Предлагат работниците да договарят директно заплатите на ниво предприятие

Синдикатите готвят промени за формирането на основната заплата при ясни условия
Обновена: 7 апр 2014 14:04 | 7 апр 2014 10:47,
8
Предлагат работниците да договарят директно заплатите на ниво предприятие
Снимка: архив, Dnes.bg

Синдикатите предлагат промени в Кодекса на труда, с които да се стимулира договарянето на възнагражденията за служителите и работниците на ниво предприятие.

Предложените изменения ще бъдат внесени за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според Димитров през последните години ръстът на доходите изостава от ръста на производителността на труда и в закона трябва да бъдат разписани ясни правила за начина, по който се формира основната заплата, както и гаранции, че работниците ще си получат възнагражденията.

Още по темата
“Дори когато работниците си вършат добре задълженията, никога не е гарантирано, че те ще получат заплатите си”, коментира синдикалистът.

По думите му заплащането трябва да се формира според производителността и при ясно разписани условия за работниците и служителите в длъжностна характеристика.

Според Пламен Димитров е несправедливо и разпределението на брутния вътрешен продукт.

“Годишно ние произвеждаме 80 млрд. лева. От тях 40% отиват към труда – за заплати, осигуровки и други разходи, а 60% - за бизнеса, за инвестиции и луксозно потребление. В Германия например е обратното”, посочи той.

Според синдикалния лидер в тежката и преработвателната индустрия например заплатите биха могли да бъдат увеличени с 80 – 150 лева (10-20%), без предприятията да фалират, тъй като производителността на труда в икономическите дейности от двата сектора не е отразена в заплащането на заетите.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Путк репа преди 10 години
Синдикати има само в държавните фирми и благодарение на тях почти всички са вързали та дори и цъфнали :) /да фалират/само точат парите на хората,ако ги разкарат от там ще имат редовни че и по големи заплати
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А работниците ще осигуряват ли пазари за продукцията която произвеждат, за да има от къде да си получават заплатите?!Или това ще правят синдикатите?Който иска голяма заплата трябва да участва активно във всички процеси.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като работниците САМИ ще си договарят заплатите на ниво предприятие,това значи ли,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТ ВНОСКА КЪМ "ПОДКРЕПА"ИЛИ КОЙ ДА Е СИНДИКАТ В БЪЛГАРИЯ ОТ РАБОТНАТА СИ ЗАПЛАТА!!!!Ако можеше работникът САМ да си договаря заплата,вие какъв ЩЕ го държите като синдикат???В цял свят синдикални сдружения се създават да защитават интереси на работници от всички отрасли на икономиката-само в България защитават политици и работодатели!!СБЪРКАНА ПРЕДСТАВА ЗА СИНДИКАТ И СИНДИКАЛИЗЪМ!!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това не са синдикати ,които да защитават работниците а синдикати които работят против работниците заплатите в други цивилизовани страни вървят заедно с инфлацията
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те условията и сега са ясни осигуряване на минимална заплата а другите пари под масата и колкото каже работодателя ако не ти отърва излез извън портала безработни много
2
2
 
15
 
! Отговори
а преди 10 години
ШОПАРЪТ ДИДО ПЕЕВСКИ с кой ще се договаря ??? с ЦВ ВАСИЛЕВ ЛИ???
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо синдикалния глашатай да каже че при соца беше по-справедливо - всички бяха равни някои бяха още по-равни.

Спонсорирани публикации