Българинът - затруднен с харчовете в домакинството

Какво се случва, когато разходите скачат, а приходите остават същите
Обновена: 3 яну 2013 14:49 | 3 яну 2013 07:22, Петя Славова
60
Българинът - затруднен с харчовете в домакинството
Снимка: Reuters

Основният източник на доходи за българските домакинства продължава да бъде работната заплата, която съставлява около половината от доходите на българите, сочат данни на НСИ. Според статистиката - около 30 на сто от българите формират доходите си от пенсии, 9 на сто - от самостоятелна заетост, 3,7 на сто - от социални помощи, 5,4 на сто - от други приходи и 1,3 на сто - от приходи извън заплата. Данните са за третото тримесечие на 2012 г., пише БТА.

За същия период средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева. Около 40 на сто от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома българинът харчи около 18 на сто от доходите си, за здравеопазване - около 5 на сто, за транспорт - около 10 на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто, за данъци- около 5 на сто, а за други разходи - около 19 на сто.

А ето и как изглеждат нагласите за харчене в домакинствата на ЕС. Около 70 на сто от европейците заявяват, че
почти винаги вземат собствени решения за харчене на пари за своя лична консумация, за развлечения, ресторанти, спорт или хобита, сочи анализ на Евростат за вариациите във възприятията към семейния доход в домакинствата в ЕС.

В страните с риск, където попада и България - луксът да се вземе самостоятелно решение за харчене на пари е под 50 на сто, тоест на един българин, който може да вземе самостоятелно решение за парите си - се пада друг, който не можеда вземе подобно решение.

Близо 70 на сто от европейците, които живеят в 4-членно домакинство с най-малко две деца над 16 години /в това число и българи с подобно домакинство/, гледат на доходите в семейството като на общи ресурси, независимо от това кой какъв доход е внесъл в семейната каса. Другите 30 на сто от европейците гледат на общите ресурси като на частни и като на приходи за него/за нея.

Усещането да се решава от всички в домакинството какво да се прави със семейния доход е най-високо като процент в Малта /85,9 на сто/, Румъния /85 на сто/, Гърция 82 на сто/, следвани от Унгария и Испания /около 80 на сто/. За България процентът на общност за семейните доходи и тяхното разпределение е 70 на сто. В другата крайност са хората във Финландия, Естония, Словакия и Словения, където едва 50 на сто от членовете на домакинствата имат думата какво да се прави със семейните приходи.

Според анализа на Евростат, ако домакинството разчита за приходи само на един член на семейството - то в Ирландия, Франция, Австрия, Норвегия - биха били покрити около една четвърт от нуждите на домакинство от горния тип. На другия полюс са България и Румъния - един работещ в подобно домакинство би осигурил едва 2 на сто от нуждите на семейството.

Изследването отчита и степента на вземане на решения за това как да се харчи семейният бюджет - тук съществува баланс между мъжката и женската половина. Все пак по отношение на това как да се харчат пари за всекидневни нужди или за нуждите на детето - превес има женското мнение. Когато става дума за харчене на пари за ремонти, обзавеждане или за даване на заем - мъжът има решаващата дума при вземането на решение, твърдят анализаторите.

Специалистите дават практични съвети за семейно планиране. Според тях все повече български домакинства се ориентират към събиране на информация за месечните си разходи с най-простия метод - лист и химикалка. Визуалната представа за реалните разходи в семейния бюджет е много важно за неговото планиране. В САЩ от десетилетия съществуват сайтове за планиране на семейния бюджет, където американците въвеждат както всекидневните си разходи, така и плащането на данъци, такси, осигуровки и други разходи. В България вече има подобни сайтове за личен или семеен бюджет с калкулатори и шаблони, които могат да визуализират в детайли парите, които сме похарчили през месеца.

Друга хитринка за опазване на семейния бюджет е неговото месечно планиране и контролиране по "пера": разпределянето на парите за храна, за детето, за колата, за къщата и т.н. Това е крайно необходимо във времето, когато разходите постоянно скачат, а приходите остават на едно и също ниво.

Особено важно е също да не оставяме сметки от текущия месец - за следващия месец или за през годината. Постепенното натрупване на сметки не само ще влоши семейния бюджет, който като правило е винаги лимитиран, но ще натовари домакинството с излишни лихви и такси. Тези дължими пари така или иначе ще трябва да се дадат, но с цената на още повече ядове, главоболия и нови средства. /НП/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като тръгнете да се дуете колко са големи заплатите първо пишете колко взимате чисто...защото на 1200 след данъците са 840...така ,че уж всички в София вземат над 1000 ама реално повечето вземат около 800....
24
1
 
6
 
! Отговори
до Хриси преди 11 години
Вадиш заключения от статистика. В София са повечето управляващи институции. Спомни си заплатата на един депутат. В София са седалищата на повечето западни фирми. Като получиш 500 средно трябва да знаеш на един с 3000 лева колко с по 300 се падат. Значи десет души живеят с по 300 ,а в София си е скъпо и няма градинка дето да си насадиш,или дръвче да откъснеш . Тук ако си под наем 300 лева е само той ,а с какво ще се храниш и ще плащаш сметки?
23
1
 
19
 
! Отговори
До Тони (18) преди 11 години
Абе пич (ако си мъж) интересни неща пишеш ама до едно лъжа!Не познаваш някои в София който не взима под 1000 лв?!?!?!?!?! Аз пък не познавам такъв...който да ги взима...или поне малко хора ги достигат...а аз съм си софиянец и повечето ми приятели са такива...по 1 кило се взимаха заплати през 2006-2008 в бума създаден изкуствено! За пример:аз съм инженер,работя от 12 години,имам стабилна работа и взимам малко над 850 с 300 зора!Жена ми е магистър и получава...365 лева чисти! Другото са глупости!!
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се случва, когато разходите скачат, а приходите остават същите?Пада правителството!
21
0
 
8
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До анонимен: Логването за гласуване е временен проблем, ще бъде отстранен, молим за извинение!
20
0
 
8
 
! Отговори
Хриси преди 11 години
За да не бъда голословна, ето линк към статистиката на НСИ - nsi.bg/otrasal.php?otr=21&a1=31&a2=32&a3=2234#contОтгоре пише "Тримесечни данни".Факт е, че хората в София получават по-високи заплати и вероятно цифрите звучат абсурдно. От 2 години живея в по-малък град - ако тук получаваш 500 лева заплата, значи си късметлия.
19
1
 
10
 
! Отговори
... преди 11 години
Наистина по моловете едва можеше да се размине човекк, добре че напазарувах по-рано подаръците. Супермаркетите и те бяха пълни с народ с пълни колички. Иначе за София 1100лв. на месец ми се вижда нормално, особено ако става дума за тричленно семейство. В малките градове обаче наистина е зле. Заплата от 350-400лв. е добра заплата. Работа няма, заплатите са ниски, а цените на всичко (без заведения, наеми и услуги) са същите. В столицата и големите градове се живее, но малките... :(
18
0
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
тук важи правилото при този НСИ "КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА" другото всичко е демагогия .махни си розовите очила и погледни нещата край себе си .Мизерия и нищета та това вече го казва и ЕС
17
3
 
6
 
! Отговори
Хриси преди 11 години
Ами пише си, черно на бяло: "Данните са за третото тримесечие на 2012 г., пише БТА.За същия период средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева. "
16
1
 
7
 
! Отговори
men преди 11 години
Какви са тези искуствени цифри като всеки знае че 90% от пенсиите са под 100 евро, това пари ли са изобщо само отоплението,тока и водата е повече като стойност а къде остават храна, облекло, вода (повечето чешмяна не е годна за пиене) лекарства, препарати за почистване,пасти за зъби четки, очила, лекарства и куп други .... и какво се оказва че процента безработни е толко защото по линия на европрограмите има заетост ама като са на по 4 часа и на мин.заплата = 270/2 =135 лв или 65 евро заплата
15
3
 
11
 
! Отговори
Тони преди 11 години
Аз затова и попитах, защото от статията не ми става много ясно. В големите градове може и да е толкова средният доход, но през почивните дни се поразходих из "дълбоката провинция" и там даже не си и мечтаят за подобно нещо. Иначе в София поне аз не познавам някой, който да взима под 1000 лева заплата. А и това за моловете и супермаркетите по празниците е вярно - хората пазаруваха като за последно, без да се съобразяват с цените. Явно не е толкова зле положението, колкото го изкарват някои.
14
1
 
2
 
! Отговори
alov преди 11 години
malko neseriozno mi zvuchi na glava po 1129, qvno vstatistikata sa popadnali i razni "biznesmeni" s koito nqkoi prostosmurtni qvno delqt svoite dohodi :D
13
1
 
8
 
! Отговори
народа преди 11 години
стига с тези нагласени статистики .Кажете нещата такива каквито са а не се правете на *** на герб .Народа от ден на ден става по беден вече повече от 1 милион българи са безработни а вие давате доходи 2 хиляди лева .Мизерия е обхванало държавата а вие си правите някакви някакви нагаждания на числа .Народа не вярва вече на вас а вярва на това което е в портмонето ,а повечето то е празно Иначе това което пишете е много хубаво стига да беше вярно .стига гавра с бедния народ .спрете се
12
1
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
"Какво се случва, когато разходите скачат, а приходите остават същите"Тук хората затягат коланите и се лишават, след малко мърморене от неща, смятани в нормалният свят за естествени.По света хората просто скачат и искат сметка на управляващите некадърници.
11
1
 
9
 
! Отговори
Хриси преди 11 години
Прави впечатление по какъв изключително манипулативен начин се поднася информацията от НСИ -"средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева." И съвсем между другото се споменава, че става въпрос за тримесечие. А не за месец, което е по-логично при положение, че получаваме заплата всеки месец (поне на теория). А иначе мизерията е пълна. Добре, че след толкова кризи и кризища сме развили такива стратегии за приспособяване, че вече нищо не мож' ни сплаши.
10
8
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 11 години
Затруднен? Не забелязах такова нещо последния месец. В моловете не можеше да се влезе, а 3 преки преди хипермаркетите нямаше място за паркиране. Тва сме най-мрънкащата нация, верно! Няма пари, а всеки има поне един апартамент за 50-70 бона, всеки ден задръствания с часове, а в почивните дни - задръствания по границите. Няма пари, а всички пазаруват като за последно и влоговете нарастнали до 35 млрд лв?!? Баси нямането! Ама иначе мрънкаме - лаф да става.
9
8
 
1
 
! Отговори
Гербист-икономист преди 11 години
До Тони,Не е за тримесечие, това е дохода на домакинство за месец. Не е малко, въпросът е народа да има правилна култура за харчене на парите. Не трябва хората да се самозабравят и да изхарчват всичко, а после да казват че им били ниски доходите, защото вече сме в ЕС и не трябва да показваме това пред другите страни в Европа.
8
1
 
13
 
! Отговори
Тони преди 11 години
Тези 2 632 лв на домакинство за тримесечието ли се отнасят или за месец става дума, че нещо не разбрах от статията?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари няма действаите !
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Какво се случва, когато разходите скачат, а приходите остават същите''Увеличава се престъпността много ясно!Скандала за пари в къщи излиза на улицата и се обръща към останалите от обществото.Нали Бойко каза,че сме лош матерял?!Значи трябва да се изяждаме един друг според него,а той да потрива ръце и да чака да свършат бедните.На никой богат дебел депутат,не му е приятно да вижда бедни и да се грижи за тях.По-добре е да ги няма!

Спонсорирани публикации