Автомобилът на Едуард VIII ще бъде продаден за над 800 хил. долара

В продължение на 11 години го е ползвал в Ню Йорк заедно с Уолис Симпсън
Обновена: 19 ное 2013 19:11 | 19 ное 2013 19:11, Екип на Bulgaria On Air
0
Автомобилът на Едуард VIII  ще бъде продаден за над 800 хил. долара
Снимка: архив Reuters

Cadillac от 1941 г., направен по поръчка за херцога на Уиндзор Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън, ще бъде предложен на търг от Sotheby's на 21 ноември. Наддаването ще мине под мотото „Изкуството на автомобила“ и ще се проведе в Ню Йорк.

Лимузината е наречена "Херцогинята" и е била използвана от двойката цели 11 години. Предварителната й оценка достига 800 хиляди долара, а херцогът е платил за кадилака 14 хиляди долара. „Херцогинята“ му е била докарана в „Уолдорф Астория“, където живее.

Това е и най-скъпата кола, конструирана от General Motors през онази година и притежава уникални черти – поставка за чадър, специално радио, кутия за пури. Отличава се с европейски дизайн, който не е типичен за колите на GM през тази ера.

Елегантен профил и черен монограм - всяко докосване до тази кола е уникално, а усещането е допълнително подсилено от розовата тапицерия, четирите кутии за бижута и сатенените пердета.

На документите за собственост има подпис на Уиндзорския херцог. Сегашният собственик е Морган Мърфи, специалист по храните от Алабама. Той го намерил в барака до трактор в Тексас през 2005 г.

Едуард VIII абдикира през декември 1936 г., след като е заемал трона по-малко от година, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Решението му е предизвикало конституционална криза във Великобритания, но същевременно любовната история остава една от най-известните и значителни за XX век.

Мястото му на трона е заето от брат му Алберт (под името Джордж V), баща на кралица Елизабет II.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: УиндзорBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации