Пътят пред помилвания Ходорковски

Забравен дисидент в изгнание или реален съперник на Путин?
Обновена: 23 дек 2013 08:31 | 22 дек 2013 22:22,
48
Пътят пред помилвания Ходорковски
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Само преди 2 години Владимир Путин беше категоричен, че Михаил Ходорковски няма да бъде помилван: „Мястото на всеки крадец е в затвора“. Сега позицията на президента е: „10 години са достатъчно дълго време“.

Наистина забележителна промяна, отбелязва Би Би Си. Но какво може да значи тя?

Самият Ходорковски засега ограничи реакцията си до изявление, че е поискал да бъде пуснат предсрочно по семейни причини, но не е признавал вината си. След това замина за Германия.

Досега бившият олигарх отказваше да приеме помилване или изгнание в чужбина, защото това би значело, че приема присъдата си. А Ходорковски винаги е бил категоричен, че процесът срещу него е скалъпен на базата на фалшиви обвинения.

Според някои слухове след 10 години в затвор в непосредствена близо до Полярния кръг някогашният най-богат човек в Русия е решил да преглътне гордостта си, тъй като е бил заплашен с нов процес. Тоест още години зад решетките.

Въпросът е дали помилването е обвързано с условие Михаил Ходорковски да замине в чужбина и никога да не се връща в родината си?
За 10 години в затвора Ходорковски се превърна от могъщ олигарх в уважаван дисидент, който може да влезе в клуба на Андрей Сахаров и Александър Солженицин, считат от Би Би Си.

Физикът и дисидент Сахаров беше арестуван в началото на 80-те след протестите му срещу съветското нахлуване в Афганистан  и заточен в Горки. До 1986 година е държан под строго полицейско наблюдение, преди Михаил Горбачов да му позволи да се завърне в Москва.

Сахаров продължава да отстоява своите виждания и се превръща в лидер на новата демократична опозиция, която предизвиква комунистическата власт.

Дали подобна перспектива е вероятна за Ходорковски? Дали ще му бъде позволено да влезе в политическия живот и да се изправи срещу Путин? За Би Би Си това едва ли ще се случи.

Британската медия посочва, че далеч по-реално е бившият петролен магнат да има съдба, сходна с тази на Нобеловия лауреат Александър Солженицин. Писателят е арестуван през 1974 година и изпратен в изгнание първо в Западна Гермаиия, а впоследствие в Съединените щати.

По онова време шефът на КГБ Юри Андропов правилно преценява, че това е единственият разумен начин за справяне с яростния критик на съветската власт.

Тази тактика обаче може и да не сработи в случая с Ходорковски, посочва Би Би Си.

За разлика от Солженицин Михаил Ходорковски владее английския език и в ерата на глобалните комуникации неговият глас, неговите коментари могат да получат много силен отзвук в родната Русия, дори и от разстояние.

Но и тук не е ясно дали няма допълнителна договорка? Дали Ходорковски не е получил свободата си в замяна на „политическо“ мълчание?

Може да се предполага и че самият Путин вече не гледа на бившия олигарх като на сериозна заплаха, сериозен опонент в битката за власт и влияние.

Да, Ходорковски е уважавана фигура от западните либерали и малка част от руското население, която застава срещу методите на управление, прилагани от руския президент.

Но за болшинството руснаци, за обикновените хора, които всъщност са твърдият електорат на Путин, Михаил Ходорковски си остава омразният олигарх, натрупал милиарди чрез кражби от държавата и народа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
ivan преди 10 години
еврейте пак започнаха с червените гласове,идеалния човек е човек с евреиска кръв ,гражданин на америка изповядващ исляма задължително мразещ руснаците.за всички останали продажници ,клеветници , подръжници на еднополовите бракове мафиоти кандидати има зелена карта
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма по страшно място от руския затвор и от хората в руския пандиз
31
2
 
3
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
То на путин кой може да му бъде съперник, я олигарх,я някой кгб агент няма да е някой истински политик мислещ за обществото.
30
2
 
9
 
! Отговори
простотии преди 10 години
мнооо *** е ..беее пътят на ком секретарят, такива тиквочунгери ги има навсякъде, заради тях идва п..еедеерастията и изтреблението на народите и идват мутантите с техните облъчени слуги тъпоидите, да живей РУСИЯ.
29
2
 
3
 
! Отговори
Мечта преди 10 години
До всички, безплатно адвокадсващи на едната и другата страна.Прочетете още ведъж материала. Тове е мнение и е доста обективно. Само може да си мечтаем за такива журналисти.Е със здраве.
28
0
 
2
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Obicham kogato oligarsi sa parite si vleznat v politikata, a ne kogato izpolzvat politicite za svoi celi.Edno e kogato s parite si pravish politika, drugo e kogato ot politikata pravish parite si/ pomislete dobre. S godinite Putin natrupa opit i znae dobre kakvi reshenia vzema. Osvobojdenieto na oligarha Михаил Ходорковски ne bezusloven podarak za oligarha.
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя беше освободен просто 2 месеца по-рано а не 2 години. И не мога да разбера защо някакъв престъпник ще получава токова медийно внимание след като дори съда на ЕС потвърди, че доказателствата с/у него са реални и присъдата не е политическа.
26
3
 
21
 
! Отговори
цезър преди 10 години
Когато човек излезе от затвора първо отива при семейството си, а този отиде при господарите си, при бившия външен министър на Германия Ханс Дитрих Геншер за да се поклони и благодари, че те заедно с онази комсомолска секретарка от ГДР направиха пътека до Путин за да го помилва.Грешка голяма грешка на Путин. Трябваше да го оставят цял живот да лежи в затвора.
25
3
 
14
 
! Отговори
Компас до 37 преди 10 години
Доста си се омотал, братче.Запази спокойствие, дишай дълбоко. Мисли.От изток изгрява слънцето, на запад залязва.
24
6
 
22
 
! Отговори
третият път преди 10 години
Ще го самоубият и подобно на Березовски ще се опитат да джиросат убийството му на Путин.Защото той явно си е взел поука в затвора и не ще пак да се изправя на Пътя на Путин.
23
7
 
34
 
! Отговори
славянин християнин преди 10 години
Този е бандит и предател на Русия. Но щом е против Русия е добр за Запада. Мислете, не с еводете по акъла на Запада. Ако днес се обърнем към Русия, ще ни помогнат с максимума, който имат. Но Запада ни хвърля трохи и ни ислямизира.
22
6
 
36
 
! Отговори
ВВП преди 10 години
Ходорковски е един от многото гнусни еврей, които ВВП ги постави на мястото си.
21
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е руски национален предател.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BOGAT I NE MU PUKA ot ni6to prestypnik.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе, каквото и да пишете, - договориха се.
18
3
 
18
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Пътят на поредният олигарх????Две възможности- да не се занимава с политика и да харчи това което е награбил подобно на Абрамовичили- да повтори съдбата на БерезовскипсСтранно, от къв *** ББС-то сравнява съдбата на ученият интелектуал Солженицин с поредният олигарх/грабеж, рекет, поръчкови убиства/ Ходорковски.
17
0
 
4
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До до 7ех колко голям го извади,ама да не го намериш :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D,това показва колко си наясно с интернет технологиите
16
18
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Абе отворко сега ще ти разбера IP и във такава газова камера ще те вкарам аз теб че и пушек няма да има от теб,след два дена се прибирам от Израел.ПП. не съм евреин, но ми писна само тях да обвинявате *** селяни без никаква преспектива във живота.На теб лично Ходорковски да ти не взел нещо?Престанете да обвинявате другите за вашето нещастие а отидете задружно да гласувате барбар със ромите за вашите спасители.Баща ми е лежал 15 години във затвор(политически)през комунизма .
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви коментари, какъв глас чекате от Ходор? Случайно да не мислите, че Сноудън е забравил да говори или пък, че съдружника на ходорковски - лебедев е на седмото небе от щастие, че единият е помилван , а другият не. Този избега като мишка. Болнота му майка в Русия, а той не при нея, а в Берлин.Но всичко си има цена - силният човек на Европа - Меркел ще бъде в Сочи.
14
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Няма живи противници на Путин на тая планета.Или прекланяш глава, или ти я отсичат.