Русия експулсира американски журналист

Това се случва за първи път след края на Студената война
Обновена: 14 яну 2014 14:10 | 14 яну 2014 08:52, Елка Василева
29
Русия експулсира американски журналист
Снимка: архив, Reuters

Русия експулсира американски журналист за първи път след края на Студената война, съобщава в днешния си брой британският вестник "Гардиън".

Дейвид Сатър, бивш кореспондент на британския вестник "Файненшъл таймс" и автор на три добре приети книги за Русия и Съветския съюз, е бил уведомен на Коледа, че му е наложена забрана да пребивава в страната.

Сатър бил базиран в Москва от септември. През декември той пътувал до украинската столица Киев, за да поднови визата си, но руски дипломат му прочел предварително подготвено изявление със следното съдържание: "Компетентните органи решиха, че вашето присъствие на територията на Руската федерация е нежелано. Забранено ви е да влизате в Русия."

Под "компетентните органи" се има предвид Федералната служба за сигурност (ФСС), могъщата агенция на президента Владимир Путин за вътрешен шпионаж и контраразузнаване, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Посланикът на САЩ в Москва Майкъл Макфол поставил въпроса за експулсирането на Дейвид Сатър пред руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.  Американското посолство е излязло с дипломатически протест и е поискало обяснения, каквито руските власти са отказали да дадат.

"Гардиън" определя експулсирането на Сатър като изненадващо. То идва броени седмици, след като руският президент амнистира няколко известни политически затворници, сред които бившият олигарх Михаил Ходорковски, 30 активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" и две момичета от руската пънк група "Пуси райът". Този ход бе възприет масово като опит за подобряване на имиджа на Русия в навечерието на Зимните олимпийски игри, на които страната ще бъде домакин следващия месец.

Експулсирането на западни кореспонденти от Съветския съюз бе редовна практика по време на Студената война, коментира "Гардиън". Според британския вестник при управлението на Путин ФСС се е върнала към методите за сплашване на чуждестранни журналисти в стил КГБ.

66-годишният Сатър призова пред "Гардиън" от Лондон за незабавно вдигане на наложената му забрана за пребиваване в Русия. Той заяви, че не знае защо е бил експулсиран от страната, но допусна, че решението на ФСС може да е свързано с негови материали за бомбените експлозии в жилищни сгради в столицата Москва и два други руски града през 1999 г., при които бяха убити над 300 души.

Владимир Путин обвини за взривовете терористи от Чечения и ги използва като претекст за оправдаване на втората война в размирната руска кавказка република. Според Сатър обаче е възможно експлозиите да са били част от тайна операция на ФСС, чиято цел е била да увеличи популярността на Путин и да осигури избирането му за президент.

Експулсираният американски журналист освен това осъжда остро безкритичния според него подход на Белия дом към Кремъл. Правителството на президента на САЩ Барак Обама "се отнася към Русия като към нормална демократична страна, вместо да я третира като общество, доминирано от малка група, която гледа само своите интереси, както в материален, така и в политически план", смята Сатър.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
25
 
! Отговори
Омбре преди 10 години
За что боролся на то и напоролся!
6
4
 
62
 
! Отговори
Пълен боклук преди 10 години
е тоя американец. Такива "журналисти" , дето са на заплата в ЦРУ, а другото им е само за прикритие нямат място в демократични стърани като Русия. Колкото и странно да е Русия се превърна в защитник на свободата и демокрацията. Никой не посмя да даде убежище на Сноуден - истинския лаурерат за Нобелова награда за мир, а не Обамов. САЩ винаги са били световен жандарм, и този случай ги разобличи. Приказките за демокрация и права на човека са само прикритие на истиската им цел - световно господство
5
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добре знае за какво го експулсират .... шпиони и подстрекатели ..... те и в БГ са същите
4
6
 
24
 
! Отговори
Traveler преди 10 години
Абе вие нищо не разбирате. Аз също преди 2 месеца бях в Киев да си извадя виза за Южна Африка. Следващия месец пак ще cе наложи да отскоча до Киев, защото този пъти ще ми трябва да получа виза за САЩ. Моля някой знае ли, когато ще ми потрябва виза за Япония, в Минск ли трябва да отида или в Алмати?
3
6
 
57
 
! Отговори
Егати преди 10 години
"През декември той пътувал до украинската столица Киев, за да поднови визата си"Чети - 1. От кога, за руска виза, трябва да напуска Русия и да ходи в Украина ?2. Ходил е на протестите в Украина. Американец, пребиваващ в Русия, ходещ на протести в Украина ... чист агент за разклащане на властта"Федералната служба за сигурност (ФСС), могъщата агенция на президента Владимир Путин за вътрешен шпионаж"Какво означава "вътрешен шпионаж" ? Кой *** платен журналист го измисли това ?
2
4
 
49
 
! Отговори
Геополитик преди 10 години
"През декември той пътувал до украинската столица Киев, за да поднови визата си, но руски дипломат му прочел предварително подготвено изявление" - не знаех, че за да получиш или подновиш руска виза, ти трябва отидеш в Киев. :-D Или все пак журналята не могат да пишат (Guardian) или да превеждат (Dnes)?
1
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под "компетентните органи" се има предвид Федералната служба за сигурност (ФСС), могъщата агенция на президента Владимир Путин за вътрешен шпионаж и контраразузнаване,"Айде нема нужда да четете това, което ви пускат да публикувате...Господарите си знаят работата, но май цялата журналистика ни е слугинаж!

Спонсорирани публикации