Google ще разпръсква интернет чрез сателити

Американската компания ще инвестира над $1 млрд. в технологията
Обновена: 2 юни 2014 14:05 | 2 юни 2014 12:33, Бойчо Попов
16
Google ще разпръсква интернет чрез сателити
източник: Reuters

Американската компания Google Inc. планира да инвестира над 1 млрд. долара в сателити, за да разшири интернет достъпа до отдалечени кътчета на земята, които към момента не са свързани с мрежата. Това твърдят пред Wall Street Journal източници, запознати с въпроса.

Целта на този ход е да се преодолеят финансови и технически проблеми, които са спъвали предишни начинания в тази насока.

Според източниците подробностите постоянно се променят, но проектът ще стартира със 180 малки сателита с висок капацитет в орбита около Земята на по-ниски височини от традиционните сателити. Впоследствие броят им може да се увеличи.

Проектът на Google се ръководи от Грег Уайлър, основател на сателитния стартъп O3b Networks Ltd., който наскоро се присъедини към екипа на Google заедно с бившият главен технологичен директор на O3b, казват източниците. Google наема също инженери от сателитната компания Space Systems/Loral LLC за работа по проекта, според друг анонимен източник.

Уайлър ръководи екип от между 10 и 20 души в Google. От изданието обаче не са успели да се свържат с него.
Очакваната цена варира между около 1 млрд. долара до над 3 млрд., в зависимост от окончателния дизайн на мрежата и евентуален по-късен етап, който може да удвои броя на сателитите, казват източниците. Ако се имат предвид предишни сателитни начинания, цената може и да нарасне.

Проектът на Google е поредният опит на компания от Силициевата долина да разшири интернет достъпа от небето, за да усили „наземния“ си бизнес. Както Google, така и Facebook разчитат на нови потребители от регионите без достатъчно добро покритие, за да повишат приходите и печалбите си.

Друг проект на Google - Project Loon, разработва балони за голяма височина, които да доставят широколентов достъп в отдалечени райони в света. През април Google придоби Titan Aerospace, която произвежда дрони, захранвани със соларна енергия, за да осигури сходна свързаност. Facebook също има проекти с дрони.
 
„Google и Facebook търсят начини да достигнат до части от населението, които досега са били извън достъп“, коментира Сюзан Ъруин, президент на компанията за проучвания в сателитната област Irwin Communications Inc. „Кабелната свързаност далеч не стига навсякъде, а безжичен достъп има в малки райони. Сателитите могат да осигурят много по-голям достъп“. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Googleинтернет достъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И дано някой ден Гугъл или някой друг да направи интернет неограничен и безплатен за цялата планета. Очаквам това да стане в обозримо бъдеще.
15
1
 
0
 
! Отговори
Фиксиран телефон преди 9 години
Не знам кое как е ама ми се струва , че наличието на сателити способни да доставят безплатен интернет са пряка опасност за съществуването на GSM операторите. Главната съпротива ще е оттам.
14
1
 
0
 
! Отговори
Софокъл преди 9 години
Няма отърване от "добрите интернет услуги" на Гугъл и ФБ. А този смях, че се подобряват заради изчезналия самолет, за който "никой не знае къде е" - го пратете в "Ако щете - ваярвайте". Няма случайни неща, всичко е пари - щом инвестират много, очевидно очакват да изкарат много. Кой в крайна сметка дава парите - крайният потребител. Очевидно нещо ще ни брули нас, това е.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това прави излъчвана мощност от 25 киловата на квадратен километър... Такъв сателит за територията на България: 111 000 х 25 = 2.775 гигавата излъчвана мощност. Колеги, не съм експерт, ама ако бъркам ме поправете ;) При това тези изчисления са под практическия минимум за среден обрулен от тока електротехник/монтажник на сателити ;)
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма начин да усетиш електромагнитна енергия от сателит. Причината е, че никой не инсталира гигаватови електроцентрали на сателит. Сигнала, получен от сателита, се разпределя на десетки/стотици хиляди квардатни километри. 1кв.км=1000000кв.м. не се сещам за същество, способно да почувства такава малка енергия, като тази, която се пада на 1, 2 или 3 квадратни метра. Праг на чувствителност на човека е 5 - 10 милиА. ~ 1 КОм съротивление на човек, следователно за да усетиш трябват 25 миливата ...
11
0
 
0
 
! Отговори
До морен сокол преди 9 години
Самата честота от 11 GHz е достатъчна, без дори да зная истинската стойност на емв и йонизацията и. А защо до края на 2015 година се иска във всяко българско училище да има WiFi? Защо, след като във всяко училище има интернет, някои по с 5-6- кабинета с нет!?! А да кажеш, че WiFi работи с 2,4 GHz честота НЯМА НАЛИ!? А ДА КАЖЕШ ЩО Е ЕМАГНИТНА РАДИАЦИЯ - НЯМА НАЛИ? А случайно да си чул, че се иска тотално следене на самолетите от земни и радари в космоса, след оня "изчезналия". С каква f ще са?
10
0
 
0
 
! Отговори
Баце до TV техник преди 9 години
Признавам си, че съм технически неграмотен!Преди години с приятели инсталирахме 10-15 сателитни антени и с изключени на 1, на която се наложи да заварим някои части от окачването след буря, не сме имали рекламации. Виждал съм много отворени приемници, но никога не съм бърникал из тях. По разбираеми причини. Но винаги сме заземявали допълнително антената и приемника за да не разчитаме само на нулата в контактите. Описвам какво съм усетил. Може да е утечка или друго. И има нещо общо с Ку-бенда.
9
0
 
4
 
! Отговори
TV техник преди 9 години
Баце, не искам да те обиждам, ама си личи, че си технически неграмотен, пък се напъваш да "пръскаш" знания! Знаеш ли какво е импулсно захранване? Топла, студена част? Филтриращи елементи на входа му? Връзката им с "биенето" на ток? Послушай го Морния сокол, не те лъже....
8
0
 
0
 
! Отговори
Баце преди 9 години
До морен соколНе съм много съгласен, същинската антена - конверторът или по-точно гън-диода в него, е замасен през уплетката на коаксиалния кабел до приемника и оттам чрез неговата маса посредством обикновен кабел до някоя тръба или радиатор. Останалата железария няма връзка с източник на ток за да е под напрежение. Въпреки това, когато ръчно започне да се насочва рефлектора към някои сателит и навлиза във фокус, при антените с голям диаметър по дланите винаги преминава ток като от батерия.
7
0
 
5
 
! Отговори
морен сокол преди 9 години
До Бацетова, което усеща този човек, докосващ рефлектора може да е всичко, но не вълна с f = 11 GHz. Токът, който го удря е некачествено замасяване.
6
1
 
5
 
! Отговори
Баце преди 9 години
До морен соколВ интерес на истината човек може да усети сигнал и с поне 2 до 3 пъти по-ниска мощност, но ... трябва да се намира на покрив с поне една сателитна антени и от време на време да се хваща с ръка с рефлектора. При по-влажно време може и много слаб ток да го удари. Но както вече писахте, на открито най-опасно е Слънцето...Лек ден,
5
1
 
13
 
! Отговори
морен сокол преди 9 години
до Анонименне знам с какво се занимавате. Дали сте радиоинженер, квантов физик или нещо дори още по-забъркано - не е моя работа. Но ако сигнал с ниво -100dBm е силно за вас, то значи сте наистина доста чувствителен(а).Ако трябва да сме по-сериозни, емв с честота 11 GHz е неспособна на йонизиращо действие. Единственото, което може да прави на човешкото тяло е да го затопля, като няма и способност да прониква в дълбочина. Ако трябва да ви е страх от нещо, то е UV лъчите от слънцето. Мажете се!
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е нищо. Руската фирма ГОГОЛь - дъщерна фирма на ФСБ, вече действа с пълна пара и покрива земята 100% с руска пропаганда и откровени лъжи. Тя предоставя достъп на многобройните си клиенти единствено до РуНет-а. На стартовия екран на ГОГОЛь винаги стои портрета на бащата на системата Путин, гопод да му даде вечен живот на земята и най-вече на небето.
3
0
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Съмнявам се да знаете колко повече ви облъчват клетките на мобилните оператори, че сателитие да са проблем. :)Аз лично съм за подобен проект защото наземния нет се контролира от териториалните власти, със сателитите се появява алтернатива която не могат да пипнат. Така че цензурата пропада. :)
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното силно електромагнитно облъчване. Да припомня, че сателитната телевизия стига 11 Ghz честота и че спътниците са на 32 000 км височина над Земята. А на гугъла ще са много по-ниска височина и броят им ще бъде много повече. А дали само ще разпръскват интернет едва ли! Предлога е интернет, а истината е че ще шпионират на всяка крачка.
1
11
 
9
 
! Отговори
марто преди 9 години
Мда сега вече и в таолетната ще ни гледат...

Спонсорирани публикации