Нелегални чужди фирми подбиват родни туроператори

Прибирали парите на сънародниците си и не плащат и лев в родната хазна
Обновена: 7 авг 2013 14:14 | 7 авг 2013 12:45,
15
Нелегални чужди фирми подбиват родни туроператори
Снимка: Булфото

Правителството да изпрати екипи на Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите, които да проверяват всички туристически автобуси, минаващи през граничните пунктове в Русе, Кардам, Калотина и Капитан Андреево. Такова искане отправи Иван Иванов – председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

В тази връзка той е изпратил сигнална записка до премиера Пламен Орешарски и до министрите на финансите и на туризма.

Настояването на експерта е продиктувано от факта, че много чужденци идват на почивка в страната ни, организирани от нелегални чуждестранни фирми или информационни центрове. Те пренебрегвали българското законодателство, прескачали родните туроператори и уговаряли нощувки в малки хотели и квартири по морето, като прибирали парите на своите сънародници, без да дават и лев за държавната хазна.

Освен това некоректната конкуренция организирала допълнителни екскурзии за групите до Румъния и Турция, като осигурявала и екскурзоводи – нещо,което противоречи с българското законодателство.

Като пример Иванов посочва нелицензирани чешки и руски информационни центрове в Приморско, както и чешка, полска и словашка фирми, опериращи в същия град. В списъка се споменават още няколко полски фирми, намиращи се в Несебър, Равда, Обзор, Созопол и Царево.

По данни на Регионалната туристическа камара в Бургаска област 75% от офисите за недвижими имоти, ръководени от чужди граждани, предлагат нелегално и туристически услуги.

„Запознал съм се обстойно със законните на всички страни членки на ЕС. Нито една от тях няма пропуски в тази насока и не позволява изтичане на приходи. Показателен е опитът на Италия, Хърватия и Гърция за паркиране на чуждестранни автобуси. Там се вземат 50 евро за 1 час престой , а екскурзоводското обслужване се осъществява само с местни гидове.

Ако се хване някой в нарушение, санкциите достигат до 1000 Евро. Недопустимо е чуждестранна фирма да работи за своя сметка, без да е регистрирана в тамошните регистри, съгласно конкретното законодателство.”, обясни Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: туризъмлято 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен, който защитава фирмите... Прочетете отново материала и вижте за какво иде реч. Навярно нещо не сте разбрал
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТези с фирмите си живеят тук и са част от т.нар. емигранти. Така че бизнесът им тук и след като са нерегистрирани, значи са нелегални. Защото ако аз реша додя групи с туристи при бабите в Созопол и вземам процент от това, а не плащам данък, ще ме затворят. Нали?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, ако развиват туроператорска дейност ОТ територията на Бг то тогава подлежат на Бг законите и тогава е ОК да бъдат регистрирани. Но опитите за регистрация на туроператори, които оперират извън територията на Бг са леко налудничави.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимендо Анонимен, дето обяснява, че бизнеса им бил тук. Объркал си се нещо - те рекламират страната ни навън, сделката е сключена извън Бг, парите са взети извън Бг. Какво точно искаш от тези пари и на какво основание? Парите, които се *внасят* в Бг за да се заплати услугата са обложени с данък така или иначе на Бг територия (като данък печалба или ДДС от хотелиерите), какво е сложното да бъде разбрано тук?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗа това съществуват мита. Само дето м/у държавите в ЕС мита няма. В хипотетичния пример с телевизора, купен в Бг от Русия, ще платиш ДДС в БГ и после мито в Русия вероятно (не им знам законите). Евентуално може да поискаш освобожваване от ДДС на границата.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен, който обяснява къде трябва да се дават парите.Всяко законодателство си защитава местния бизнес. След като тези т.нар. чуждестранни туристически фирми развиват бизнес тук, трябва да си плащат като всички останали, които генерират приходи тук. Това, което се случва си е чиста проба подпомагане на сивата икономика.
7
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никакви пари за този клозет наречен България Най скапаната държава на света, в която няма никакъв бизнес .. Но непрекъснато се повтаря че трябва да се плати на несъществуващият бизнес..Имитират и усвояват евро парите..Кой ще връща заемите никой не казва.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако да кажем се намирам в Русия и си купя телевизор от България онлайн ,къде и кой ще трябва да плаща данъци ...,данък плаща този който има печалба в държавата в която е извършено плащането .
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДимитроваКакво има да съм запознат с бизнеса? Не давали лев на държавната хазна, а защо трябва те да дават? Те плащат данъци там, където са. Ако не плащат е проблем на местните власти, не на българските. На държавната хазна трябва да дадат "лев", тия, дето получават парите в Бг, а не тези които ги вземат ИЗВЪН Бг. Ако нашите не могат да си приберат парите от хотелиерите, това пак е проблем на нашите власти с Бг бизнес, а не на чуждите туроператори.
4
0
 
7
 
! Отговори
Игор преди 10 години
Затова няма работа за българите в тяхната страна и ще си бачкат в кенефните услуги по света
3
0
 
14
 
! Отговори
www преди 10 години
ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ЛИПСВА ДЪРЖАВАТА...
2
4
 
12
 
! Отговори
Димитрова преди 10 години
Явно не сте запознат с бизнеса в този бранш . всичко написано в статията е вярно и много точно.Сега не живея в България ,но съм работила в този бранш .
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех тези мераци да контролираме бизнеса в целия свят. Хайде сега да лицензираме и туроператорите, а който в 7 дневен срок не подаде документи в България - да му се блокира сайта например. Нали тези туроператори плащат на родните хотелиери, които пък плащат данъци, какво ви бърка кой е прибрал парите в началото на веригата?! Пак се търси под вола теле и прозират интереси за монопол.