Европарите са допринесли за 65% от икономическия растеж на BG

Използваме европейските пари по добър начин, смята Томислав Дончев
Обновена: 20 дек 2012 15:05 | 20 дек 2012 11:40, Миглена Иванова
102
Европарите са допринесли за 65% от икономическия растеж на BG
Снимка: Министерски съвет

Средствата от Структурните и от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС) са допринесли за 65% от растежа на българската икономика за 2011 г.

Това каза в интервю за Investor.bg министърът по управлението на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Друг ефект върху българската икономика от усвояването на европейските средства е нарастването на обема на частните инвестиции с 40,7% над сценария без европейските средства.

Еврофондовете имат значителен принос и за намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта, посочи Дончев. В резултат на използването на евросредствата към края на 2011 г. коефициентът на безработица в страната е с 1,7 процентни пункта по-нисък, отколкото би бил без притока на тези средства.

Също към края на 2011 г. заетите лица са се увеличили с 2,6% спрямо сценария при липса на средства от ЕС. Тези ефекти се очаква да се запазят до края на 2015 г.

Очаква се европейските средства да съдействат и за ръста на частното потребление, както и на средната работна заплата.

„България отскоро прилага такъв интензивен режим на финансиране с европейските пари и ги използва по добър начин, затова не смятам, че съществува опасност от поява на зависимост“, посочи Дончев.

„Считам, че харченето на европейските пари по време на кризата е най-добрият възможен заместител на ограниченото бюджетно финансиране“, каза още той.

Цялото интервю с Томислав Дончев четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
1212 преди 11 години
Европарите са допринесли за 65% от икономическия растеж на BG - само че за БАНКИТЕ в БГ
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Системата е само една ако платиш вземаш иначе го духаш.Гарантирано от гроб
76
0
 
2
 
! Отговори
номер преди 11 години
Това с еврофондовете е номер за *** .Някой да ми покаже структурно предприятие по тези фондове умрели . Ало ало , какво ще правим като спре тази дрога , като нямаме , нито едно ново модерно структурно предприятие?!! Да питам аз този *** . Сценарият с Испания *** на вратата ни .
75
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
обаче само управляващите си вярват на писанията тук ..НИЕ ХОРАТА ОБАЧЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СМЕ ГО УСЕТИЛИ ТОВА..на против..още повече затънахме в икономическите успехи на управляващите..ДА СИ ХОДЯТ
74
0
 
4
 
! Отговори
човек преди 11 години
65 % от нищо са си ... нищо .
73
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 11 години
До 88 ,"Само дето няма раст Европарите са допринесли за 65% от икономическия растеж на BG. Каза Томи-незнам-кой-си. Само дето няма растеж. " Господине мисля , че искате да кажете РЪСТ , а не раст. Е мисля , че икономическия ръст е малко над 1 процент и че 65 % от него се дължат на европарите. Други страни отбелязват стагнация и на този фон , това е успех. Все пак дали става дума за хвалба или е скрит упрек , че без европарите няма РЪСТ не е съвсем ясно.
72
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 11 години
До 40"Скъпите руски горива.............. просто си смешен! Това ли е единственият икономически фактор, който си научил?" Господине малко или много тежката ни индустрия е наследство от комунизма и е много енергоемка. Цената на горивата при нея са от основно значение . Не можем да се конкурираме с руската продукция , защото те си иматм евтин газ за вътрешно потребление. Не можем да се конкурираме и със европейските производители , защото тяхната продукция не е енергоемка .
71
0
 
4
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Прегледах последните спечилили по програма Конкурентоспособност, ето:1. Хъбуърд: иновационна платформа за интегриране на бизнес и социални мрежи - 390000 лв. 2. "УЕБ ТЕХНОЛОДЖИ" ЕООД Облачни решения за малкия бизнес - 330000 лв3. "МТСофт -"Иновативна технология за тематично индексиране на форуми в Българското интернет пространство-130000 лв (гугъл?)Доколко подобни проекти са иновативни всеки сам може да прецени.За 1 година дори нямат елементарен сайт колкото от кумува срама.
70
0
 
6
 
! Отговори
закриваме училища преди 11 години
ЕТ герб: ние закриваме училища и болници, а за народа строим църкви и гробища. По програмата за развитие на селските райони!
69
0
 
4
 
! Отговори
Само дето няма раст преди 11 години
Европарите са допринесли за 65% от икономическия растеж на BG. Каза Томи-незнам-кой-си. Само дето няма растеж.
68
0
 
7
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Ех аз пък аз мислих, че дължим всички 100% на Тиквата и Дрянков
67
0
 
8
 
! Отговори
Фалконе преди 11 години
Какъв растеж бе? На мизерията ли? Тоя добре ли е?
66
0
 
8
 
! Отговори
Noone преди 11 години
Всички тези помощи от ЕС убиват истинския бизнес и помагат за развитието на корупция и фиктивен бизнес!Когато ЕС ни спре помощите положението ще е в пъти по-зле от Гърция и Испания...
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ СЕЛЯНИН ДА ЛИ СИ ВЕРВА ИЛИ НАС НИ ПРАВИ НА ***.АСИ? ПО ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ЧЕ НИ МИСЛИ ЗА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ОЛИГО.РЕНИ. ***.А ВИ ДЕ.А У СЕЛСКИТЕ ***.АСИ СКАПАНИ. А СЪЩО ТАКА ***.АИМ ДА *** И НА ТЕЗИ КОИТО 23 ГОДИНИ ГЛАСУВАТ ЗА СЕЛСКИ ***.ЕРАСИ. ДОГОДИНА ПАК СИ ГИ ИЗБЕРЕТЕ МУТРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ДА ВИ *** У ПЛЕМЕТО УМРЕЛО.
64
0
 
11
 
! Отговори
AZ преди 11 години
Залъгалки Дончев, залъгалки, ама за наивници!
63
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
ГЕРБ = Граби Европа, Разграбвай България
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ не пеши глупости как си позволяваш един народ да го слагаш под общ знаменател а относно великолепната ти Германия ако не е плана Маршал
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ турците от колко време са там че центара на Берлин е турски *** пример даваш
60
1
 
1
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Te sa oligofreni i tylkuvat kakto im otyrva. Realnoto tylkuvane bi trqbvalo da e, rasteja na bylgariq i na bylgarskata ikonomika e 45% ot segashniq. Dori i tova mi se struva mnogo ama haide. Nqma bydeshte dyrjava, koqto e gorda che prejivqva na chujdi podaqniq, a premiera i mutra da izkarva tova kato polojitelen efekt. Um caruva, um robuva, um patki pase!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аверче ,човек живее там ,където най-много е уважаван!------------- И теб те повикаха в Германия, щото много те уважават?Западните демокрации направиха така, че да не си уважаван в родината си! Беше необходимо да се затрие националното чувство и да се пръснат хората по света в търсене на хляб, за да ни пробутат по-лесно идеята на мултитолерастията!

Спонсорирани публикации