Партиите ще унижават Борисов при сформиране на кабинет

Предстои появата на "пета формация" в НС - прокуратурата, според експерти
Обновена: 13 май 2013 14:28 | 13 май 2013 10:11, Веселина Йорданова
133
Партиите ще унижават Борисов при сформиране на кабинет
Снимка: БТА

При сформирането на кабинет предстои да видим един процес на публично унижение на Бойко Борисов, няма да е силно, но ще го има, заяви политологът Васил Гарнизов в коментар на изборните резултати пред bTV. „Всички ще чакаме да видим как трите други партии ще си връщат на Борисов”, заяви той. Според прогнозата му БСП ще спази решението си да не съставя политическо правителство, да не иска самостоятелно и да не се съгласява на коалиция, с който и да е.

„ДПС пък казват правителство без ярки политически фигури, нещо от типа на Марио Монти в Италия”, поясни политологът. Прогнозата на експерта е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносителите, тъй като са разумни. Социологът Боряна Димитрова описа новоизбранияткабинет като „патов и паритетен”, а всеки внесен закон ще бъде силно оспорван.

Според двамата експерти важен е фактът, че ГЕРБ, чието управление завърши с предсрочно сдаване, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл, е победител.

Гарнизов обърна внимание на вероятната поява на „пета политическа сила”, която също ще има ефект върху сформирането на кабинет – прокуратурата.

Той определи държавното обвинение като „дамоклев меч”, който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви. „Ще има депутати, които биха подкрепили експертно правителство”, смята той и изрази позицията, че историята с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини е „засенчила” скандала с подслушването, където се търси персонална отговорност.

Социологът Боряна Димитрова изрази позицията, че не е важно дали прокуратурата е активна, а дали не действа задкулисно. Според нея прокуратурата не е паник бутон и не бива да се влиза в схеми за задкулисие и скрити договорки.

Димитрова допълни, че ГЕРБ не загуби колкото беше предвидено, а БСП не спечели колкото очакваше. „На пресконференцията снощи БСП не приличаха на партия, която ще прави кабинет”, коментира тя и подчерта, че начинът, по който се е водила предизборната кампания, не е показала БСП в добра светлина. „БСП не се превърна в една убедителна алтернатива и сега ясно се вижда, че на изборите няма победител”, добави тя.

В коментар на местния вот експертите обясниха разликата в резултатите между Варна и Бургас с инвестициите. Според тях в Бургас се вижда, че парите се използват за облагородяване, а във Варна – потъват. Според Гарнизов е съвсем логично националистичната формация НФСБ, която постигна над 9 на сто резултат в Бургас, да стъпи върху електората на „Атака”.

Протестният потенциал е бил много важен според социолога Боряна Димитрова. Слабите резултати на РЗС и Яне Янев тя коментира така - за да се обявиш за протестиращ, трябва да имаш легитимност. Гарнизов допълни, че подобно признание от хората не се случва с постоянно появяване по телевизора за последните три години.
Според експертите е възможен нов вот, най-вероятно догодина, когато са изборите за европарламент. Според Димитрова този, който състави кабинет, ще бъде изчакан услужливо от останалите през зимата и ако тя е трудна и има нестабилен парламент, може да се стигне до нови избори през май или юни.

Според Гарнизов и България, и политиците не могат да си позволят нови избори. „Никой освен ГЕРБ няма пари, никой не беше готов и за изборите сега, само ГЕРБ бяха”, заяви той. Срокът на годност на още несформирания кабинет според него е май 2014 г., дори и повече, защото по думите му „временното у нас често остава по-дълго.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Прогнозата на експерта е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносителите, тъй като са разумни."И кое им е разумното? при излишни 7-8000МВ мощности искаха да строят 2000мв нови мощности.
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хммЕееми, изглежда 30% от гласуващите са заблудени, знае ли човек. Всичко е мн мистериозно. Аз пък не познавам човек, който да гласува за бсп. Дори баба и дядо не го правят, ама ей го на. Хахахаха, така че кво се учудваш нз.
76
0
 
26
 
! Отговори
хмм преди 11 години
Също не знам, защо спорите кой е купувал гласове, като е ясно, че и ГЕРБ и БСП са купували. :-) Убеден съм, че и ДПС е плащало тук там, където не може да сплаши електората си с бой. :-)
75
1
 
22
 
! Отговори
до Koko преди 11 години
Коко, *едерастче червено, Станишев купувал ли е гласове??? Кажи де, и защо според всички проучвания *** са гласували най - мн за бсп, дори не за турците??? Това можеш мн лесно да го провериш. Говори с факти ако можеш. А уж, п*далите сте били интелигентни???
74
8
 
22
 
! Отговори
хмм преди 11 години
наистина съм изумен, че още има хора, които гласуват за ГЕРБ. Ясно е, че няма и за кой друг, но това не е причина да си даде човек гласа и на тези, освен ако не е особено заблуден. :-) Нямаше ден през предишните 4 години, в който герберите да не измисляха някоя глупост. Направо се надпреварваха, коя от коя да е по-голяма. Последната я изсраха преди месец с общата сметка за данъците. :-) Заради тези глупости и заради мутренския рекет никога няма да получат моят глас.
73
3
 
26
 
! Отговори
До червения дебил преди 11 години
До КокоТъпанарино ***, вие от бсп-то паднахте мн ниско, но този път ви хванаха. Всичко е документирано:БСП е купувало гласове, това разкри разследващият репортер на Нова телевизия Васил Иванов след края на изборния ден днес.С белязани пари и репортер под прикритие бяха заловени *** Сашо Томов - известен като Сашо Генерала, от Ново село, Видинско, и група роми от Самоков.При акциите не беше обявено за кого са купувани гласовете, тъй като Изборният закон не позволява оповестяването преди вота.Тази вечер Васил Иванов обаче разкри, че и двата доказани случая на купува
72
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** РЕШИХА ВОТА НА БЪЛГАРИЯ!ПО ГОЛЯМ РЕЗИЛ ОТ ТОВА В НАЙ- НОВАТА НИ ИСТОРИЯ ДАНО ДА НЯМА НИКОГА ПОВЕЧЕ!!!
71
6
 
41
 
! Отговори
Комита преди 11 години
Ако БСП и ДПС съставят правителство, хващам гората .....
70
17
 
36
 
! Отговори
Коко преди 11 години
ГЕРБ купуваха *** гласове, трябва да им се поклонят ниско, защото без тези гласове ГЕРБ е потънал. Друг е въпроса, че парите за тази "народополезна" дейност са на народа
69
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До daaa Прокуратурата ще ги изхвърли.ГЕРБ се *** прави с техните лентички .Да си ги поставят на венците. -
68
0
 
34
 
! Отговори
Плесок преди 11 години
*** народ сме, владели са ни и ще продължават защото сме лакоми за пари !
67
6
 
34
 
! Отговори
Оня преди 11 години
До още един забравил...Една лека корекция...не ги държи народа. Държат ги пенсионерите, защото младите не гласуват! Това е цялата беда, която си я заслужаваме, разбира се. Щом народа желае пенсионерите и *** да му избират управляващите, да са му честити резултатите....
66
13
 
43
 
! Отговори
... преди 11 години
Абе червени чукундури прости! Набийте си го в комунистическите прости кратуни - ГЕРБ за седми път ви победи на избори! Като имате данни за купуване на гласове ги дайте на компетентните органи, а недейте да плещите простотии. Снощи по една телевизия показаха за кой се купуват гласове и това е БСП....
65
1
 
19
 
! Отговори
сменете заглавието, преди 11 години
защото така звучи като нещо ново, а ние се нагледахме вече от години на такива "унижения" между различните парти. Истината обаче съвсем друга...унизени са хората, тези ще се оправят-кога с шегичка, кога със жмичка и т.н
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е за забрана на политическата дейност в страната и политическите партии. Писна ни от простотии.Трябва да се работи, а не да се занимаваме с глупости.След края на кризата, може да се върнат нещата пак в полето на полит партиитеЗа съжаление го няма Цар Борис, за да ни отърве от ***.
63
3
 
31
 
! Отговори
още един забравил... преди 11 години
До daaa нима по голяма глупост не съм чувала днес много бързо забравихте за 20-годишният безсмислен прести на БСП във парламента ,защо на тези *** все им се разминава ами сега ги издигнахте на пиедестал със толкова гласували за тях.....този народ съвсем се е побъркал като ги държи още във парламента ами като е така не се оплакваите......а какво стана със високите ви сметки за ток?????аааааааааа пак забравихме....е взимаите си гинко билобата и дерзаите....
62
0
 
38
 
! Отговори
потресен преди 11 години
До daaaТова само показва колко *** е българина масово !
61
1
 
21
 
! Отговори
ТОНИ - ТО преди 11 години
Така е,ще има чанч,гърч и други неща.
60
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко ще бъде разчекнат и публично еб.. !
59
0
 
32
 
! Отговори
Тъпунгер преди 11 години
предстои да видим един процес на публично унижение на Бойко Борисов, няма да е силно, но ще го има, заяви политологът Васил Гарнизов в коментар на изборните резултати пред bTV -..................... Да останеш извън власта е публично унижение?.........каквито са ни партиите, такива са политолозите ...