икономиката у нас ще се влошава, докато масово българинът продължава да използва вносни продукти“, заяви Иванов.

„Икономиката на страната трябва да се поддържа от родното производство, от малките фирми със собствени производствени звена, които използват българска суровина. Състоянието на икономиката у нас ще се влошава, докато масово българинът продължава да използва вносни продукти“, заяви Иванов.

В тази връзка той коментира, че над 70% от артикулите по щандовете на големите вериги са вносни, а родното производство се продава зад граница. Това до някаква степен е предпоставка българският потребител да купува чужда стока и да пренебрегва българската, а по този начин икономиката на страната ни страда, каза той.

"Всички чуждестранни политици изграждат управленческата си стратегия на база стимулиране не само на вътрешното потребление, но и на производството. У нас това го няма и това куца", допълни Иванов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Стефка преди 9 години
Аз съм ЗА Българското, Използвам за баня продуктите на flobeauty/
38
1
 
1
 
! Отговори
Дофтур оф були преди 11 години
До Купи българското!Не думай!Нали знаеш че според някои форумни гении икономика в България въоще няма щото няма нито един завод или ако има той" не е мой"...
37
0
 
9
 
! Отговори
Купи българското! преди 11 години
Стремя се да купувам български продукти. Облекла, обувки, кисело мляко, овесени ядки. Харесва ми серията на Билка мавруд, лосион за тяло, крем за лице, за ръце, подхранващи балсами. Съжалявам, че не произвеждат щампоани и балсами за коси! А също така и дезодоранти. На фона на скъпите козметики, като крем за лице 50 лева, той струва към пет, общо цялата серията им е към 30 лева. Доволна съм, че стимулирам българското производство. Това значи работа за децата ни, майките и бащите ни!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щом наистина българските фирми имат пазар в чужбина, от какво се оплакват. ако им бяха хубави продуктите, всички щяхме да ги купуваме, без да ни подканят да бъдем патриоти. сори, ама няма да си купя мляко за тяло за 20 лева, колкото и да ме дърпат каките от рефан, само щото е Бг, след като на сертифицирана на международно ниво известна френска марка е 14 и е с много по-добро качество. сверете си часовниците - печалба се прави с оборот и правилно съотношение качество-цена, а не с високи цени.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
REFAN otvori 5 magazina v Kipar. Onia den otkrixa petia.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bilka i Aroma sa nai dobrite! Trqbva Bulgaria da podkrepq svote proizvoditeli. Sashto bulgarin e otkril enzima Q10 koito se izpolzva masovo vav vsichki svetovni kozmetiki.
33
1
 
11
 
! Отговори
до 35 и 40 преди 11 години
ми на тия цени дето продава стоките си пловдивската фирма, по-добре да вляза в аптеката и да си купя от бялата козметика на някоя френска фирма. поне ще зная, че продукцията е контролирана и с по-добро качество, а не както съм виждал омазани гнусни варели и бидони с "български суровини" в двора на една малка козметична фирма. българските производители първо да подкрепят нас, българските купувачи, с високо качество и народни, а не европейски цени, за да ги подкрепим и ние.
32
2
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Сапуните и шанпоаните на АРОМА са много добри - само тях ползвам от известно време !!!
31
1
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Говориш за Рефан ,сигурно.Основателят е бивш спортист.Бизнеса му се продължава от сина му.Всички работодатели си имат организации,те си контактуват по между си и почти всички печелят от експлоатацията на човешкия труд.Няма синдикати ,които да защитават правата на работещите.Така е в почти всички частни фирми,мизерно заплащане,мизерни условия ,робски труд.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЯХ НА ГОСТИ В ФИНЛАНДИЯ ПАЗАРУВАХМЕ С ДОМАКИНА РИБА НОРВЕЖКА ЗА 8 МАРКИ И ФИЛАНДСКА ЗА 12 КУПИ ФИЛАНДСКАТА
29
1
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 11 години
Принципно Българската козметика е пройзведена за нашия климат,това я прави добра.Аз лично си купувам българска,но не всичко.Правят и все по-добра опаковка,но трябва да се постараят повече.Разбирасе,че произведено в Германия у мен буди респект,дори и да не е най-доброто качество в Германия,все пак има някъкво качество и контрол.Българското отдавна загуби имиджа си на качество,от алчност.А, както знаем доброто име се гради бавно и дълго,а в България 23 години се гради в отрицателен имидж.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анани преди 11 години
Когато всеки търговки обект бъде задължен да има мин. 30 % българска продукция по щандовете, тогава ще имам избор и ще купувам българско производство. В момента като мина през козметичен щанд в супермаркет няма почти нищо българско, ерго и да искам да си купя не мога. А малкото български неща, които съм купувала не са били лоши.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недей да бъркаш к*рвал*ка със секса.Какво общо имат еврофондовете и вносните стоки,икономиката ни преди еврофондовете и след тях си ни е калпава???Еврофондовете са плащания в краткросрочен период,които се погасяват с годишни вноски в дългосрочен с вноските на България в ЕС.Дефакто това са пари,които са платени от България за България.Пари си има и се генерират от българската икономика,но се пренасочват и потъват поетапно в блатото на абсурдистанския бузинес.
26
4
 
13
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
Ами внасяме турските *** ***, а изнасяме нашите качествени артикули!Нали сме лош матр,ял... това ни се полага!
25
3
 
2
 
! Отговори
geohunter преди 11 години
Много коментиращи ме подхванаха и трудно отговарям на всички. Аз също си купувам основно вносни стоки, точно по тази причина. Проблемът е в това с какви пари плащаш за тези стоки.. както знаеш те се купуват в евро или долари. Насреща трябва да има аналогичен износ, иначе следва дефицит и криза и срив на икономика и заплати. Не си мислиш, че парите растат по дърветата...
24
4
 
3
 
! Отговори
geohunter преди 11 години
До Анонимен ;Обяснявам за бавноразвиващи се като теб.. Целият ни бюджет се крепи на тези европейски плащания. Това, че сме станали зависими от тях и нямаме реална икономика, която сама да може да се издържа си е наш проблем, а не техен. Така, че или бавна смърт или моментална при спиране на фондовете.
23
5
 
19
 
! Отговори
До geohunter 27 преди 11 години
Слез в реалността.Няма българска стока,която може да се конкурира реално по определен стандарт с вносна.Това че са произведени в Абсурдистан не значи че са по-качествени.Когато отидеш да купуваш нещо гледаш най-вече съотношение качество-цена,а Абсурдистанските стоки имат високи цени,за ниско качество и затова губят пазар.Примери колкото искаш:Сирене,салам,хляб,козметика,бензин и т.н.Единствено засега поддържаме добро ниво на производство при проститутките и престъпниците.
22
3
 
3
 
! Отговори
geohunter преди 11 години
Браво на коментиращите. Само така. Утре същите хора ще пищят защо сме на този хал, като ни отрежат еврофондовете. Тогава ще се види каква издухана икономика имаме, която зависи на 80% от вносни стоки. Да видим с какви пари ще се плаща на работещи българи да си купуват вносни стоки, а почти нищо да не се изнася. Най-вероятно ще се плаща със хартийки...
21
2
 
16
 
! Отговори
От чужбина преди 11 години
Подкрепяйте си родното производство, защото българи като нас работят в тези фирми. Елате в Дания да видите как се купува почти само тяхно, на продуктите пише "God dansk...": хубави датски краставици, хубави датски домати, хубави датски ягоди... Не че са хубави, но се купуват, защото са си техни!
20
0
 
5
 
! Отговори
някой си преди 11 години
Има българска козметика, която е доста добра и в ценовия сегмент не отстъпва на западната, но има и случаи когато е много зле. Купувах си българска паста за зъби, просто ***, ползвам немска и съм много доволен. Искам да купувам българско и се старая, но не винаги мога да намеря качествени продукти както гореспоменатата паста за зъби. Родният производител трябва да се стегне, не може да се оплакваш от внос, а да се хвалиш, че изнасяш, нали за тази страна ти пък ще бъдеш вносител. Конкуренция е

Спонсорирани публикации