При покупка на земеделска земя ще се искат 3 години уседналост

Светла Бъчварова: Не можем да си позволим да не знаем за какво се купува земята
Обновена: 7 фев 2014 14:06 | 7 фев 2014 11:39, Надежда Бочева
9
При покупка на земеделска земя ще се искат 3 години уседналост
Снимка: БТА

Ще бъде въведено изискването при покупка на земя съответното лице да е живяло поне 3 години в България – тоест въвежда се принципът на уседналост. Това каза в интервю за Investor.bg Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Тя обясни, че така, ако физическо лице от ЕС иска да купи земеделска земя, ще сме сигурни, че ще иска да се разпорежда с нея – да я обработва или да управлява имота си. Не изглежда логично да се купува земеделска земя и тя да стои необработваема.

И още нещо – чуждестранните физически лица ще трябва да докажат източника на средствата. Причината е, че сега българските граждани попълват данъчни декларации, доходите им са ясни и могат да бъдат проверени. За физическите лица, граждани на ЕС, също трябва да бъде намерена система и това да бъде уточнено.

Целта е покупката на земя да е съпроводена с нейното разпореждане и обработка, обясни Бъчварова. Нито една държава не може да си позволи да не знае за какво се купува земята. Не е нормално при условията, в които се развива земеделието, да се купува земя само заради това, че имате финансови средства и искате да притежавате някакъв актив.

В законодателството на повечето европейски страни даже има още по-сериозни ограничения и те са свързани със забрана за сделки в гранични райони, иска се образование. Ние не смятаме да въвеждаме подобни изисквания на този етап, каза председателят на парламентарната комисия по земеделие.

Хора, които не произвеждат тютюн в момента, получават подпомагане - това е основна грешка, допусната при промяната на Закона за тютюна, при управлението на ГЕРБ.

Те махнаха абсолютно всички добри практики, каза още Бъчварова. Не говорим да се връща Фонд „Тютюн“. Но регистрацията и системата, по която да се следи какви сортове се произвеждат, какви договори се сключват, кой ще изкупува, можеше да бъде прехвърлена или в Разплащателната агенция, или в министерството. Това бяха добри практики.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Торнадо преди 9 години
Не ***,а ***.***,която сее лъжи където се появи.Нали обеща български домати и краставици на пазара.Дръм,дрън.Тая освен да краде и лъже ,нищо друго не може.*** то нали на това я е учила партията майка.
9
0
 
0
 
! Отговори
имащ земя преди 10 години
имам няколко декара в различни землища! като я върнаха я дадох на кооперацията.дават рента колкото могат , сега преселници без земя искат да я купуват по 300 лв на декар.Няма да я дам въпреки ,че е на 300 км от Варна!!!Може ако въведат данък да я дара на църквата или читалището на селото!!!
8
2
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Ето Ви поредното абсурдно твърдение с адрес терористичната гнусна банда БСП. Откъде на къде ще следи кой какво прави със земята си, дали я обработва и т.н? Да не би *** от Позитано да целят възраждане на ТКЗС??
7
0
 
0
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
До Анонимен1. Имай си 10 нотариални акта, мой човек, то и нашите хора, по нашия край, дето уж или ще копат или няма да копат, щото е тяхна земята, сега се услушват като гърмяни зайци, а други им обработват земята като бели петна, а те, ако съберат всичките 101 наследници, и се разберат, евентуално ще си получат жълтите стотинки рента.А ако решат да я обработват, трябва да почнат от под долна мъртва точка...
6
0
 
1
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Тая лъже! Като я купи, дори и да не я обработва-няма да пустее. По един приет преди няколко години закон, става автоматично бяло петно, и всеки, който я пожелае и е малко по-нахален, ще му я дадат съвсем законно, срещу 15 лева рента на декар, както е по нашия край... и още нешо-никой няма да им търси сметка, не се лъжете, ако искат да я препродадат или спечелят от нея. Да помните поне един разтрогнат от следприватизационния контрол договор, и ренационализация на предприятие, например?
5
0
 
0
 
! Отговори
земеделец преди 10 години
Ще я купи някой, който има 3 г. уседналост и веднага ще я препродаде на някой,който си няма и хабер къде се намира България
4
1
 
0
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
3 години уседналост - баси и спарката
3
0
 
1
 
! Отговори
турчин преди 10 години
При покупка на земя държавата достатъчно пречи и сега да не пречи повече. Това се отнася и когато се управлява там където държавата чрез свойте калинки създава проблеми земеделците плащат много. Бели петна държавата не го го интересува това е частен проблем. Застъпвания измислена процедура от ,,калинки" губене на време. Всеки имот има номер като личната карта попълва се декларация за населеното място и номера на парцела и каква култура ще се отглежда и се депозира в Поземлена комисия точка.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали държавата нямаше да пречи на бизнеса?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, комундела смотана, ти ли ще ми кажеш кат имам Нот. акт за земеделската земя дали да сеем и копам или да не копам и да не сеем??? После се сърдите, че хвърлят домати по НС, що не вземеш да си стъкмиш едно Текесе бе мърло смотана та да видиш що е замаделие!!!!!

Спонсорирани публикации