Кайманите вече няма да са данъчно убежище

Ще се прави публичен регистър на дружествата
Обновена: 18 яну 2013 15:13 | 18 яну 2013 15:12,
4
Кайманите вече няма да са данъчно убежище
Сградата на правителството на Каймановите острови. Снимка: Reuters

Каймановите острови са на път да скъсат с банковата тайна и да разкрият хиляди компании и хедж фондове, регистрирани в карибската офшорна територия, съобщи FT.

Британската задморска територия иска да промени репутацията си на убежище за нелегална финансова дейност и планира радикални реформи, които биха разкрили имената на хиляди компании и техните директори.

Местният финансов регулатор – CIMA, е изпратил до базирани на Кайманите компании предложения за промени, с които изданието разполага. От тях става ясно, че регулаторът иска да създаде публична база от данни на дружествата, установени на островите. В базата се предвижда да бъдат включени не само имената на компаниите, но и данни за управленския им персонал.

Консултациите между бизнеса и регулатора се очаква да приключат към края на март. Засега от CIMA отказват коментар.

Регулаторът на Кайманите посочва в разпратения до фирмите документ, че от началото на кризата досега други територии със статут на данъчно убежище са променили законодателството и регулаторните режими заради надигналата се вълна от критики във връзка с укриването и избягването на данъци.

Кайманите се сблъскаха с най-яростната атака от страна и на Европейския съюз (ЕС), и на САЩ, като името им влезе дори в предизборната кампания на Мит Ромни в Щатите.

По-голям натиск за промяна обаче оказват инвеститорите в хедж фондове, отколкото политиците, посочва изданието. Много от пенсионните фондове, които са направили вложения в хедж фондове, регистрирани на Кайманите, до ден днешен не разполагат с информация за инвестициите си.

Изданието припомня, че през 2011 г. разкри, че зад стотици хедж фондове, регистрирани на Кайманите, всъщност стоят едни и същи директори.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и прекарах този уикенд на Кайманите. Тук е слънчев рай. Утре пак ще раздавам наказателни акции на капиталовите пазари.Sent from my iYacht
3
0
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
До Гошо ТъпотоМного си ***, Гоше... Търси на google,не на картата.
2
1
 
1
 
! Отговори
Искрен Пецов преди 11 години
Кайман ме гони, кайман...
1
1
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Докато...намеря Кайманите на картата и се...наканя да внеса милионите от...тивите дето продадох в Кривунделово,работата се...отече.Ще трябва пак в буркан...банк да ги слагам.

Спонсорирани публикации