Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян

Тенденцията ще продължи, обясни експертът
Обновена: 21 дек 2012 14:58 | 21 дек 2012 07:42, Петя Славова
127
Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: Булфото

Очертава се устойчива тенденция на леко понижение на банковите лихви и тази тенденция ще продължи. Това каза пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.Прекалено много фактори влияят върху лихвите, но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу, смята банкерът.

Прилагането на данъка върху лихвите по депозитите няма да доведе до отлив на финансов ресурс от банките, убеден е Хампарцумян. Преименуването на един продукт с друг би могло да ни докара проблеми с данъчните органи, ние не искаме да предлагаме на клиентите си схеми за заобикаляне на закона, коментира той възможността банките да започнат да предлагат нов вид продукти, за да се избегне облагането. Икономически растеж между 1 и 2 процента и засилване на вътрешното потребление прогнозира за следващата година Левон Хампарцумян.

На въпрос как оценява 2012 г. в светлината на банковия пазар, експертът заявява, че чисто технически не може да се говори за криза или по-скоро за спад, защото растежът на българската икономика през 2012 г. вероятно ще бъде между половин и един процент. "Това означава, че макар и много бавно ние растем - обясни експертът - Банките не могат да бъдат по-добре от клиентите си, така че банковият сектор също успя да преодолее най-лошите времена на нарастване на лошите кредити, но ако не видим по-сериозно ускорение на растежа на икономиката не можем да очакваме съществено подобрение в нивото на лошите кредити и увеличаване на лошия кредит. Но така или иначе дори и банковата система расте.

Според Хампарцумян, ако през следващата година икономическият растеж е близо до 2 процента, за което има предпоставки, бихме могли да видим и подобряване на ситуацията с лошите кредити и с търсенето на нови кредити.

Банкерът смята, че в момента бизнесът е доста предпазлив при взимането на нови кредити, особено инвестиционни, а апетитът на населението за потребление също все още е потиснат, защото когато всеки ден на хората им се говори за криза и те не са сигурни дали ще си запазят работните места - нямат желание да харчат пари.

Хампарцумян обясни, че се оформя устойчива тенденция към леко понижение на лихвите, което ще продължи, ако нямаме външни шокове за икономиката и има дори и малък темп на растеж. "Прекалено много фактори влияят върху лихвите, - обясни той - но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу.

Според него бизнесът няма апетит за нови инвестиции и хората нямат апетит за потребление и съответно
спестяват. Погрешно обаче е мнението, че тези спестявания са мъртви. Съотношението на кредит към депозит в българската банкова система е към 110 процента, което означава, че целият депозит на системно ниво е вече в икономиката, раздаден като кредити и има още десет процента, които са привлечени средства от някъде другаде.

Банкерът даде и своите прогнози за следващата година. Според него тя 2013 ще е много подобна на 2012 г. с корекция, че е изборна година и не можем да очакваме драматични реформи. "Изборите в много случаи служат като забавящ фактор за икономиката, но България има политическа стабилност и се надявам, че изборите няма да се отразят по този начин върху икономиката. Очаквам растеж между един и два процента. Растежът ще
зависи от традиционните фактори - реколтата, туристическия сезон - трудно предсказуеми към днешна дата, да се надяваме, че ще има прогрес и подобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Банките и тия които разрешиха да има много бандитски банки е***аха майката на българина и българската икономика.Партиите,пирамидите,банките и др.докараха българина до нищета и безпътие.Големите "бизнесмени" определени от партиите,предимно от комунистите ограбват и изнасят националния ни капитал колкото и нищожен да е той в чужбина в овшорки или на екзотични места и дим да ги няма.Пълно червено затъмнение.Света няма да свърши на 21.12.2012 година за бандитите,но за обикновения човек отдавна е свърш
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прогласяването на нищоност на неравноправна клаууза е еднократно. Няма нужда после да се ходи пак до съда. Щом е обявено за нищожно-после няма никакъв начин банката да ти вдига повече лихвата. А ако го направи-вече отиваме до други текстове и други институции-например изнудване, измама и тн. така-че ходенето до съд е еднократно. Веднъж като се обяви клаузата за нищожна-после отношенията се уреждат все едно неравноправната клауза я няма.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бягам от кредит като дявол от тамян. А куцо и кьораво теглеше кредити за.....-Да, а сега знаеш ли каква стана тя? Обаждат ми се роднини да ми искат заеми, за да си кърпят месечните дупки! Дадох два заема, които ми е ясно, че няма да ми ги върнат, и вече им обяснявам, че аз техните заеми нямам намерение да погасявам! Да се оправят! Бягах от заеми, а сега чужди погасявам!
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, може ли панелки на 30-40 години в София да струват 50-60 хиляди евро, като в същото време например в Неапол в центъра ще си купите ново жилище на същата цена.
58
0
 
27
 
! Отговори
Я ПАК? преди 11 години
..."обясни експертът" КАКЪВ ЕКСПЕРТ Е ТОЯ БЕ - ИНЖЕНЕР ХИМИК СЕ ПРАВИ НА ГОЛЕМИЯ БАНКЕР, ПОСТАВЕНО ЛИЦЕ И ПАРАШУТИСТ !
57
1
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 11 години
Оооо, ти изместваш същността на проблема! А тя е, че като взимаш заплата 1000лева (колко ли я взимат) не можея да погасиш кредит от 100 хиляди и да си покриваш и нормалните ежедневни нужди! Никакви клаузи, а проста сметка!И кой има енергията да ходи постоянно по съдилища и да се позовава на нищожността на дадена клауза, под която се е подписал - при това - при всяка промяна в лихвения процент!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя индивид не мога да го гледам!!!Хора гледайте филма "Парите като дълг 2006"ще останете потресени
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бягам от кредит като дявол от тамян. А куцо и кьораво теглеше кредити за БМВ и Мерцедес и сега и кафенце от 30ст. им се вижда скъпо.
54
0
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
защото договорите при общи условия не подлежат на предоговаряне драги. А нищожните клаузи не влекат нищожност на целия договор. договорът е валиден-но при първоначално договореното, без клаузите за неравнопоставеност, които са нищожни-и 10 пъти да ги запишат.
53
0
 
1
 
! Отговори
do 46 cont. преди 11 години
tova e vse edno da si prodadesh dushata na diavola za oblagi ot materialno estestvo, a kogato toi doide za neia i vreme za vechnite ti muki v pukala da pochnesh da mrunkash: "ne e chestno". Pri sushtata analogia, kato iskash da e chestno se pridurjash kum bog, no toi ne pozvoliava red priatni neshta. Ta, koito iska chestni banki, koito misliat i za poslednia neobrazovan naivnik - da hodi v niakoia komunisticheska durjava. No tam niama svoboda na slovoto, koka kola i MTV... sushto kofti :)
52
1
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
У лево няма да ходя, щото тук ми е добре!А ти що подписваш договори с "нищожни" клаузи?Написа много, пък не каза нищо! Такива като тебе, дето ми цитират директива 93-13 еио и ЗЗП и се мислят за много в час, не ми правят голЕмо впечатление! Спорът е безсмислен! Можем да спорим само върху конкретен договор!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 56 от 53-прочети 53-за да не повтарям. Клаузата е нищожна. Факт. И пет пъти да я запишат-не минава пред съд. Тегля си кредит-вдигате ми лихвата-и ви оосъждам като стой та гледай. директива 93-13 еио-ви смазва, драги банкерчета. нищо не можегте да направите. така,че клаузата за едностранна промяна на договора е нищожна, и българските съдилища константно обявяват тази нищожност.
50
0
 
7
 
! Отговори
men преди 11 години
еврейска *** банковите лихви за централните банки са отрицателни... няма какво да ги коментираме "бълагрските" с 10 процента плюс. ненаядени човекоподбни българоубийци, в гробовете си да ги замъкнете крадените мангизи.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо българина си държи спестяванията в банка?Защото е несигурен живота, несигурна е работата му.Производството беше отрепано от ГЕРБ и никаво го няма.В резултат на недалновидна политика само за последните 3 месеца у нас са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия.
48
0
 
2
 
! Отговори
do 46 преди 11 години
Bankata promenia lihvenia procent ot 6 na 11, zashtoto v dogovara s teb e napisano, che tazi promiana i e pozvolena. Kogato si vzemal kredit na 6%, ti si prochel tozi dogovr i si go podpisal sobstvenoruchno, a sega si plashtash za nevnimanieto ili za finansovata si negramotnost. Kato cialo e kofti ot choveshka gledna tochka, no nali vsichka kazvat, che pazarnata ikonomika e super, koeto znachi che nevnimatelnite i glupavite stradat za smetka na bankite naprimer
47
0
 
8
 
! Отговори
нова преди 11 години
банките никога няма да се излъжат да дадат нещо без те да имат полза от това, така че....колкото и да са им апетитни офертите - ти може да се набуташ но те НИКОГА!!!!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как е младата му жена? Някой знае ли нещо?
45
0
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
до 51-тази клауза съм я чел и е нищожна на основание директива 93-13 еио и ЗЗП. тази клауза е едно правно нищо. Колкото банката де се позовава на тази клауза за едностранна промяна-олкова и ще бъде осъждана. Клаузата за едностранна промяна е ПРАВНО НИЩО. Нищожна. доказано и с задължителните предписания на КЗП... Не се притеснявам да тегля кредит при подобна клауза-защото никой съд няма да я признае за валидна-все едно не е записана! така, че аре у лево!
44
0
 
15
 
! Отговори
Vampire killer преди 11 години
Ей за тоя кръвопиец трябва да дойде края на света!
43
2
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
За едностранните промени в договора си има клауза, която не си си направил труда да прочетеш, да не говорим, че имаше наивници дето вярваха, че ще им намалят лихвата! И за 100 бона кредит при заплата 1000 лева не ми казвай, че промяната на лихвата те е съборила! И безлихвен да ти е заемът, как се връщат 100 хиляди с 1000 лева заплата! Проста аритметика!

Спонсорирани публикации