Партиите ще унижават Борисов при сформиране на кабинет

Предстои появата на "пета формация" в НС - прокуратурата, според експерти
Обновена: 13 май 2013 14:28 | 13 май 2013 10:11, Веселина Йорданова
133
Партиите ще унижават Борисов при сформиране на кабинет
Снимка: БТА

При сформирането на кабинет предстои да видим един процес на публично унижение на Бойко Борисов, няма да е силно, но ще го има, заяви политологът Васил Гарнизов в коментар на изборните резултати пред bTV. „Всички ще чакаме да видим как трите други партии ще си връщат на Борисов”, заяви той. Според прогнозата му БСП ще спази решението си да не съставя политическо правителство, да не иска самостоятелно и да не се съгласява на коалиция, с който и да е.

„ДПС пък казват правителство без ярки политически фигури, нещо от типа на Марио Монти в Италия”, поясни политологът. Прогнозата на експерта е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносителите, тъй като са разумни. Социологът Боряна Димитрова описа новоизбранияткабинет като „патов и паритетен”, а всеки внесен закон ще бъде силно оспорван.

Според двамата експерти важен е фактът, че ГЕРБ, чието управление завърши с предсрочно сдаване, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл, е победител.

Гарнизов обърна внимание на вероятната поява на „пета политическа сила”, която също ще има ефект върху сформирането на кабинет – прокуратурата.

Той определи държавното обвинение като „дамоклев меч”, който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви. „Ще има депутати, които биха подкрепили експертно правителство”, смята той и изрази позицията, че историята с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини е „засенчила” скандала с подслушването, където се търси персонална отговорност.

Социологът Боряна Димитрова изрази позицията, че не е важно дали прокуратурата е активна, а дали не действа задкулисно. Според нея прокуратурата не е паник бутон и не бива да се влиза в схеми за задкулисие и скрити договорки.

Димитрова допълни, че ГЕРБ не загуби колкото беше предвидено, а БСП не спечели колкото очакваше. „На пресконференцията снощи БСП не приличаха на партия, която ще прави кабинет”, коментира тя и подчерта, че начинът, по който се е водила предизборната кампания, не е показала БСП в добра светлина. „БСП не се превърна в една убедителна алтернатива и сега ясно се вижда, че на изборите няма победител”, добави тя.

В коментар на местния вот експертите обясниха разликата в резултатите между Варна и Бургас с инвестициите. Според тях в Бургас се вижда, че парите се използват за облагородяване, а във Варна – потъват. Според Гарнизов е съвсем логично националистичната формация НФСБ, която постигна над 9 на сто резултат в Бургас, да стъпи върху електората на „Атака”.

Протестният потенциал е бил много важен според социолога Боряна Димитрова. Слабите резултати на РЗС и Яне Янев тя коментира така - за да се обявиш за протестиращ, трябва да имаш легитимност. Гарнизов допълни, че подобно признание от хората не се случва с постоянно появяване по телевизора за последните три години.
Според експертите е възможен нов вот, най-вероятно догодина, когато са изборите за европарламент. Според Димитрова този, който състави кабинет, ще бъде изчакан услужливо от останалите през зимата и ако тя е трудна и има нестабилен парламент, може да се стигне до нови избори през май или юни.

Според Гарнизов и България, и политиците не могат да си позволят нови избори. „Никой освен ГЕРБ няма пари, никой не беше готов и за изборите сега, само ГЕРБ бяха”, заяви той. Срокът на годност на още несформирания кабинет според него е май 2014 г., дори и повече, защото по думите му „временното у нас често остава по-дълго.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Коко във тази връска на ДПС шапка им свалям те не е нужно да копуват гласовете на ***,защото те сами отиват и доброволно се надупват и всичко за една кауза каква е и те незнаят но са доволни духом........
97
0
 
18
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Борсовата цена на разговорите може да отиде до 20 милиона
96
1
 
25
 
! Отговори
sharan-bg преди 10 години
Само преди 6070 дни "бедният народ" се възмути от политици, монополи, конституционен и законов порядък. Вчера същият този "беден народ" отиде и гласува в парламента да са същите стари муцуни, които го докараха до това дередже. Отново удивихме света! Неее , не е беден материално народа беден е умствено. Е, ще си плаща! И не трябва да плаче и да мърмори. ТЪРПИ И ЩЕ СИ СПАСИШ ДУШАТА !
95
0
 
21
 
! Отговори
mia преди 10 години
Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее?Тоз ли, що спасителят прободена кръстът нявга зверски в ребрата,или тоз, що толкоз годин ти пее:"Търпи, и ще си спасиш душата?!" Той ли, ил някой негов наместник,син на Лойола и брат на Юда,предател верен и жив предвестникна нови тегла за сиромаси,нов кърджалия в нова полуда,кой продал брата, убил баща си?! Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!Глухо и страшно гърмят окови,не чуй се от тях глас за свобода:...
94
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както прецени Волен- така ще е! Който не е гласувал за него няма право да търси сметка за действията му!
93
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП и ДПС фалшифицираха вота !!!
92
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
получи се най лошия възможен сценарии за страната.сега ще ги видим рубладжиите,какво от великите си обещания ще осъществят.вероятно са обещали 250000 метли на римските си избиратели.
91
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе...Къде е Янето.........да не си търси 25-те дУпетати хванали гората?
90
2
 
26
 
! Отговори
Селския бег преди 10 години
Добре,че се спасих от това място,където никой не иска да живее нормално.На сила не можеш да дадеш.*** иска да е зле,*** се оправяй.Седем години не сам стъпнал в ***,явно и следващите седем няма и да си помисля да стъпя.
89
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересна ще бъде коалицията между националисти /Атака/и социалисти/БСП/.т.е.национал-социалистическа.И малко турско синъо.Прекрасно бъдеще за България.
88
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 89Той вече се коалира, като подкрепи Белене. После еякулира.
87
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова - на подсъдимата скамейка за нарушаване на избирателния закон в Деня за размисъл!
86
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ ДА ВИДЯТ ГЕРБАЖИИТЕ ДА ЛИ Е ХУБАВО ДА ТЕ ПРАВЯТ НА ***. ПАЗАРУВАХА ДУПЕТАТИ ОТ АТАКА ОТ РЗС КАТО ЧЕ ЛИ ПАЗАРУВАХА ОТ БИТАКА. КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ НА КОАЛИЦИЯ С ТАКИВА ДРУГАРЧЕТА? ТРЯБВА ДА СИ ПЪЛЕН НЕНОРМАЛНИК ДА СЕ СЪЮЗЯВАШ С ТАКИВА ИНДИВИДИ.
85
0
 
18
 
! Отговори
HCC преди 10 години
Емигрант, поздрави Милена!
84
6
 
34
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
Привет от Дубай.Сами си избрахте комунисти да ви яхат - да ви е честито. Тука в Дубай няма един комунист за цвят и държавата цъфти и хората са богати.
83
15
 
34
 
! Отговори
dddd преди 10 години
Какъв народ сме? Радваме се на собственото си нещастие и следим с интерес новините за нашето падение. Разбира се, че ГЕРБ трябва да управлява. През тези 23 години ни съсипаха БСП и ДПС не друг. И СЕГА ПАК СЕ НАДУПИХМЕ И ЧАКАМЕ ПЕНСИИ И ВИСОКИ ЗАПЛАТИ. ама няма и няма и да има пак ревем за БСП и Тодор Живков - глупци.Искаме промени а си стоим в къщи без да гласуваме и гледаме телевизора като сапунков сериал
82
7
 
22
 
! Отговори
Мисли 94 преди 10 години
до 94 Демокрацията драги е управление на МНОЗИНСТВОТО 70% са повече от 30:% ГЕРБ са в малцинството. Ако БСП беше решила да управлява сама след като е втора, да тогава няма демокрация ,но те искат програмно правителство с ДСП АТАКА и всички останали партии които събраха 20% общо. Така ,че не бъркай понятията, ние имаме пропорционална изборна система, най-демократичната от всички демократично-представителни системи, ние не сме създадени за еднолично управление, а и нямаме капацитета за него.
81
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
наистина съм изумен, че още има хора, които гласуват за ГЕРБ. Ясно е, че няма и за кой друг, но това не е причина да си даде човек гласа и на тези, освен ако не е особено заблуденВсеки нормален човек би гласувал за герб в тази ситуация. Народът избира герб, а всички партии са против тях. Хм, мн странно. А то в демокрацията кво беше? Не трябваше ли народът да решава? Защото вчера ми се стори, че друг вече е решил с кого и как да се коалира..
80
0
 
31
 
! Отговори
жена преди 10 години
Най-интересното тепърва предстои :)
79
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЕе, Волен едва ли би се коалирал с бсп??? Електоратът му няма ли да се разбеснее? В коалиция за бг влизат 4 ромски партии, а Волен нали уж с *** и турци се борел? Сега да не почне да управлява с тях?

Спонсорирани публикации