S-1 лети със скорост, почти равна на тази на звука

Щатска компания търси финансиране за най-бързия бизнес самолет
Обновена: 17 юли 2013 14:18 | 17 юли 2013 13:31, Бойчо Попов
30
S-1 лети със скорост, почти равна на тази на звука
Концептуалният модел на S-1. Илюстрация: Saker Aircraft, Inc.

Малка новостартираща компания за самолети се надява да започне да продава най-бързия бизнес самолет в света, проектиран по модела на военните изтребители.

Saker Aircraft рекламира двуместния си S-1 като единствения самолет, който може да транспортира високопоставени бизнесмени със скорост, почти равна на тази на звука, пише BusinessWeek.

Летателният апарат има максимална скорост от 1 миля на 6 секунди, като се движи нормално със скорост от 720 мили/час - доста по-бързо от повечето търговски самолети.

Джетът за 5 млн. долара е насочен към бизнесмени, които искат да стигнат от Лос Анджелис до Чикаго или пък от Ню Йорк до Флорида за около 2 часа. Смята се, че разработването му ще струва около 350 млн. долара, като пускането му е планиранo за 2019 г.  

Скоростта на летене може да се окаже критична за пътниците по една важна причина: на борда няма тоалетна. Няма и бюро, маса или диван - обичайни удобства за бизнес самолетите, много от които са съвсем малко по-бавни от S-1.

Липсата на подобни екстри на S-1 може да окаже отрицателен ефект върху продажбите, въпреки че компанията твърди, че самолетът ще запълни една ниша в авиацията - бързи полети на разстояния под 1600 мили. От фирмата разчитат на факта, че половината от всички пътувания с бизнес самолети се извършват с един или двама пътници на борда, въпреки че има възможност да се транспортират 10 или повече души.

От компанията прогнозират, че ще имат достатъчно поръчки, за да произвеждат по 50 самолета годишно през следващите 10 години, стига да намерят финансиране за проекта си. В момента се водят преговори с инвестиционна банка.

И все пак, ако човек има достатъчно пари и иска да лети бързо, защо просто да не си купи изтребител? Именно това направиха основателите на Google Лари Пейджи и Сергей Брин през 2008 г., когато си купиха Dornier Alpha Jet от Европа. Съоснователят на Microsoft Пол Алън пък стана собственик на руски MИГ 29 преди две години. Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, който е запален почитател на самолетите и лодките, също има изтребители, пише New York Times.

Освен всичко останало, изтребителите са и сравнително евтини. L-39 Albatros от бившата Чехословакия, произведен през 1980-те години, може да се купи за под 200 000 долара, а руските МИГ-ове се продават онлайн за по 79 000 долара - по-малко от луксозно Audi.

При тези самолети обаче има проблем със сигурността и доста разходи. "Те се нуждаят от много поддръжка. Няма по-хубаво нещо на света от чисто новото", твърди Чарли Джонсън, който е консултант на Saker Aircraft.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: бизнес пътувания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
^3DAttack преди 10 години
много се съмнявам в успешните продажби .. защото със същия успех някой бизнесмен (а доста вече го правят) биха си купили изтребител на старо било то Миг 29 или Ф-16 вече има доста които се продават имат летателен ресурс но са със свалени системи и въоръжание .. или самолет който е още по стар но въпреки това с неизползван ресурс.. доста пилоти бизнемсени си имат подобни птички.. за каъв *** им е тази машина която не им предоставя нищо повече..
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тук пише 720 мили в час, а не км в час
24
0
 
0
 
! Отговори
HCC преди 10 години
Статията съдържа смехотворни факти. Нека този който я е писал, да провери (има много сайтове за следене на самолети в реално време), с колко се движат обикновените пътнически самолети (Еърбъс и Боинг) - 820 до 960 км/ч. От това следва, че жалките 720 км/ч за които се споменава не трябва да им се обръща внимание...Вероятно има грешка, защото сегашните бизнес самолети летят с около 900 км/ч...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо наричате самолети, които изглеждат като изтребители, бизнес?
22
1
 
2
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Тази новина е за сайтове за бизнесмени, а не за пролетарии.
21
1
 
10
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
ХАХАХА ..искам да видя някой 150 кг. бизнесмен как влиза в кокпита ...а много повече искам да видя след полет и претоварване поне от 4/5G, тая *** как ще излезне ...хихихи
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До batevaleне разполага с *** значи ще пуска кафеви бомби
19
0
 
21
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Бизнес самолета от снимката със какво въоръжение разполага?............
18
1
 
10
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Ко ревете бе, самолета върви с памперси, така че няма проблем
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при разстояния от около 2000 км. голяма част от времето се губи при маневрите за излитане и кацане , така че максимална скорост със 50-100 км. повече от тази на някой Лиърджет би дала разлика между 15 и 20 мин.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
F-15, модернизиран, с цивилен вид.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки ще предпочете да пъзтува със 100км/ч по-бавно, но за сметка на това да има дивани, плазми, тоалетни и бани, отколкото да се качи в двуместен изстребител от преди 30 години. Странен проект.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цивилизацията върви назад вече. Както и еволюцията. Конкорд доказва първото, а досегашните коментари второто.
13
3
 
9
 
! Отговори
trut преди 10 години
Волен Сидеров да се самосезира.Това е против българския интерес.
12
1
 
3
 
! Отговори
simeon.mihaylov преди 10 години
До ddemiПри тази скорост, ще си е жива клизма... :)
11
2
 
5
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 10 години
Бойко е виновен че това нещо не е свръхзвуково , което го прави напрактика безсмисленно
10
1
 
14
 
! Отговори
Иван Чавдаров преди 10 години
Това на силует го докарва досущ Ф-15
9
0
 
22
 
! Отговори
WTF преди 10 години
79k долара изтребител?!?! Че то колкото един апартамент. Ще взема да си продам моя, минавам под наем и си купувам изтребител :). Яко :).
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
napravo da pusnat F-15 taxita
7
1
 
24
 
! Отговори
ddemi преди 10 години
Е, ако някой от пътуващите е много на зор, ще отвори за малко прозореца и..., 'кво толкова?

Спонсорирани публикации