Нито Киев, нито Западът могат да реанимират украинската армия

Руски печат: Желязна завеса може отново да раздели света
Обновена: 3 апр 2014 14:22 | 3 апр 2014 09:30, Елка Василева
154
Нито Киев, нито Западът могат да реанимират украинската армия
Снимка: Reuters

Печатът в Русия отразява и коментира брюкселската среща на външните министри от НАТО, които решиха да изпратят в Украйна "мобилни групи инструктори" и да й предоставят "препоръки за защита на критичната инфраструктура", за да засилят с това отбранителната способност на Киев.

Ръководството на Алианса представи плановете си, засягащи Украйна. Накратко можем да ги обобщим с фраза от комюникето за двудневния форум: за НАТО е важно "Украйна да има боеспособна армия", пише "Росийская газета".

Днешните власти в Киев твърдят, че не се предвижда членство на Украйна в пакта, камо ли разполагане на натовски военни бази на нейна територия. Политиците се позовават на конституцията, затвърдила извънблоковия статут на страната, напомня руският официоз.

Според Расмусен НАТО ще изпрати допълнителни експерти в своя киевски офис, но това далеч не е достатъчно за реанимация на украинските въоръжени сили. Необходими са огромни финансови средства, с каквито не разполагат нито Киев, нито предкризисната икономика на Запада, пише "Московский комсомолец".

Според някои данни подготовката и поддържането в готовност на двайсетхилядните грузински войски преди войната с Русия от 2008 г. са стрували по 2 милиарда долара годишно. Бившият грузински лидер Михаил Саакашвили обаче не успя да се бори успешно срещу руската армия, припомня всекидневникът.

Тази година Украйна организира най-малко 8 военни учения с държави от НАТО и ЕС. Половината контингенти ще се състоят от украински войници, другата половина - от чужденци, информира "Независимая газета", цитирана от zagolovki.ru.

По време на маневри в Одеса например участващите в тях украински и натовски войски може да стигнат доста близо до руските сили, разположени в Крим, забелязва вестникът.

Северноатлантическият съюз реши да не къса всички връзки с Русия; за диалог в бъдеще ще се използват заседанията на Съвета Русия-НАТО на равнища от посланици нагоре, съобщава "Комсомолская правда".

НАТО никога не е имала намерение да напада Русия, цитира в заглавие "Независимая газета" изявление на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен вчера пред Би Би Си-4.

Няма и студена война между Русия и пакта "поради липса на необходимите елементи, най-вече на противопоставени блокове и идеологии". "Но като мощна държава Русия има възможността да прекроява границите в Европа със сила. Разполага и с необходимите средства и политическа воля. Трябва да отчитаме това при военното планиране ", посочва Расмусен.

"Ето как виждам нещата: Русия се опитва да не допусне периферните страни по своите граници да се интегрират с НАТО и ЕС. Русия има нужда от външен враг, за да се консолидира отвътре. НАТО обаче е мним враг, НАТО никога не е имала намерение да напада Русия", изтъква той.

"С разширяването си на изток НАТО и ЕС създадоха зона на стабилност и процъфтяване. Русия изцяло се ползва от плодовете - от икономическия прогрес в Източна Европа", добавя генералният секретар на Северноатлантическия съюз.

Желязна завеса може отново да раздели света след събитията в Украйна - очаква се тя да израсне върху глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО), изграждана от НАТО около Русия, твърди "Вечерняя Москва".

"Десетки милиарди долари са инвестирани в най-модерни средства за защита и наблюдение. Днес системата за ПРО гледа най-вече към територията на Русия. . . Предизвикателство ли е това? Може би", пише вестникът.

Ако САЩ не се върнат към отхвърлената идея за четвърти етап в създаването на ЕвроПРО - разполагане на ракети "Стандарт-3" в модификация 2В, заплахата за потенциала на Русия няма да е твърде сериозна. Но ако до 2020 г. ЕвроПРО бъде изградена в първоначално замисления вариант, това ще е реална заплаха за Русия, коментира ген.-полковник в оставка Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски.

Все още няма практически резултати от преговорите между Русия и НАТО за ЕвроПРО. Продължава дейността по изграждането й, отбелязва ген.-полковник Валерий Герасимов, началник на руския Генщаб.

"Вечерняя Москва" пише за разногласия сред военните специалисти - едни смятат, че щом Русия има 1500 ядрени бойни глави, ЕвроПРО ще е напълно безполезна, според други обаче ще бъде ефективна.

"Изградят ли САЩ сигурна ПРО, значи основният коз на Русия, нейното ракетно-ядрено оръжие, ще може да бъде надцакан, неутрализиран - обяснява руският експерт Виктор Литовкин. - И силните на този свят се изправят, както Америка днес, пред изкушението да ни диктуват свои условия. Защото всички тия санкции заради Украйна, обявявани от Америка, ЕС или НАТО, всъщност имат риторичен или демонстративен характер, те изобщо не застрашават Русия."

Тези санкции "не застрашават нито икономиката, нито финансовата ни система, защото днес те са твърде тясно свързани със Запада. Та нали в ракетите на Боинг има 40 на сто наш, руски титан! За американците остава само да стесняват обръча на ПРО около Русия, харчейки сума ти пари на данъкоплатците. Както правят доста често, те действат по принципа "ще си избода окото, само и само тъща ми да има кривоглед зет", добавя наблюдателят пред "Вечерняя Москва".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: украйнаНАТОРусияПРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
7
 
! Отговори
Ник преди 10 години
До seiraПроцъфтяването е за ЕС, не за нас. Ако случайно някой от управляващите чете коментарите, нека да си направи извода, че България не е срещу Русия. Да не говорят от името на народа.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До панамаЕвропейските ни съюзници-Страхливци от Италия,Некадърници от Франция,Хомосексуалисти от Холандия,малобройни в Литва ,Латвия и Естония,то май само турската армия става за нещо в Европа.
85
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма какво да и реанимират, Украйна сама си произвежда модерни оръжия, армията вече се прегрупира.Сега руснаците и да опитат нещо, ще дадат поне няколко хиляди жертви.
84
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее Русия и прости, Господи на дегенератите-отстъпници, които съскат безпомощно срещу нея.
83
14
 
1
 
! Отговори
evropeec преди 10 години
aide mainata vi ruska pisnalo e na horata ot vas
82
23
 
2
 
! Отговори
130+ преди 10 години
Абре чоджум, ти червена *** ли си или нас правиш на ***?! И на последния *** му е ясно, че в България всяко евро и лев се краде от червенокожите клиенто-путинисти и рубладжиия. От 44г. до сега са само комунки, които обслужват русо-червената олигархия, но управляват с измами и фалшифициране на изборите..Какво да проверяваме в БъЛГАРИЯ И Румъния!//Аман от овцеумни ***. Но иде Желязната завеса!....
81
1
 
28
 
! Отговори
seira преди 10 години
"С разширяването си на изток НАТО и ЕС създадоха зона на стабилност и процъфтяване...."КОЙТО НЕ ВЯРВА В ГОРНОТО ТВЪРДЕНИЕ - ДА ПРОВЕРИ В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ...
80
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"НАТО никога не е имала намерение да напада Русия"Хахахахахаа ..аа! (потекоха ми сълзи!)То НАТО е организация за подпомагане на паякообразните хипопотами в джунглите на марианската падина върху втория спътник на венера!По-голяма и опашата скоро не бях чел!
79
1
 
29
 
! Отговори
до гущера преди 10 години
Те и *** в Африка са мислели ,че се интегрират със Запада.
78
43
 
4
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Добре че влязохме в НАТО та си спасихме нашето черноморие от Кримския вариант да ни окупират Варна и региона защото е пълен с гадни и миекащи руснаци които гледат надменно,и дори като комшии не казват ,,Добър ден,,а сякаш са си вкъщи наглеците ! Па и имат егати претенциите,все гледат да не се повредят....физически. Добре че влязоме в ЕС да си пътеваме безвизово и от догодина ни чакат Канада и САЩ
77
31
 
5
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Така е,трябва да се интегрираме в цивилизацията и да се опазим от ислямския и руския свят пълен със мъка и мизерия. Това е голямо постижения за 1300 годишната ни история че избрахме правилната страна.Дано имаме мир и просперитет в следващите 1300 години!
76
0
 
31
 
! Отговори
**** преди 10 години
Те тези инструктори ако са като френските командоси които нашите съселяни пребиха,тогава по добре да не ги пращат,от такива инструктори украинците няма какво да научат,най много да научат като ги бият как да бягат.
75
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименE хомодружинката на Серго съсела сте по-гласовити ,но се познавате по вонята.Дерзайте червени ***,нормалните хора,истински се забавляваме с жалките ви писъци
74
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДАЖЕ И ИЗВЕСТНИЯ НАГАЖДАЧ И ЛИЦЕМЕР БОЙКО БОРИСОВ КОЙТО НЕ СПРЯ ДА ЛИЖЕ ЗАДНИЦИТЕ НА ТЕЗИ У ТЕЛ АВИВ И ВАШИНГТОН,САМО И САМО ДА ГО КРЕПЯТ ВЪВ ВЛАСТТА СЕ УСЕТИ НАКЪДЕ ОТИВАТ НЕЩАТА И ВЧЕРА СЕ ИЗТИПОСА ПО МЕДИИТЕ И (ГОРДО) ЗАЯВИ ,ЧЕ ТОЙ МУТРАТА БУДА БИЛ ТВЪРДО ПРОТИВ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ И,ЧЕ ЩЯЛ ДА ПОИСКА ОТ ОРЕШАРСКИ ДА ЗАЯВИ ,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ. С ЕДНА ДУМА БОЧКАТА ПАК УСЕТИ НАКЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА ,САМО ,ЧЕ СИДЕРА КАТО ПО УМЕН БЕШЕ ПРЪВ И НАБРА ТОЧКИТЕ
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БАЧКАТОРVie ne mojete edno dete da pravite posle turcite vinovni ,ami pomolete gi te shte vi gi pravqt bezplatno
72
2
 
7
 
! Отговори
Плевневл преди 10 години
До Доктор Сър ПичукА аз ще поискам първо да те к....цам
71
3
 
31
 
! Отговори
gtf преди 10 години
"С разширяването си на изток НАТО и ЕС създадоха зона на стабилност и процъфтяване." - цъфне, та вържем
70
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Седеруги *** не се пеняйте срещу Раша,вчера по руската съобщиха,че запада и Русия са се разбрали за Украйна и тя става федерална държава и Украйна никога няма да влиза в НАТО,Коментара беше за това как стана първо в Грузия,а после в Сирия,първо сащ създават напрежение,после следва медийната пропаганда ,накрая се намесва Русия и запада се договаря с руския мечок,щото разярения руски мечок не е ни Садам ,ни Кадафи и тръгне ли руснака става страшно за миките китки в Брюксел и Вашингтон,
69
6
 
34
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Украински агънца, върнете се в руския си дом и не се мъчете да ставате приятели със чакалите от НАТО и ЕС, казвам ви го като жител на изпатила страна. България свършва като нация, благодарение ей на тия двете организации и с любезната помощ на република турция.
68
5
 
35
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Без Русия сме за никъде-факт!От краварите никой не е прокопсал-факт!Другото е идиотия и малоумие.Близането на *** стана професия на нашите политици-факт!

Спонсорирани публикации