"Газпром" се предаде на България

Това твърди руски вестник по повод строежа на "Южен поток"
Обновена: 1 ное 2013 14:32 | 1 ное 2013 08:33, Александър Попов
75
"Газпром" се предаде на България
Снимка: Булфото

Българската отсечка е най-проблемна при строежа на газопровода "Южен поток" и на "Газпром" се наложи да свали цената на синьото гориво и да склони на сериозни отстъпки в условията по заема, предоставен на БЕХ. Това пише в коментар на руският в. "Комерсант", озаглавена "Газпром" се предаде на България".

Нещо повече -  в споразумението с България е записано, че до "Южен поток" ще се допускат и други доставчици, за което настоява ЕС, и което "Газпром" още не е правил за нито един свой проект, изтъква изданието.

"В продължение на три часа водихме наистина изключително тежки преговори и накрая ние постигнахме като държава членка на ЕС, ние ясно им обяснихме, че сме длъжни да се съобразяваме с европейското законодателство, че проектната компания ще даде достъп и на трета страна до газопровода - нещо, което досега не се е случвало никъде", заяви вчера след преговорите икономическият министър Драгомир Стойнев. Според него, ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура срещу България и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

Още по темата
Началото на строежа бе обявено вчера официално в София от председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, бе направена и символична първа заварка на тръби в българската част на трасето.

По думите на Алексей Милер цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа", отбелязва "Комерсант".
 
Въпросът дали монополистът ще издейства "Южен поток" да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС бе поставен още в началото на дейността по проекта. Иначе компанията ще бъде принудена да "запази" част от тръбата за хипотетични алтернативни доставчици, поради което тя със сигурност ще работи на загуба, твърди руският всекидневник. Според него "Газпром" е съобщил, че "има варианти" и преговорите с Брюксел продължават.

"Правилата на третия енергиен пакет предвиждат половината мощности от "Южен поток" да се продават на търг, тъй че "Газпром" ще се конкуира с азербайджанския консорциум "Шах-Дениз", коментира Михаил Корчемкин, шеф на компанията East European Gas Analysis.

"Газпром" не крие, че основната цел на "Южен поток" с оглед стагниращото търсене на газ в Европа е да се заобиколи Украйна, пише още "Комерсант".  Ако компанията натовари изцяло "Южен поток" и "Северен поток", ще може да се откаже изобщо от транзита на продаваното гориво през Украйна, пояснява изданието, цитирано от БТА.

По-рано обаче "Газпром" очакваше вносът на газ в Европа рязко да нарасне до 2020 г. и бе готов да използва всички транспортни мощности. Днес концернът постепенно започва да признава, че тези прогнози са били грешни, завършва статията "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Южен потокГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
До Стар КраставичарИзбери най-голямата и най-пъпчива краставица и си я заври....не в устата! Колкото до "Троянските коне", вземи да прочетеш двата тома на Хайтов със същото заглавие. Трудно ще я намериш, тираж само 1000 бройки, но в някоя библиотека е намираема. Сега ще питаш: "Кво е па тва библиотека?"
65
1
 
1
 
! Отговори
от този бизнес преди 10 години
Руската газ не идва от Русия. 90% от газта идва от Туркменистан и други централно азиатски републки от бишата СССР. По времето когато Жан Виденов ходеше в Москма да говори на Елцин на Руски и чакаше да ни купят Руснаците, Елцин взе значтелни кредити от Шрьодер и закупи концесии за добив и износ на Туркменистански газ. Тези концесии са със срочност 30 години. Централно азиатските републики не могат да изнасят поради войната във Афганистан и санкциите срещу Иран. Тези концесии изтичат ...
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешка в заглавието Колеги!!! Не Газпром се продаде на България, а България се продаде на Газпром (Русия)!!! Май собствената ни история е била, е и ще си остане непозната за голям процент от населението на тази страна, но както се казва *** и болен народ се управлява най-лесно!!! И не на последно място един съвет към подкрепящите проекта - вземете и прочетете нещо в нета от обща култура за газопроводите и строителството им и после да обсъдим очакваните 5 000 нови работни места и др лъжи ......
63
0
 
0
 
! Отговори
нйх преди 10 години
ама вие вервате ли аааааааааа.........руснак да се прекара ............паживюм па видим
62
1
 
0
 
! Отговори
АЛКОН преди 10 години
До АнонименДо сега, русофобите ревяха за западните интереси. Сега ревнаха и за украинските. Да извиняват украинците, ама за тях ми пука, точно толкова колкото им пукаше на тях, когато ни спряха газта, за да се правят на мъже пред руснаците.
61
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Може би по добре беше да не се бърза сега-особено с тези нови дългове на БЕХ-вече станаха 1 млрд евро.Ако ги дадат за Южен поток, вместо за стабилизацията на фалиралата ни енергетика, ще е вече национално предателство.
60
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Относно разкриването на хиляди работни места-надали в северозапада има и 20 заварчика със сертификати.Проектиране и инжинеринг-няма да е българска фирама.Тъй като 2 млрд евро са кражба-те директно няма да са в българската икономика.До плевен в момента е построен газопровод който е наш-можеше по него да има газ, а руснаците да ни плащат транзита.Булгартрансгаз ще загуби сигурно няколко милиарда, защото няма да се ползва сега изградената му инфраструктура.
59
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Всяка една изгодна за БГ инвестиция е добре дошла.Но само изгодната.А на пръв поглед Южен поток изглежда доста корумпиран проект.Цената му се увеличи двойно- за 500 км през наша територия от 1.5 милиарда на 3,5 милиарда.Дотук откраднаха от нас 2 милиарда евро.Доказателство-продължението от 700 км ще е само 2 млрд евро.500 км през БГ-това са поне 50 000 дка земеделска земя.
58
2
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
До АнонименТи запозна ли се с това което е постигнато ,че пишеш....."Новото в договора е ,че България започва да получава дивидент от момента на потичане на газ по тръбите,а не както беше преди чак след 15 години" -това бяха думите на нашия Министър!Така че запознай се преди да коментираш!
57
2
 
5
 
! Отговори
steven преди 10 години
Газпром се предаде на БГ хехехехеехехеххехеехехехехехеххехеехехехехехехехехехехехехехехехехехехехех
56
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток е aнтибългaрски проект. Той унищожaвa Бългaрия, много скоро ще му берем " плодовете". Тaковa предaтелство, никогa не е имaло!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
South Stream должен пройти по дну Черного моря в Болгарию, затем в Сербию, Венгрию, Словению и Италию. Стоимость оценивается в ?16,5 млрд, из которых на морскую часть приходится порядка ?10 млрд. Подробнее: kommersant.ru/doc/2333265 Т.е. 16,5-10-3,5 = 3 млрд евро ще струва тръбата в Сърбия,Унгария, Словения и Италия с/у 3,5 в БГ. Май доход на кукуво лято.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ей, откакто дянков нашамари руснаците, още не могат да се освестят и се съгласяват с всичко. това, че газпром държат 40% от немския и 10% от британския газов пазар, няма никакво значение. ние сме номер еднооооооооооооо :)
53
5
 
19
 
! Отговори
vot42 преди 10 години
Ние отдавна сме се предали на ГАЗПРОМ!!! Това стана по време на управлението на Станишев,когато Румен Овчаров преподписа нов договор с ГАЗПРОМ,много преди да е изтекъл старият договор,подписан навремето от Евгени Бакърджиев! Вследствие на новите по-високи цени,България загуби над 2 млрд.лева!
52
0
 
6
 
! Отговори
Idiot преди 10 години
По словам министра экономики и энергетики Болгарии Драгомира Стойнева, кредит "Газпрома" БЭХу составит ?620 млн, ставка 4,25% годовых (вместо обсуждавшихся ранее 8%), а доход Болгарии в следующие 30 лет ?2,8 млрд. Стоимость болгарского участка ?3,5 млрд, напомнил Алексей Миллер.
51
5
 
18
 
! Отговори
Иво преди 10 години
В "Коммерсант" явно са се пошегували. Както и да е, "Южен поток" е нужен на България! И ако по някакви причини ние провалехме начинанието, щяха да ни изкараманьолят и от Изток, и от Запад! Плашещото е само количеството ***, които се упражняват в словестност и ругаят този проект, защото ... е руски. Както стана с Белене, с "Бургас - Александруполис". Когато си ***, когато ирационалното взема връх, ще живееш като скот! И ще са ти виновни другите...
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак ни таковаха
49
2
 
16
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
И докато тука се правите на големи разбирачи и замърсявате интернет-пространството с тъпни, да вземе некой да напише, че ние сме само територия, през която требва да мине тази тръба, защото след нас има държави, които чакат с нетърпение и много я искат! Това значи, че ще мине и това, че некой изобщо ни пита, е само от любезност! Защото от едната страна е Газпром, но от другата са Унгария, Австрия, Чехия, Словения, Сърбия. Ако се правим на много хитри, може да получим шамари и отпред и отзад!
48
3
 
15
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
Мухата решиула да оноде слона. Докато му се канела как и откъде да подходи и бръмчала около *** му, слонът се изакал и я затрупал. Поразровила купчинката мухата, взела въздух, позабърсала крилцата и рекла:- Брейй, само го извадих и тоя се *** от страх!
47
1
 
8
 
! Отговори
ДРАЗНИТЕЛ преди 10 години
Що за *** има тук???Защо не мислите, а само бодвате пръсти надолу."В момента по "Син поток" се пренасят 3,2 млрд. куб м газ годишно, като капацитетът на газопровода е 16 млрд. куб метра.Анкара вижда в газопровода възможност да се превърне в един от най-големите световни играчи на пазара."С кое не сте съгласни вие дето се забучили два пръста надолу?- газопровода не пренася токова ли?- газопровода няма такъв капацитет ли?- Анкара не си правят планове ли???Спрете с "за" и "против" !!