Apple ще прави iPhone "менте"

Цените на нискобюджетното устройство ще са между 99 и 149 долара
Обновена: 9 яну 2013 14:48 | 9 яну 2013 11:26, Бойчо Попов
533
Apple ще прави iPhone "менте"
Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. планира да предложи по-късно през годината по-малка и по-евтина версия на iPhone, твърди пред специализираната във финансови и икономически новини агенция Bloomberg източник, запознат с плановете, които са част от натиска да се спечелят клиенти в развиващите се страни.

Apple, която работи над по-достъпни смартфони поне от февруари 2011 г. насам, иска да постигне цени на дребно от 99 до 149 долара за устройството, което ще дебютира в края на 2013 г., заяви източникът, който поиска да остане анонимен. Apple е говорил с най-малко един от най-големите американски оператори за плановете си, твърди лицето.

Мениджърите на Apple са особено заинтересовани от изграждането на по-нискобюджетен модел с по-евтини компоненти като начин да се спечелят клиентите в развиващите се пазари, казва друг източник. По-достъпни модели iPhone ще помогнат на Apple да наваксва изоставането от производители на смартфони като Samsung Electronics Co., които използват мобилната операционна система Android на Google Inc. Телефоните с Android държат 75 процента от доставките на смартфони през третото тримесечие, в сравнение с 14,6% за Apple, показват данни на анализаторите от IDC. В края на 2011 и началото на 2012 г. на Apple се падаха 23% от световните продажби на смартфони.

Натали Керис, говорителка на базирания в Купертино концерн, отказва коментар. Вчера и Wall Street Journal писа, че по-евтиният iPhone може да дебютира по-късно през годината. Той ще бъде подобен на нормалния iPhone, но с други, по-евтини части. Един от начините да бъде постигнато това е като Apple използва поликарбонатова обвивка. За сравнение – обвивката на iPhone 5 в момента е от алуминий. Много други части на по-евтината версия може да се вземат от по-скъпия брат или да бъдат рециклирани от по-старите модели, пише още WSJ. Въпреки това Apple също може да реши въобще да не пуска на пазара устройството.

Преминаването към различни модели на iPhone би било изцяло нова територия за Apple. Под ръководството на бившия главен изпълнителен директор и съосновател на компанията Стив Джобс американският концерн се съсредоточаваше преди всичко върху печалбата, а масата беше вторична цел. Затова компанията предлагаше ограничен брой продукти, но те бяха насочени към високия пазарен клас.

Но от известно време, особено след като Тим Кук пое през август 2011 г. ръководството на компанията, може да се наблюдава една стратегия към промяна. През октомври Apple пусна на пазара по-малка версия на iPad - iPad мини. Той вече се предлага в допълнение към големия си брат.

Откакто бе представен първият iPhone през 2007 г. обаче американската компания продава само нов модел iPhone - с различен капацитет за съхранение. Днес iPhone е най-важният източник на приходи за концерна. Продажбите на смартфони, свързани с тях продукти и услуги през тримесечието, което приключи през септември, са 48 на сто от общите приходи на компанията от Купертино. Apple е продала повече от 270 милиона iPhone по целия свят. Устройството генерира 80,5 млрд. долара от продажбите за цялата минала година, което представлява повече от половината от приходите на Apple.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още по темата: iPhoneappleТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
437
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спадът е в подажбата единствено на iMac, т.е стационарните компютри, което е напълно естествено, я кажи кой вече си купува стационарен компютър? Спадът на подобни компютри е огромен за всички производители.
436
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 439Хаха, аз съм спрял ... аЙфона се сглобяха от непълнолетни, теб не те притеснява това, щото не са пряко назначени от Епъл и ми казваш, че съм спрял?!? Аз ако съм спрял, то ти БЯГАШ назад ...
435
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Епъл не им е работа да се грижат за работниците на подизпълнителя си и не носят никаква отговорност за това. Самсунг обаче носят и то огромна, защото са назначили деца в собствените си заводи. Пич, много си спрял, та да не зацепваш вече в толкова поста, че има огромна разлика между двете ситуации.
434
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 439Ти май не обичаш да четеш какво ти се пише. Намери къде в поста си съм казал, че се радваш? Казах, че по твоята логика излиза така и беше въпрос? Ти си този, който заяви каквото и да е свързано с "радване". А ако наистина беше отвратен, нямаше да защитаваш епъл, използващи фирма, изполлзваща непълнолетни за да "сглобяват" аЙфони... Бацили имаш в главата и е видно от несвързаните и абсурдни неща, които пишеш.
433
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 435Епъл не продават само аЙпадове, нали? Спада е в продажбите на Мак устройствата. А при таблетите има и друг момент и той се казва аЙпад мини - по-малък модел, с по-малка цена и естествено по-малка печалба. Спада на продажбите на маковете е повече от 20% спрямо миналата година
432
0
 
1
 
! Отговори
До 434 преди 11 години
Как стигна до извода, че съм се радвал, че жълтурите ползват деца в заводите си бе Сиси? Не съм се радвал, а съм отвратен от подобни производители. Поне като експлоатитрат деца да ги ползваха за производството на нещо стойностно и красиво, а то - пластмасова пръчка, бъкана с бъгове и бацили. Ей, все не ви е ясно на вас заблудените, тц, тц, тц.
431
1
 
1
 
! Отговори
До 433 преди 11 години
Всъщност Епъл за пореден път биха рекордите си за продажби и те са скочили с 48% при iPad, специално. Просто не са продали толкова, колкото някой "ЕКСПЕРТ" си е смятал във въздуха, че трябва да продадат. Та я пак кажи за какъв спад в продажбите говориш???
430
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 432Кой се радва бе, бончо, ти да не би да се радваш на така силно и излишно изтъквания, от те,б факт, за експлоатация на непълнолетни? Може би имаш личен интерес? По твоята логика, това не е ли комплексарско?!?
429
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" най-вече заради нереалистичните прогнози на разни финансови експерти"хаха, не е заради по-ниските им продажби, а било щото някой ги "натопил" хахахах
428
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това някой да се радва на това, като че ли има личен интерес. Не само, че е комплексарско, но е и доста странно и някак необяснимо.
427
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"И имайки предвид, че едва ли някой скоро ще достигне постижението на Епъл на борсата и тяхната финансова капитализация""Постижението" на епъл на борсата е достигано и задминавано няколко пъти. Капитализацията им, в момента е малко над 420млрд, колкото е и на ексон мобил. Нищо чудно днес да е по- ниска.Какво комплексарско има тук?!?
426
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Акциите на Епъл се сриват най-вече заради нереалистичните прогнози на разни финансови "експерти". Не може да растеш безкрайно, както и не можеш да растеш с все по-нарастващи темпове вечно, нали. И имайки предвид, че едва ли някой скоро ще достигне постижението на Епъл на борсата и тяхната финансова капитализация, мисля, че злорадстването как акциите им се били сривали е леко комплексарски акт, нали ;)
425
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е грижа на Епъл да следят кой какви хора си назначава във фабриките и не би следвало да им пука. Само, че Самсунг сами си назначават хората в заводите. Усещаш ли леката разлика?ПС: Аз също не се казвам Бончо, така че също не се обръщай така към мен ;)
424
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правят ли се айфони с детски труд?? Трябва да си голям наивитет за да смяташ че ръководството на епъл не знае този факт. Понеже ти поде темата и след като не можеш да си сигурен дали в твоя айбоклу няма детскуи труд, утре *** и поискай сертификат за липса на детски труд в продукта ти от аймагазина дето си го купил. И ако ти дадат ги съди за измама Бончо ;).
423
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една от най-яките статии, на които попаднах днес, свързани със срива на акциите на Епъл, беше озаглавена: "Apple, Like Others, Finds It Has to Work Harder to Make Money"
422
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
T.e. няма проблеми да се използват деца за сглобяване на аЙфони, стига да са назначени от подизпълнител, а не пряко от Епъл ... ЖелЕзна логика, Бончо!П.с. аз не се казвам Бончо, не се обръщай така към мен.п.п.с. 12%, честито ...
421
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото Бончо, в заводите на Фокскон се ползват деца, а не в заводите на Епъл, те заводи нямат. А в собствените заводи на Самсунг се ползват детски труд. Не се прави на по-*** отколкото си!!!
420
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименКакви твърдения, бе Бончо, ти почна да говориш за експлоатиране на китайчета и после взе да издребняваш, че завода Фокскон не бил в същност на Епъл, а те само го ползват ... И да, Балък си, защото говориш глупости типични за балъците. Използват ли се млади китайчета, за да се "сглоби" аЙфона ? ДА ! Защо изобщо се обясняваш по темата?!?
419
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама балък съм, разбира се. Като не можеш да си защитиш твърденията, това е естествената реакция ;)
418
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти си толкова дребнаво-елементарен, че няма смисъл да ти се пише повече, балък!

Спонсорирани публикации