България оценена чак на 60-о място по свободна икономика

Пред нас са Румъния, Полша, Латвия, Унгария и Македония
Обновена: 10 яну 2013 14:43 | 10 яну 2013 12:20, Петя Славова
53
България оценена чак на 60-о място по свободна икономика
Снимка: Reuters

България е поставена на 60-о място само с 65 точки в изследване, което прави всяка година американската фондация "Херитидж" и вестник "Уолстрийт джърнъл", предаде ИТАР-ТАСС.

Страната ни е последна в групата страни, чиито икономики са оценени като "умерено свободни". Пред нас в групата са Румъния с 65.1 точки, Полша с 66 точки, Латвия с 66.5, Унгария с 67.3, Македония с 68.2.

Победител за 19-а година е Хонконг - признат с най-свободна икономика в света.  По използвания за класацията индекс за икономическа свобода Хонконг получава 89,3 точки от 100 възможни, пише БТА. Бившият британски анклав, който след преминаването под китайска юрисдикция по формулата "една страна - две системи", запази много благоприятни условия за правене на бизнес, запазва водещото си място в тази класация вече 19-а година.

На второ място в класацията с 88 точки е Сингапур. Сред петимата лидери, които имат над 80 точки, са също така Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. Следват Канада, Чили, Мавриций, Дания и САЩ. Континентален Китай е на 136-о място, а Русия - на 139-о (51,1) от 177 страни и територии, включени в изследването.

Рейтингът се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, факторът корупция, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
До 23Логиката ти е много погрешна!Частният бизнес създава националният доход, а държавата е тази, която със законите и решенията на кадрите си създава условия за просперитет на икономиката. Най вече КОРУПЦИЯРА е тази, която гони инвеститорите от БГ а след нея "правораздавателната" система.
19
1
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Няма как да е иначе, щом 160 000 чиновници издевателстват над работещите хора, а цялата държава е управлявана от мутрафон, заобиколен от клика *** !!!В Хонконг можеш да регистрираш мултимилиардна компания и да започнеш дейност с ЕДИН формуляр - тука за сергийка на пазара ти искат 138 отделни документа !!!Български Патриотически Фронт
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A,и ква стана тя? От медиите ни заливат за великите успехи на великия баш бабаит,а какви са тия мръсни чужди поганци,които ни класират така!!!!!!!!!!
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, естествено правителството винаги е виновно. Да, ама се говори за икономика. А тя е в частни ръце. Преди 10-ти ноември искахме да сме частници, върнаха ни фабриките, земите и сега какво? Пак държавата да се грижи за нас. Дайте работа, а земите пустеят. На запад не им дават работа. Всеки си я търси сам - прави фирма, рискува и печели (ако е умен). Глупаците навсякъде са зле и чакат помощи. А при нас младите (по статистика) искатда работят в администрацията. Защото е топло и няма рискове.
16
2
 
21
 
! Отговори
! преди 11 години
Какво мърморите, на всички е ясно, че тук е страшна мизерия, корупция в огромни мащаби, сива икономика, укриване на данъци, бизнес не върви ако не си гъст с политиците и не печелиш държавни поръчки. Какво очаквате? Поне има евтин алкохол и евтини жени.
15
6
 
4
 
! Отговори
незнаен преди 11 години
ало, нямате ли си работа та пак се заяждате с Бойко, вижте къде е Путин в класацията бе *** мръсни!!!
14
2
 
6
 
! Отговори
Красация за идиоти преди 11 години
Според информация от същата ИТАР-ТАСС (Телеграфна агенция на СССР) при социализма сме имали по-голяма икономвическа свобода (били сме на 27 място в света, отколкото сега!) Трябва да си истински * за да вярваш, че при социализма е имало каквато и да е икономическа свобода ...
13
2
 
11
 
! Отговори
Инвестор преди 11 години
Е , май пак Станишев е виновен.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И забележете отново: тя не нахлува в офисите на другата страна, на големите телевизии, а прави голяма акция в офиса на малката ТВ+. Каква ти тук равнопоставеност в една война, в която е ясно кой поръчва музиката и полицията!Официозната формулировка на повода за първия по рода си изблик на желание за държавно ровене в мръсното бельо в медийната спалня, напомнящ обаче на разправата на Путин с нелоялни към него бизнесмени в същата област през есента на 2000-та година в Русия (когато на зрелищни акции бяха изпратени командоси да окупират телевизионни студиа), е класика: сигнал за данъчни нарушения.Ще чакаме да изтече някаква информацийка в Уикилийкс за прегрешенията на местния Асан(ж) при размяната на псувни в конкурентната битка на телевизионния пазар , взети толкова сериозно от когото трябва в държавата.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 13А смеят ли?
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой да обясни на ББ, че оперативните програми за периода 2007-2014 се подготвяха и одобряваха от ЕК 2008-2009 г. и България тогава бе сред първите европейски страни по одобрени ОП. този коментар много ми хареса.Няма ли журналисти да зададат пряк въпрос към Премиера!
9
4
 
12
 
! Отговори
СМЯТАЙ преди 11 години
...щом сме след Македония...
8
1
 
19
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
СВОБОДНА ИКОНОМИКА Е ТАЗИ ПРИ КОЯТО МОГАТ ДА ТЕ ИЗРИТАТ ОТ РАБОТА....КОГАТО СИ ИСКАТ....
7
3
 
22
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Е, как да нямаме икономика ,като изнасяме най- добрите *** ,и най-изпечените крадци!!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама може ли така Дянков да разправя едно, а ония винаги да го саботират?
5
5
 
24
 
! Отговори
Венилин преди 11 години
Споко! Дайте втори мандат на Дянков и той ще ни докара и след 100-тното място.
4
1
 
14
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Аз за първи път чувам че в македония има икономика!!!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значи свободна икономика,какъв е нейният смисъл и съдържание?Това не е ли собствената класация на оная група световни олигарси,които засмукват безпрепятствено парите и силата на държавите,като апелират за пазарни отношения,пазарна икономика и т.н.Ами това е скритата форма на световният олигархически капитализъм и опит да се контролира целият свят.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А в другата статия цветя , рози , напредък , магистрали , шменти-капели
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо сте "изпуснали" Албания? "Албания с 65,2 точки"Хахахахахахахахахахахахахахахахахаха!

Спонсорирани публикации