Нито Киев, нито Западът могат да реанимират украинската армия

Руски печат: Желязна завеса може отново да раздели света
Обновена: 3 апр 2014 14:22 | 3 апр 2014 09:30, Елка Василева
154
Нито Киев, нито Западът могат да реанимират украинската армия
Снимка: Reuters

Печатът в Русия отразява и коментира брюкселската среща на външните министри от НАТО, които решиха да изпратят в Украйна "мобилни групи инструктори" и да й предоставят "препоръки за защита на критичната инфраструктура", за да засилят с това отбранителната способност на Киев.

Ръководството на Алианса представи плановете си, засягащи Украйна. Накратко можем да ги обобщим с фраза от комюникето за двудневния форум: за НАТО е важно "Украйна да има боеспособна армия", пише "Росийская газета".

Днешните власти в Киев твърдят, че не се предвижда членство на Украйна в пакта, камо ли разполагане на натовски военни бази на нейна територия. Политиците се позовават на конституцията, затвърдила извънблоковия статут на страната, напомня руският официоз.

Според Расмусен НАТО ще изпрати допълнителни експерти в своя киевски офис, но това далеч не е достатъчно за реанимация на украинските въоръжени сили. Необходими са огромни финансови средства, с каквито не разполагат нито Киев, нито предкризисната икономика на Запада, пише "Московский комсомолец".

Според някои данни подготовката и поддържането в готовност на двайсетхилядните грузински войски преди войната с Русия от 2008 г. са стрували по 2 милиарда долара годишно. Бившият грузински лидер Михаил Саакашвили обаче не успя да се бори успешно срещу руската армия, припомня всекидневникът.

Тази година Украйна организира най-малко 8 военни учения с държави от НАТО и ЕС. Половината контингенти ще се състоят от украински войници, другата половина - от чужденци, информира "Независимая газета", цитирана от zagolovki.ru.

По време на маневри в Одеса например участващите в тях украински и натовски войски може да стигнат доста близо до руските сили, разположени в Крим, забелязва вестникът.

Северноатлантическият съюз реши да не къса всички връзки с Русия; за диалог в бъдеще ще се използват заседанията на Съвета Русия-НАТО на равнища от посланици нагоре, съобщава "Комсомолская правда".

НАТО никога не е имала намерение да напада Русия, цитира в заглавие "Независимая газета" изявление на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен вчера пред Би Би Си-4.

Няма и студена война между Русия и пакта "поради липса на необходимите елементи, най-вече на противопоставени блокове и идеологии". "Но като мощна държава Русия има възможността да прекроява границите в Европа със сила. Разполага и с необходимите средства и политическа воля. Трябва да отчитаме това при военното планиране ", посочва Расмусен.

"Ето как виждам нещата: Русия се опитва да не допусне периферните страни по своите граници да се интегрират с НАТО и ЕС. Русия има нужда от външен враг, за да се консолидира отвътре. НАТО обаче е мним враг, НАТО никога не е имала намерение да напада Русия", изтъква той.

"С разширяването си на изток НАТО и ЕС създадоха зона на стабилност и процъфтяване. Русия изцяло се ползва от плодовете - от икономическия прогрес в Източна Европа", добавя генералният секретар на Северноатлантическия съюз.

Желязна завеса може отново да раздели света след събитията в Украйна - очаква се тя да израсне върху глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО), изграждана от НАТО около Русия, твърди "Вечерняя Москва".

"Десетки милиарди долари са инвестирани в най-модерни средства за защита и наблюдение. Днес системата за ПРО гледа най-вече към територията на Русия. . . Предизвикателство ли е това? Може би", пише вестникът.

Ако САЩ не се върнат към отхвърлената идея за четвърти етап в създаването на ЕвроПРО - разполагане на ракети "Стандарт-3" в модификация 2В, заплахата за потенциала на Русия няма да е твърде сериозна. Но ако до 2020 г. ЕвроПРО бъде изградена в първоначално замисления вариант, това ще е реална заплаха за Русия, коментира ген.-полковник в оставка Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски.

Все още няма практически резултати от преговорите между Русия и НАТО за ЕвроПРО. Продължава дейността по изграждането й, отбелязва ген.-полковник Валерий Герасимов, началник на руския Генщаб.

"Вечерняя Москва" пише за разногласия сред военните специалисти - едни смятат, че щом Русия има 1500 ядрени бойни глави, ЕвроПРО ще е напълно безполезна, според други обаче ще бъде ефективна.

"Изградят ли САЩ сигурна ПРО, значи основният коз на Русия, нейното ракетно-ядрено оръжие, ще може да бъде надцакан, неутрализиран - обяснява руският експерт Виктор Литовкин. - И силните на този свят се изправят, както Америка днес, пред изкушението да ни диктуват свои условия. Защото всички тия санкции заради Украйна, обявявани от Америка, ЕС или НАТО, всъщност имат риторичен или демонстративен характер, те изобщо не застрашават Русия."

Тези санкции "не застрашават нито икономиката, нито финансовата ни система, защото днес те са твърде тясно свързани със Запада. Та нали в ракетите на Боинг има 40 на сто наш, руски титан! За американците остава само да стесняват обръча на ПРО около Русия, харчейки сума ти пари на данъкоплатците. Както правят доста често, те действат по принципа "ще си избода окото, само и само тъща ми да има кривоглед зет", добавя наблюдателят пред "Вечерняя Москва".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: УкрайнанатоРусияПРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
3
 
! Отговори
DiDi преди 10 години
До Анонимен - "ПРИЗНАВАМ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ РУСОФОБИТЕ ..." Факта, че си стъпил на "климчето" - ...фили, ...фоби, неговори за особен интелект. Относно Русия, най-добре е да прегледаме историята. Тази държава до 1915 г. е най-силната държава в Европа. Но им изпращат Ленин и нещата се оправят. След Горбачов и Елцин, нещата отново тръгват в същата посока - бурно развитие. Тогава отново аналогично решение - Путин. Съжалявам за моите Руски приятели.
46
1
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Нова Русия има силите и възможностите и никакви санкции не могат дай навредят,и запада знае че от санкциите файда няма и че и те ще понесат загуби но натиска от САЩ е чудовищен.........
45
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Желязната завеса никога не се е вдигалa пред страни като русия ...и така и трябва да бъде !!!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ай каква бърза администраторска реакция. Един бърз рейд и 30% от коментарите ги няма. Сега останалите коментари изглеждат неадекватни...
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ драпат за Украйна за да разпалят един конфликт за да оправдаят едни кредити дето ще ги теглят и едни разходи дето ще ги направят. Не успяха да се включат във войната в Сирия и затова сега трябва да налеят парички във военното производство. Но как да ги оправдаят? Има агресор - Русия! Трябва да се защитим! Та така. А иначе Станишев щв се възползва да открадне нещо със сигурност.
42
27
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Ние изявените български патриоти уважаваме само и единствено САЩ, Великобритания и страните, които са с тях. Ние сме против русия и ссср. За нас русофилите са проклятието на тази страна, те я разрушиха със своята безродност.
41
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖА БАИР преди 10 години
До Боса По Асвалта МАШАЛА.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гена с крокодили не се занимавам. Върви си по пътя злла жено!
39
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 74 преди 10 години
ще се задавиш от злоба :)
38
0
 
11
 
! Отговори
УФСЪ преди 10 години
Интересно, защо НАТО толкова драпа за Украйна... в такива случаи винаги се питам "Qui bono?" и какво ще спечели...
37
0
 
7
 
! Отговори
десен преди 10 години
Как заобичах Вигенин, а Бойко нещо се обарка !
36
15
 
5
 
! Отговори
До русофил преди 10 години
Спрете да бъркате русофобията с българофилията бе ***. Това че не ми дреме нито за Русия нито за запада, не значи че ъм русофоб. Аз си обичам родинята която е БЪЛГАРИЯ. Щом сте се затъжили за руснаците, заминавайте на изток. Хора като вас не ни трябват тука. Българофоби!
35
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 10 години
Безродниците като тебе също ЩЕ ИЗПУКАТ ОТ ЗЛОБА
34
13
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Нито ***, нито медведев, нито чапай, нито петка ще могат да реанимират русия ако цената на петрола падне с 20$, а на природния газ с 15%. Вечно ще сме благодаряни на Роналд Рейгън, че ни спани от болшевишката клоака ссср.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радияцията ще е толкова голяма и разспадът ще е толкова дълъг че шансът да останем живие нулев .
32
2
 
17
 
! Отговори
русофил преди 10 години
колкото пъти сме се бутали на себелюбювите западняци, толкова пъти сме страдали - тъй че господа русофоби незнам, защо сте такива освен от късогледство и недостиг на мозък.и сега западняците предизвикаха безредиците в Украйна, за да посадят краставички в предния двор, но нещо оранта не бе ше както трябва. Защитават Тимошенко - газовата комисионерка- странна работа. Много са честни западняците.
31
4
 
20
 
! Отговори
varg преди 10 години
До АнонименСнощи питаха кои е виновен за 25 години геноцид над българите.Всички знаем отговора-Израел и Америка.Никои не смее това да го заяви открито от страх,но аз ви го казвам защото зад мене стои моята родина и аз съм длъжен по констутуция да я защитавам.Няма да я оставя като клето сираче.
30
0
 
4
 
! Отговори
монархист до 51 преди 10 години
Твойта лесна щот си ***.
29
0
 
5
 
! Отговори
всъщност преди 10 години
... абе има адна страна дето може, ама украинците се дурпат от нея.
28
10
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 10 години
Що, русофилите като пишете с главни букви, безсмъртни ли сте? И не бъркай рософобията с българофилията, безроднико!

Спонсорирани публикации