"Газпром" се предаде на България

Това твърди руски вестник по повод строежа на "Южен поток"
Обновена: 1 ное 2013 14:32 | 1 ное 2013 08:33, Александър Попов
75
"Газпром" се предаде на България
Снимка: Булфото

Българската отсечка е най-проблемна при строежа на газопровода "Южен поток" и на "Газпром" се наложи да свали цената на синьото гориво и да склони на сериозни отстъпки в условията по заема, предоставен на БЕХ. Това пише в коментар на руският в. "Комерсант", озаглавена "Газпром" се предаде на България".

Нещо повече -  в споразумението с България е записано, че до "Южен поток" ще се допускат и други доставчици, за което настоява ЕС, и което "Газпром" още не е правил за нито един свой проект, изтъква изданието.

"В продължение на три часа водихме наистина изключително тежки преговори и накрая ние постигнахме като държава членка на ЕС, ние ясно им обяснихме, че сме длъжни да се съобразяваме с европейското законодателство, че проектната компания ще даде достъп и на трета страна до газопровода - нещо, което досега не се е случвало никъде", заяви вчера след преговорите икономическият министър Драгомир Стойнев. Според него, ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура срещу България и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

Още по темата
Началото на строежа бе обявено вчера официално в София от председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, бе направена и символична първа заварка на тръби в българската част на трасето.

По думите на Алексей Милер цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа", отбелязва "Комерсант".
 
Въпросът дали монополистът ще издейства "Южен поток" да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС бе поставен още в началото на дейността по проекта. Иначе компанията ще бъде принудена да "запази" част от тръбата за хипотетични алтернативни доставчици, поради което тя със сигурност ще работи на загуба, твърди руският всекидневник. Според него "Газпром" е съобщил, че "има варианти" и преговорите с Брюксел продължават.

"Правилата на третия енергиен пакет предвиждат половината мощности от "Южен поток" да се продават на търг, тъй че "Газпром" ще се конкуира с азербайджанския консорциум "Шах-Дениз", коментира Михаил Корчемкин, шеф на компанията East European Gas Analysis.

"Газпром" не крие, че основната цел на "Южен поток" с оглед стагниращото търсене на газ в Европа е да се заобиколи Украйна, пише още "Комерсант".  Ако компанията натовари изцяло "Южен поток" и "Северен поток", ще може да се откаже изобщо от транзита на продаваното гориво през Украйна, пояснява изданието, цитирано от БТА.

По-рано обаче "Газпром" очакваше вносът на газ в Европа рязко да нарасне до 2020 г. и бе готов да използва всички транспортни мощности. Днес концернът постепенно започва да признава, че тези прогнози са били грешни, завършва статията "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Южен потокГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
20
 
19
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Руснаците бързат да използват намалението, и да се намърдат трайно на българския пазар. Ясно им е, че само при това проавителство могат да си пробутат безумните условия, и бързат да се възползват от ситуацията на всяка цена. Малко известен факт е, че след падането на ГЕРБ се завихри невиждана инвазия на банката на КГБ - ВТБ. Руснаците купуват ударно скъпи имоти в София на безумни цени, фирми, терени, и т.н. Парите идват главно от продажба на оръжие (а вероятно и наркотици). С една дума - руснаците перат пари в България, и купуват цели отрасли от икономиката ни. Всичко това с подкрепата на БСП.
25
12
 
9
 
! Отговори
brankoood преди 10 години
"Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си!" (1863, Г.С. Раковски)
24
11
 
21
 
! Отговори
Жулиен преди 10 години
Писачите тук са странни животни,не вярват,че може да има и умни държавници,в лицето на г-н Орешарски.Ако бб беше кандисал на 8%лихва писачите щяха да изпаднат в умиление от "способностите" на кумира им.Осъзнайте се ***.
23
8
 
12
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Бреййййй прецакахме руснаците , много сме хитри бе !!! :D :D :D Де*а цирковете ...
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проверих на сайта на "Коммерсантъ" така е - от там са взели всичков тази статия, без цената за България 620 млн евро... При това са ни готвили 8% лихва, свалили са я на 4,25%
21
23
 
10
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Няма как, това е ГАЗПРОМ, монопол там отстъпки няма. Въпросът е кога, кога ще разберем ние гражданите, какво ни чака и каква е цената след поредното национално предателство. ОСТАВКА!
20
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !??? Излез от мокрите сънища. В този проект няма нищо изгодно. Вместо 1 млрд. цената я надуха на 3 млрд. за БГ отсечката с ясната идея на практика сами да си я платим като 50%-тна вноска. Единствената полза е, че няма да ставаме заложници на Руско-Украинските спорове иначе проекта се е голяма греда както за нас така и за руснаците. Смисъла му е само политически.
19
14
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
E тва е - три часа преговори за проект с паневропейско значение - Орешарски, Стойнев и Милер са некви егати спецовете. Само да не ни излезе през носа тая работа - ясно, че работни места ще има за фирмите около БСП-ДПС плюс Местан за консултант на 3 бона заплата, после години наред нито стотинка наем, че тръбата минава през наша територия. Дано поне цената на газта е по-ниска, че иначе смисъл се не вижда
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ССКакто трябва и да си много заблуден русофоб, за да смяташ, че това няма как да стане. И в момента получаваме благодарение на руснаците транзитни такси, които са за преноса към Гърция, Турция и Македония точно на руския газ.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Хайде, сега няма нужда да се лъже! И аз съм доволен, че се подписа, но има неща, които са доста манипулативни от ваша страна:1. Газопроводите са подземни, следователно, няма кой да купува земя.2. Реално България ще вложи пари, без значение дали са руски или други, да, няма да са държавен кредит, но са кредити на държавна компания, които трябва да се връщат.3. Получаването на дивидент е условно и зависи от това, дали ще е на печалба проекта.
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и самооо, самоооооооо БСПпппппппппппппп
15
27
 
12
 
! Отговори
СС преди 10 години
Въх, какви светли бъднини...без малко и да повярвам :) :)Трябва да си много заблуден русофил и тъпо парче, за да повярваш, че България ще спечели нещо от зависимостта си от Русия!Оставка!
14
13
 
8
 
! Отговори
газов експерт преди 10 години
още малко и ще повярваме
13
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Загллавието е грешно, по-скоро България се предаде пред Газпром
12
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hahahahahahaahahaхахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ай пак статия за балъци!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо тия тиквенизци не ревяха януари като им казаха че цената на тока от юли скача с 10%къде бяха - е не скочи даже и се запази и явна са недоволниако цената на газа не се качи трябва да сме доволнии вицовете дето ни ги пускат за по-евтиния газ от европа да си ги консумиратнали и украйна се изрепчи че ще взима по-евтино - ама се оказа че няма от къдеи германците щото не са толкова умни като нашите дрогирани пинчери дето лаят и си пуснаха втора тръба да се набутат по-хубаво
10
17
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ето доказателство чии заложник е българското правителство и кой го иска да е на власт.
9
8
 
18
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Както се казва - молодцы! Нали сте си братя, разбрахте се! След "теееежки" преговори! :)))))
8
25
 
25
 
! Отговори
festan преди 10 години
САМО КАТО ПРОЧЕТЕШ ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА СЕ ВИЖДА ЦИНИЗМА И ПРОСТОТИЯТА НА ТОВА МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО ,ТОЗИ ПРОЕКТ ЩЕ Е ВТОРОТО БЕЛЕНЕ
7
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След години ще излезе точно какво са подписали. Със сигурно това престъпно правителство е извършило престъпление срещу народа са и ще плащаме след време.

Спонсорирани публикации