Двама възрастни "изгоряха" с над 4 бона в ало измами в Шуменско

Схемата - обажда се "служител" на МВР за роднина, замесен в катастрофа
Обновена: 9 апр 2014 14:47 | 9 апр 2014 11:36,
10
Двама възрастни "изгоряха" с над 4 бона в ало измами в Шуменско
Снимка: архив, Булфото

Две телефонни измами са станали в Шуменско, съобщиха от полицията.

Вчера около 18.00 часа на стационарния телефон на 85-годишна жена от село Драгоево се обадило лице, което се представило за служител на МВР и й обяснило, че неин близък е причинил пътно транспортно произшествие, при което е починало дете.

Поискал й сумата от 10000 лева, при което жената му съобщила, че има в наличност 1150 лева. „Служителят” й обяснил, че ще изпрати човек, който да вземе парите. Пред полицейските служители възрастната жена заявила, че предала паричната сума на непознато лице.

Пак вчера, около 17.30 часа, на стационарния телефон на 81-годишен мъж от село Градище се обадило непознато лице, което се представило за служители на МВР и заявило, че негов близък е пострадал при пътен инцидент.

За лечението му била необходими 6000 лева. Възрастният мъж му обяснил, че разполага с 3000 лева. „Служителят” му заявил, че ще изпрати човек, който да вземе парите. Пред полицейските служители синът му заявил, че възрастният мъж не може да даде описание на лицето, на което е предал паричната сума.

По случаите са образувани досъдебни производства.

От полицията припомнят, че най-често използваната схема в момента е следната - непознат се обажда на мобилен или домашен телефон и се представя за служител на МВР, следовател или прокурор. Обикновено обаждането е рано сутрин или следобед. Обяснява се на гражданина, че негов по-млад близък роднина е виновен участник в пътно транспортно произшествие, като най-често се споменава, че при произшествието е загинал човек.

За по-бързото освобождаване на близкия е необходимо да се внесе голяма сума пари като парична гаранция. Обикновено се определя среща извън територията на областта или се обяснява, че ще бъде изпратен куриер, който да вземе парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Шументелефонна измама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Вълтава преди 10 години
Зкокобно е ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбърках, извинявам се. Коментар 8 е адресиран до Алекс от коментар 6.
8
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 10 години
Прав си, относно измамите, за които става въпрос в статията. Бедата е там, че измислят нови неща, като например тези смс-и, за които се писа неотдавна: "Обади ми се, спешно е." И човекът звъни, без да му дойде на ум, че се обажда в Зимбабве.Що се отнася до схемата "Стана катастрофа", преди няколко години се опитаха да ми я изиграят и на мен, макар че по гласа могат да познаят, че съм млад човек. Някакъв се представи като "майор Карамфилов от КАТ". Поканих го да дойде, за да го "накарамфиля".
7
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 години
Господа ,,измамници"..много Ви моля, обадете се на мен! Вземете се обадете на моите родители. Много искам пряка среща с Вас! Моля Ви се, удовлетворете молбата ми. Просто си нямате на идея, какво сме подготвили за Вас! Що се отнася до новината, не ми е жал грам за измамените старчоци, защото човек не може, да е толкова глупав след като всеки ден им набиват в канчето, че има телефонни измамници. Не може да не звъннеш на близки и да провериш състоянието. Все пак не се обаждат от траурна агенция..:)
6
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Добре де, всеки ден в новините има измамени от ГОДИНИ. Камък да беше щеше да разбере, че трябва да се пази. Ако наистина са толкова малоумно племе да ги краднат бе.
5
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Не ги съдете толкова строго.На мене веднъж ми се случи докато бях на работа,на служебния телефон.Знаеха името ми и бяха толкова убедителни,че в първия миг взех всичко за чиста монета и се паникьосах.Но тя/беше жена/продължи да ми обяснява и тогава и казах,че ще се обадя на дъщеря си по моб.телефон и затворих телефона.Тя пак набра и пак ме убеждаваше че това е истина -печени мошеници са.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавана писах по въпроса, че единственото правилно нещо е да им се изиграят такива сценки на старците от самите роднини, докато им уврат кратуните, щото от първия път едва ли ще се научат какво да правят.Резултата ще е многозначен.Първо ще ги предпазят, второ ще разберат, колко пари крият старците, трето не знам какво си , и така . . .
3
0
 
1
 
! Отговори
поли преди 10 години
тя му ги предлага това не е измама като е загубена и си дава парите на непознат !
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сега съчувствах на измамените, но вече не! Заслужават си го, защото са прости, и явно се интересуват само от себе си - явно не гледат новините, където всеки ден се дават нови и нови примери.Човек, който се интересува само от собствената си черга и не му дреме какво се случва в държавата води това това.Нека ги крадат . . .
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tia vyzrastni v Bulgaria mnogo kinti imat vseki den davat hiledarki , vmesto da kupiat neshto na vnucite si tezi stari komunisti gi davat na banditite

Спонсорирани публикации