Страните от ЕС ще връщат нелегалните имигранти в Турция

Споразумението между Анкара и Брюксел е подписано
Обновена: 16 дек 2013 14:12 | 16 дек 2013 11:53, Елка Василева
60
Страните от ЕС ще връщат нелегалните имигранти в Турция
Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Ахмет Давутоглу и еврокомисарят Сесилия Малмстрьом подписаха споразумение, което позволява на държавите от Евросъюза да връщат нелегалните имигранти в Турция, предаде БНР.

Преговорите за реадмисия продължиха няколко години заради недоверието на турското правителство към европейските уверения за облекчаване на визовия режим за турските граждани.

На церемонията тази сутрин в Анкара Малмстрьом и Давутоглу се договориха и за започване на преговори по този въпрос.

Турция се задължава да приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, които са преминали нелегално като имигранти в България или Гърция, а на сирийските бежанци, които Турция сега приема като гости, ще им даде статут на имигранти. Така ООН ще има право да се намесва за разрешаването на проблемите, коментират източниците.

Задължителните европейски визи за турските граждани ще отпаднат най-късно до 3 години и половина и те ще имат възможност да пътуват безвизово в европейските държави, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.

От друга страна обаче се предвиждат доста тежки за Турция условия. Едно от тях е, че Анкара ще трябва да признае за легитимни и паспортите на гражданите на Република Кипър, което досега отказваше заради Кипърския проблем.

Още по темата

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира преди дни, че споразумението за реадмисия ще помогне за решаване на бежанския проблем в България. „Не мисля, че подписването на това споразумение би имало ретроактивна сила, т.е. тези, които вече са влезли, ние сме ги приели и са в правна процедура за статут, няма как да бъдат връщани. По принцип това споразумение за реадмисия предвижда нелегално преминалите границата между Турция и ЕС, в случая България, важи и за Гърция, да могат да бъдат връщани на турската страна, т.е. в страната, от която те са влезли в ЕС“, каза Вигенин.

Както Dnes.bg писа, след подписване на споразумението за реадмисия с Турция предстои процедура по ратификация, която отнема продължително време. След това 3 години Турция ще приема обратно свои граждани и граждани на трети страни, с които има споразумение за реадмисия. Чак след това Анкара ще започне да приема всички граждани, преминали нелегално от нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
10
 
! Отговори
и ся к'во преди 10 години
Сидеров излезна по-голям европеец от еврокомисаря Сесилия Малмстрьом и останалите партии в нашия ''парламент''
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочетете накрая от кога може да влезе в действие тази договорка - не след дни и месеци,а след години!На това му викам "Трай,коньо,за зелена трева".
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на турците не им трябва Европа на тях е нужен големият европейски пазар за да си продават стоките
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Давутоглу,подписа едно неважно споразумение за Turkey и спечели безвизов режим.
18
0
 
13
 
! Отговори
Аман преди 10 години
заман,моме ...Вигенин!Ами че та те повечето са именно нелегално преминалите,без документиза самоличност!Точно те,трябва задължително да се връщат оттам,откъдето са дошли!А не дамънкаш под нос,сложни думички и да се оправдаваш със "свършен факт"...
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sled 3 godini shte vidite kon zob yade li kato otpadnat vizite za kurdite
16
3
 
10
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Турците никога няма да пътуват свободно в ЕС,помнeте ми думата.Германия и Франция да не са луди да се превърнат в султанати(макар че натам са тръгнали де),ама спокс точно Германия ,която между другото е двигателя на ЕС няма да позволи турци да пътуват в ЕС.Това са само залъгалки за *** ;) .
15
0
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Кога...върнете гурулив арабски нарушител от България в Турция,ела ми се...обадете.Ще намерят хиляди причини да се...извъртят.Ама иначе клаузата за безвизоив режим,ще ползват...яко.То каква ни е...файдата;тези бежанци дето ги връщаме,ще идват...пак,ама законно,с турски...тескерета.Хитро,много...хитро измислено.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 16 Nqmash si naprestava kolko si prav !! Kürdite do kato ne stignat do jelanieto si , nikoga nese predavat !! Ako shte da im kostva jivota im !! Tova sa hora peshternqci voini ot kamenata era !!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те турците няма да дойдат кюрдите от източна Турция ще дойдат ще ви покажат къде зимуват раците те *** по край тях са като цветя
12
0
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 10 години
Колега ако ги прогоним те ще живеят безгрижно и много щастливо някъде под слънцата ! Откраднатото е толкова много че ако се инвестира разумно ще им стигне за 10 поколения да подсигурят напред . Ако има разрешение да напускат страната със семействата си то трябва да е след като са върнали всичко и са им конфискувани всички имоти . А също така има доказателства че не са убивали хора . Н.Василев с корупцията си уби 9 души влакът София - Кардам например . Всичките с поколенията си в ЗАТВОРА
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dokolko razbiram po statiqta , dogovora e podpisan s cel prochistvane na islqmizaciqta ot evropeiskite Darjavi ! Do kolkoto ot srana na turcite sled 3 god i polovina shte imat pravo na prebivavane iz cqla evropa bez viza , no samo 3 meseca ! A kogato im doie vreme za palno chlenstvo v evropeiskoto semeistvo , shte zavisi ot 28 Evropeiski darjavi dali dagi premat ili ne ! Primerno edna evropeiska Darjava nepoiska ot 28 darjavi chlenstvoto im v evropa nqma kak da gi priemat !
10
0
 
11
 
! Отговори
Схема преди 10 години
Социалистите не искат да ги връщат. Ще ги държат, докато могат да източват европейски и народни пари по линия на бежанците. След това ще направят Възродителен процес 2, за да попълнят бройките на електората си от заминалите си от този свят пенсионери.
9
1
 
13
 
! Отговори
Олигомаифренд преди 10 години
Този договор може да се нарече спокойно ИЗНУДВАНЕ . Давут Оглу е опитен дипломат за разлика от гей Вигенин и предишните потурковци Младенов и Калфин всичките до един агенти за влияние на Турция ! Можем да признаем че с тоталното разбиване на разузнаването и службите у нас Турция успя не само няколко агента но и цели парламенти у нас да купи ! Показа че ние не можем да ги спрем и е ни превзеха от вътре ! След 3 г емигрантите ще се заселват като турски граждани у нас !
8
0
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Прочетете несебър-нюз. ком- Георги Димов: За да дойдат сирийски бежанци до нашата граница, трябва да преминат най-малко 1900 км 06.11.2013 - много интересен материал, на чиято достоверност може да се вярва.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко! Има план за забрана на една религия, познайте коя?! Израел и САЩ не спят, правят пари и завземат територии. Оставили са ги се избиват, да правят атентати и да налагат тяхната вяра, докато се каже край и чашата прелее! Бомби, бомби...до откат, до 3 милиарда и свободна азия!
6
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Малко по малко подготвят Турция за ЕС. Турците са тарикати и умеят да водят преговори.
5
2
 
32
 
! Отговори
до скоро преди 10 години
Нашите политици ни предадоха, като *** на западняците, които искат да ни ислямизират. Искам тия политици в затвора и техните деца и семейства да бъда прокудени от България, както те ни гонят от България. Предателя рано или късно си реже клона на който седи.
4
5
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"... а на сирийските бежанци, които Турция сега приема като гости, ще им даде статут на имигранти..." ЩО НА ИМИГРАНТИ, БЕ- ТУРЦИЯ ТРЯБВА, ДЛЪЖНА Е ДА ИМ ДАДЕ МЕЖДУНАРОДНА ЗАКРИЛА- Т.Е. ИЛИ СТАТУТ НА БЕЖАНЦИ, ИЛИ ХУМАНИТАРЕН СТАТУТ , ИЛИ ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА ИЛИ СТАТУТ НА УБЕЖИЩЕ! МЕЖДУНАРОДНА ЗАКРИЛА, НАРЕЧЕНА 'ИМИГРАНТИ' ИЛИ 'ГОСТИ" НЕ СЪЩЕСТВУВА В МЕЖДУНАРОДНОТО БЕЖАНСКО ПРАВО И ИЗОБЩО В МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО!
3
9
 
26
 
! Отговори
Оги преди 10 години
Турция и турските политици знаят много добре, че никога няма да влезнат в ЕС.По скоро Украйна и Русия до 30 години ще са в ЕС. И това ще е отговора на ЕС икономически, военно и стратегически срещу Китай, Индия и мюсюлманския свят.Русия в бъдеще няма да може без ЕС И ОБРАТНОТО! Доколкото Турция я пробутва САЩ,защото имаха изгода, но тя се числи към 3 свят по етнически и религиозни обективни причини, хората там , нямат визията и манталитета на европейци! Така ще ги залъгват много години занапред