Очаква се поскъпване на тока от 1 юли

От ДКЕВР обаче не прогнозират с колко
Обновена: 9 апр 2013 14:40 | 9 апр 2013 10:18, Веселина Йорданова
260
Очаква се поскъпване на тока от 1 юли
Снимка: архив, Булфото

Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред Нова телевизия.

"Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица Изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена", заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.

Още по темата

"Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България", уточни още председателят на ДКЕВР.

Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че искането им ще бъде одобрено. "Трябва да се разгледат всичките им разходи и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи", посочи още Харитонова.

Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап "това не може да бъде коментирано".

Във връзка с евентуално намаление на цената на тока, Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър реши със заповед до НЕК.

Сегашните 34 лева за пренос могат да паднат с около 6 лв. и да останат около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Още икономически новити четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: ДКЕВРцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
26
 
! Отговори
бай Незнай преди 11 години
На оръжие братя !!!
192
0
 
18
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
До 181Точно защото хората се съгласяват да работят на ниска заплата, точно оттам идва и проблема, че бизнеса не ги вдига. Защо примерно един компютърен специалист не можеш посмъртно да го накараш да работи за по-малко от 2000 лева заплата? Защо учителя обаче е съгласен на 400 лева? Защо инжинерите са на по 800 лева? Разбира се че държавата не е длъжна на никого. Но хората могат да искат достойно заплащане. Вярвай ми работя и с българи и с немци - по нищо не им отстъпваме. Ама по нищо.
191
1
 
16
 
! Отговори
Размисли преди 11 години
Очаква се поскъпване на тока от 1 юли .... при демокрацията и пазарната икономика. Интересното е, че едни дето подскачаха и ревяха като магарета по площадите след 1989-та година, смятаха, че стоките и услугите ще станат по-достъпни за българина, че и убеждаваха останалите в това, т.е. колко добре е при демокрацията и пазарната икономика.
190
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
207-ми,имат пазар навън, ама няма да има печалби, на каквито са свикнали :)
189
0
 
16
 
! Отговори
субективен преди 11 години
с 22% е поскъпването за 3те дружества! поради високите цени на зелена енергия!
188
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви е.а майката нямате пазар навън и дай да им вдигнем тока на тези които може в България .
187
0
 
24
 
! Отговори
Japanese преди 11 години
Ран-Ът и неговите дефекти - градуивно заговеждяващо население и управление на организираната престъпност... И всичките тея дарове със съпътстващи ЕС директиви... Усмихвайте се!
186
0
 
14
 
! Отговори
kolko преди 11 години
kolko ot was deto stoite tuka i pishete za protesti, iskate da gonite tozi i onzi bqhte nawyn na protestite fevruari mesec. ili si stoqhte pred komputrite i se nadyhwahte sami no nikoga ne dryznahte da izlezete na ulicata?
185
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аман от *** като 195-ти дето все ГЕРБ им крив. Кога ще вденете, че проблемите в енергетикаста не са от 3-4 години? Що затвориха 3 и 4 блок на Козлодуй? Що подписаха с янките заробващите договори за мариците? Що определиха 800лв/МВтч цена на зелената енергия? Що заровиха 1,5 млрд в гьола? Като си отговорите на тези въпроси ще разберете защо е такава цената на тока. И да приватизират ЕРП-тата все тая. Просто трябват нови правила, ама трябва дупе, за да ги промени някой.
184
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е буре с барут и такива нагли изказвания могат да доведат до кризисна ситуация. Тази ако не може да се справи с три отритнати от обществото ЕРП да си ходи. ДКЕВР е държавна комисия на държавата България, а не на ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН.
183
7
 
16
 
! Отговори
194 до 198 преди 11 години
А какво ще кажеш за това, че фирмата в която работя търсим да наемем хора (доста специализирана работа) за заплати между 2 и 7 хил.лева на месец, в добра среда, на светло и НЕ МОЖЕМ вече няколко месеца? Това даже ни затруднява сериозно бизнеса. Принудихме се да открием две фирми в Румъния и Сърбия, само и само да намерим хора. Кой е виновен,че при толкова безработни не можем да си намерим хора и то за добри заплати за интересна работа??? Май качеството на матряла не е добро, после мрънкат.
182
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малкия човек си е малък,бедния човек си е беден,фалиралата държава си е фалирала,тъжно и самоубийствено е да живееш в нея.Народ без бъдеще.
181
0
 
15
 
! Отговори
184 до 185 преди 11 години
Тогава сме на едно мнение. Поста ми беше срещу хората долу, които мрънкат,че държавата трябва да се грижи за тях,да им увеличи доходите,и т.н. Разбирам твоя пост като желание за реформи в държавата,така че да не пречи на бизнеса и хората САМИ да се развиват. Това си е така,реформите в държавата трябва да са насочени към по-справедливи правила, а не на футболния мач някои да играят и с ръце.
180
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми не купувайте тока от тия ,бе.Да си ядат въглищата и да си ги наврат там, където не ги огрява слънцето.Тия искали,че и ние искаме друго.*** ,че доказвай,че не ни управляват молоум...
179
0
 
19
 
! Отговори
до 194 преди 11 години
Никога и никой няма да убедиш, че някой е беден, защото не става за нищо! По пътя на тази логика социалната несправедливост в обществото не подлежи на промяна! Всеки сам е виновен за съдбата си, което също не е вярно! Ние сме взаимнозависими и ако болшинството е бедно при милиарди натрупани в "лидерите" кои е виновен за този грабеж? Бедния? Естествено, че богатия на когото никога, ама никога не му е достатъчно богатството!
178
0
 
15
 
! Отговори
НЕМА ПРОБЛЕМИ! преди 11 години
тия от улицата --гдето ше стават депутати---ще ги угоите и тях ,бе.....ха,ха,хааааааааа...!УТРЕ ,КАТО СЕ ЗАМОГНАТ И СТАНАТ ДУПЕТАТИ ---НЕМА ДА ВИ ПОЗНАВАТ!!!ГАРАНЦИЯ!!!ИНТЕРЕСА И ПАРАТА--клатят ФЕСА!АМА ВИЕ СТЕ БАЛАМИ .....ХОДЕТЕ ДА ЯДЕТЕ КЮТЕК ПО УЛИЦИТЕ И ДА СЕ ПАЛИТЕ ХА,ХА, ХААААТИЯ РАБОТИ НЕ СА ЗА ***!!!!!!!
177
1
 
16
 
! Отговори
182 до 190 преди 11 години
Прав си,че развитието на малките населени места куца и затова там възможностите самалко. Обаче, какво значи "държавата да ти помогне".Държавата е фикция,бюджета се пълни от данъци,не от небето.Значи,за да ти даде на теб,трябва да вземе от мен.Що това да е справедливо.Особено със сегашното неефективно харчене от държавата,аз нямам никакъв стимул да й давам каквото и да било.А постави се на мястото на тези,дето изкарвати пълнят бюджета,а не вземат от него.Справедливо ли е?Накратко-трябват реформи.
176
0
 
29
 
! Отговори
Бунтар преди 11 години
Давайте да ги бутаме тия политици скапани - ЕНИЧАРИ и да изритваме чуждестранните ERP-та!!! Искат война със сигурност!
175
4
 
15
 
! Отговори
182 до 187 преди 11 години
Преиначаваш думите ми - не съм казал, че живееш и успяваш в изолация (демек сам), а че сам носиш отговорност за собствените си действия и бездействия в обществото, в това число успех и провал. Това е различно! Всеки ще те попита, ако си толкова способен, що си беден. Винаги има и изключения от всяко правило, но в общия случай, бедните не са читави. А почти не познавам способен човек, който да е беден.
174
0
 
30
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Тока ще се вдигне на 1-ви юли.А народа кога?

Спонсорирани публикации