Българинът - затруднен с харчовете в домакинството

Какво се случва, когато разходите скачат, а приходите остават същите
Обновена: 3 яну 2013 14:49 | 3 яну 2013 07:22, Петя Славова
60
Българинът - затруднен с харчовете в домакинството
Снимка: Reuters

Основният източник на доходи за българските домакинства продължава да бъде работната заплата, която съставлява около половината от доходите на българите, сочат данни на НСИ. Според статистиката - около 30 на сто от българите формират доходите си от пенсии, 9 на сто - от самостоятелна заетост, 3,7 на сто - от социални помощи, 5,4 на сто - от други приходи и 1,3 на сто - от приходи извън заплата. Данните са за третото тримесечие на 2012 г., пише БТА.

За същия период средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева. Около 40 на сто от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома българинът харчи около 18 на сто от доходите си, за здравеопазване - около 5 на сто, за транспорт - около 10 на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто, за данъци- около 5 на сто, а за други разходи - около 19 на сто.

А ето и как изглеждат нагласите за харчене в домакинствата на ЕС. Около 70 на сто от европейците заявяват, че
почти винаги вземат собствени решения за харчене на пари за своя лична консумация, за развлечения, ресторанти, спорт или хобита, сочи анализ на Евростат за вариациите във възприятията към семейния доход в домакинствата в ЕС.

В страните с риск, където попада и България - луксът да се вземе самостоятелно решение за харчене на пари е под 50 на сто, тоест на един българин, който може да вземе самостоятелно решение за парите си - се пада друг, който не можеда вземе подобно решение.

Близо 70 на сто от европейците, които живеят в 4-членно домакинство с най-малко две деца над 16 години /в това число и българи с подобно домакинство/, гледат на доходите в семейството като на общи ресурси, независимо от това кой какъв доход е внесъл в семейната каса. Другите 30 на сто от европейците гледат на общите ресурси като на частни и като на приходи за него/за нея.

Усещането да се решава от всички в домакинството какво да се прави със семейния доход е най-високо като процент в Малта /85,9 на сто/, Румъния /85 на сто/, Гърция 82 на сто/, следвани от Унгария и Испания /около 80 на сто/. За България процентът на общност за семейните доходи и тяхното разпределение е 70 на сто. В другата крайност са хората във Финландия, Естония, Словакия и Словения, където едва 50 на сто от членовете на домакинствата имат думата какво да се прави със семейните приходи.

Според анализа на Евростат, ако домакинството разчита за приходи само на един член на семейството - то в Ирландия, Франция, Австрия, Норвегия - биха били покрити около една четвърт от нуждите на домакинство от горния тип. На другия полюс са България и Румъния - един работещ в подобно домакинство би осигурил едва 2 на сто от нуждите на семейството.

Изследването отчита и степента на вземане на решения за това как да се харчи семейният бюджет - тук съществува баланс между мъжката и женската половина. Все пак по отношение на това как да се харчат пари за всекидневни нужди или за нуждите на детето - превес има женското мнение. Когато става дума за харчене на пари за ремонти, обзавеждане или за даване на заем - мъжът има решаващата дума при вземането на решение, твърдят анализаторите.

Специалистите дават практични съвети за семейно планиране. Според тях все повече български домакинства се ориентират към събиране на информация за месечните си разходи с най-простия метод - лист и химикалка. Визуалната представа за реалните разходи в семейния бюджет е много важно за неговото планиране. В САЩ от десетилетия съществуват сайтове за планиране на семейния бюджет, където американците въвеждат както всекидневните си разходи, така и плащането на данъци, такси, осигуровки и други разходи. В България вече има подобни сайтове за личен или семеен бюджет с калкулатори и шаблони, които могат да визуализират в детайли парите, които сме похарчили през месеца.

Друга хитринка за опазване на семейния бюджет е неговото месечно планиране и контролиране по "пера": разпределянето на парите за храна, за детето, за колата, за къщата и т.н. Това е крайно необходимо във времето, когато разходите постоянно скачат, а приходите остават на едно и също ниво.

Особено важно е също да не оставяме сметки от текущия месец - за следващия месец или за през годината. Постепенното натрупване на сметки не само ще влоши семейния бюджет, който като правило е винаги лимитиран, но ще натовари домакинството с излишни лихви и такси. Тези дължими пари така или иначе ще трябва да се дадат, но с цената на още повече ядове, главоболия и нови средства. /НП/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 % супер богати и останалите на ръба или директно в мизерята. Това е България, за съжаление. Много жалко, няма я средната класа. Живота ти минава между аванс и заплата, ако въобще ти я дадат. Как да оцелееш?
44
0
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Няма какво да ни го казвате. И без вас си го знаем. Кажете и разобличете унищожителите на производството, независимо какво е и независимо кои са. Стига сте мълчали уважаеми журналисти. Тези 240 търтеи в НС хич не им пука за нас. Даже в празнични дни въртят далавери с природата. Изведнъж се появява "свръх" човека и каза...аз ги спрях...А дали ще спре тези, които унищожиха направеното или тихомълком ще използва още 4-5 месеца...?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе 2632лв. ,ама друг път. Тия дето вземат милиони и няколко хиляди и те влизат тук , ама никой не ми е дал за статистиката 1 лев. Според статистиката ако си поставиш главата във фурната а краката в хладилника ще се чувстваш перфектно , и на другия ден ще работиш с пълна сила и удовлетворен ,че си се наспал на нормална температура .
42
2
 
5
 
! Отговори
Мърмор преди 11 години
Трябва много добре да си помислим и да излезем да гласуваме. Трябва да се предприеме нещо, за да се развие икономиката у нас. Иначе Гърция ще ни диша праха.
41
0
 
4
 
! Отговори
Мармот преди 11 години
Нали все не им стигат парите за коли и килими на депутатите, та трябва с данъци да си ги вземат. А хоп, някъде като има излишни пари се пренасочват. Как няма да се вдигнат здравните като вече вдигнаха минималната на 310. Това отново ще повлече всичко. А като няма от къде да идват пари в бжджета и те от кого да го вземат, от пенсионери и болни. Извинете ме последните, но според мен в правителството ми мислят така или иначе за пътници и баласт. :( Наистина жалко за нас.
40
0
 
5
 
! Отговори
dolu gerb преди 11 години
по трудно ще става и през 2013 всичко се вдига разходите се увеличават няма се учудя и да вдигнат здравните осигоровки данаци се вдигнаха
39
1
 
15
 
! Отговори
Mirth преди 11 години
Зле сме и все по-зле става и хич не ми е ясно как ще се живее
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
живем трима пенсионери хронични болни. като разпределим пенсиите общо на трима ,пада се по211лв. на човек ако имаме право да се наричаме хора. как се живее с тези средства ,даже всеки месец неможем да си вземем всичките лекарства.
37
2
 
26
 
! Отговори
Бат Вал преди 11 години
Че има ***, които твърдят, че харчим 5% за данъци и супер-***, които могат да го напишат видяхме по-горе.Дали има някой който би повярвал или тези, които пишат подобни неща смятат читателите си за ***???? ДОД.10%, ДДС20%, данък имоти, акцизи, винетки и какво ли още не....
36
2
 
7
 
! Отговори
дзола преди 11 години
...ще изплаща през следващите няколко години. Явно сме много сбъркан народ и без покритие сме по бетер и от консуматорска Америка.
35
7
 
6
 
! Отговори
дзола преди 11 години
...повечето хора и семейства карат среден клас коли, най-общо казано. Наистина няма автомобили на по 20 години, но масово си карат коли от порядъка на 5-15 хиляди евро. Да не говорим и че паралелно с това използват много често градски транспорт, а горивото им е колкото тук, демек нищо за тях. Но това е само един пример от морето с примери. При нас е пълно с Q7-ци, мерцедеси и тн. Да не говорим и че всеки, уредил се със горе-долу средна заплата за повече от 6 месеца си купува кола, която с мъки..
34
4
 
8
 
! Отговори
дзола преди 11 години
Съгласен съм с 36; далеч съм от мисълта да пренебрегвам лошото общо състояние на населението и държавата ни, но наистина голям процент от работещите(и не само) отделят огромна част от доходите си за кола, която не е за тях, заведения, които не са за тях, скъп мобилен телефон, който не е за тях и тн. Хората, например, от Австрия и по на Запад имат добър или висок стандарт, но и консумират според стандарта си. Наскоро бяп във Виена и автопаркът им ме изуми...
33
4
 
30
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Обама: - при нас заплатата е 6000 долара, данъците като се извадят, получават се 5500. За живеене трябват 3000. Къде отиват другите 2500 нас не ни интересува..Саркози: -При нас заплатата е 4000 евро, данъците като се извадят, получават се 3500. За живеене са нужни 2000. Къде отиват другите 1500 не ни интересува!...Българският президент: - При нас заплатата е 600 лева, данъците като се извадят, получават се 500. За живеене трябват 1000. Откъде вземат другите 500, нас не ни интересува!
32
6
 
16
 
! Отговори
Руми преди 11 години
Трябваше Живков да го погребат с дупето нагоре за да го целуват защото какъвто живот живяхме при него май само можем вече да мечтаем Желю се плюнчеше по трибуните ДЕМОКРАЦИЯ и сукалчетата студентите вдигаха двата пръста плюха човечеца Живков ама НАзаради такивастрада бедния народ ДАНО ГОСПОДИ СВЪРШИ ВСИЧКО
31
2
 
7
 
! Отговори
maria преди 11 години
samo iskam da kaja che ne e chestno horata da rabotqt kato robi za po 15o euro mislq che parlamentarnite ni smeshnici trqbva da sprat da iztochvat parite na evro sauza za tqh i da pochnat da vdigat zaplatite na horata a ne smetkite .
30
2
 
8
 
! Отговори
Тони преди 11 години
До 27. Ами колега, не знам защо ме нападате, аз просто споделям факти, на които съм свидетел. И аз съм инженер, жена ми също. Вярно е, че много неща в България не са както трябва да са, но тук има масова практика да си купиш телефон за 1000+ лева или да се набълбукаш с кредити да си вземеш кола, която ти е над нивото на поддръжка и да се оплакваш, че нямаш пари и живееш мизерно. Ама това си е Балкански синдром. Я се поразходете из северозапада или югоизтока на Родината и ще ме разберете.
29
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да вземате чисто - провинцията мизерства, а столичани живеят на ръба на "средната класа".Нормално ли е до м. май да работим, за да плащаме данъци и оттам нататък да ядем, да се къпем, да водим децата си на училище и т.н.!?!Излизане от "матрицата", в която ни вкараха след 90-та г. може да има само, ако спрем да гласуваме за този модел "демокрация" и ако спрем да плащаме данъци за този модел "пазарна икономика".Висок жизнен стандарт с чужди монополисти е или безумие и или предателство
28
2
 
6
 
! Отговори
официалната мафия преди 11 години
Щом незнаят как да си харчат парите, ще ги вземе държавата.Там има хора с идеи.Те са малки но вече знаят, как да харчат чужди пари.
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Случва се това което всички виждаме и усещаме-ставаме все по-бедни
26
8
 
8
 
! Отговори
Vidkov преди 11 години
ami?! kak da stigat parite na balgarite - vseki den za tzigari i vodka kato davat po 20 leva?! 365 dena po 20 leva = 7300 leva za edna godina?! i posle iskat doktorite da gi lekuvat bez pari?! samo za hubostta im?!

Спонсорирани публикации