Божков: Държавата да даде пари за местата без цифров сигнал

Да се отпуснат средства на мултиплекс операторите или за сателитни чинии
Обновена: 1 окт 2013 14:08 | 1 окт 2013 11:46, Елка Василева
7
Божков: Държавата да даде пари за местата без цифров сигнал
Снимка: архив, Reuters

Единствено със съдействие и пари от държавата може да се реши проблемът на гражданите, които след вчерашното окончателно изключване на аналоговия сигнал останаха в места "в сянка" и без цифров сигнал.

Единият възможен вариант е да се отпуснат средства на мултиплекс операторите, за да разширят сигнала си, а другият е държавата да инвестира в закупуване на сателитни чинии за малките населени места и социално слабите хора, които не попадат в обсега на цифровото покритие.

Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред bTV в коментар по темата за цифровизацията и останалите без телевизия жители на малките труднодостъпни населени места.

Божков уточни, че още при съставянето на плана за цифровизацията през 2008 г. е било зададено покритие от 95% по население в България. В тази връзка той посочи, че още тогава държавата е трябвало да помисли какво ще прави с останалите 5% от хората.

Александър Кирилов, технически директор на Национално управление "Радио и телевизионни станции", обясни, че е постигнат един своеобразен максимум на покритие на сигнала – повече от първоначалното дори. „Покрили сме 96,2% от територията при задължение от 95%. В повечето места сме близо до максимума на аналоговото покритие”, обясни той.

Никола Манчев от дирекция „Съобщения” в Министерството на транспорта заяви, че релефът на България е част от проблема.

Недостатъчно ясна се оказа и рекламната кампания за милиони левове, разясняваща на гражданите какво ще се случи след 30 септември тази година. Според Кирилов разяснителната кампания е акцентирала повече на сет-топ боксовете и телевизорите.

„Отдалечените села трябва да си сложат антени на височина 10 м. Това не е подобрение, защото могат и със старите антени да приемат”, обясни той.


Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
накратко хората дават второто полувреме вие давате парвото да не сме *** бре
4
2
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
парва простотия за6то по ринг бг давате ма4а бареслона-селтик на запис на цифровата 6то за глупости са това а от парвия ден с изданки по на6енски или караи каде вие етиката бре
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помислих си, че Васил Божков поискал държавата да даде още пари, та замалко щях да питам, дали неговият паж решарски не му е дал вече (достатъчно)? :)
2
1
 
1
 
! Отговори
Питаме преди 10 години
Та с колко милиона някои се нагуши, за да ни набива до умопобъркване в епохата на IP TV, Internet TV, I Rhone и I Pad сложното напътствие "Значи единият куплуг на кабела се пъха в гнездото на декодерната ви кутийка, а другият му куплунг се пъха във входното гнездо на аналоговия ви телевизор" ?
1
1
 
0
 
! Отговори
Питане преди 10 години
Та с колко милиона някои се нагуши, за да ни набива до умопобъркване в епохата на IP TV, Internet TV, Rhone и I Pad сложното напътствие "Значи единият куплуг на кабела се пъха в гнездото на декодерната ви кутийка, а другият му куплунг се пъха във входното гнездо на аналоговия ви телевизор телевизор" ?