Фонд "Земеделие" намери още 4 млн. лева за животновъдите

Стопаните ще получат парите си в периода от 8 до 23 май
Обновена: 8 май 2014 14:20 | 8 май 2014 11:42, Веселина Йорданова
2
Фонд "Земеделие" намери още 4 млн. лева за животновъдите
Снимка: архив, БулФото

Държавната помощ de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. ще бъде увеличена с 4 млн. лева. Решението е взето на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Общата сума, която животновъдите ще получат за изхранване на едър и дребен рогат добитък, достига 15 млн. лева, посочват от агроведомството.

Още по темата
Средствата се отпускат на земеделски производители, отглеждащи едър и дребен рогат добитък от основно стадо - крави, биволици, овце-майки и кози-майки.

С новото решение помощта вече ще бъде по 39 лева за биволици и крави и по 5 лева за овце-майки и кози-майки. Условието е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта, до 31 декември 2014 г.

Фермерите кандидатстваха по схемата от 7 до 23 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица, припомнят от земеделското министерство.

Средствата ще бъдат изплатени на животновъдите в периода 8 – 23 май.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2012 – 2014), допълват от ведомството.

Припомняме, че животновъдите заплашиха да излязат на протест след 10 май заради помощите de minimis. В края на април фонд „Земеделие“ определи на 11 млн. общия размер на помощите. Преди няколко месеца обаче представители на сектора и властта подписаха споразумение, в което на стопаните бяха обещани 15 млн. лева доплащания от бюджета.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Припомняме, че животновъдите заплашиха да излязат на протест след 10 май заради помощите de minimis."Защо чрез заплахи и натиск работещите хора да си получават парите ? Защо ???
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става ясно откъде ги взеха ? - нов заем ли взеха / който ние и внуците ни ще плащат / , от наркотици ли , от нелегален внос на зеленчуци ли ? ОСТАВКА !

Спонсорирани публикации