По света има 16 300 ядрени бойни глави

Девет страни притежават ядрени оръжия
Обновена: 16 юни 2014 14:14 | 16 юни 2014 11:45, Елка Василева
52
По света има 16 300 ядрени бойни глави
Снимка: архив, Reuters

Броят на ядрените бойни глави по света е намалял до 16 300 тази година предимно поради съкращенията в САЩ и Русия, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Броят на ядрените бойни глави е спаднал с 970 за една година. Става дума за бойни глави, които са активни, на склад или предстои да бъдат унищожени.

Двете най-големи ядрени държави - САЩ и Русия, притежават общо около 90 на сто от световния ядрен арсенал. Вашингтон има 7300 бойни глави, а Москва - 8000.

Смята се, че девет страни притежават ядрени оръжия. Останалите са Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, съобщи СИПРИ.

САЩ, Русия, Великобритания и Франция имат общо близо 4000 готови за употреба бойни глави.

Ядрените държави са продължили да усъвършенстват своите ядрени сили и системите за доставяне на ядрено оръжие до целта, подчертава институтът. САЩ са отделили 350 милиарда долара за поддръжка и усъвършенстване на ядрените си сили през идните 10 години, включително за инвестиции в нови подводници, балистични ракети и бомбардировачи с голям обсег. Русия усъвършенства балистичните си ракети и разработва нов тип подводница, за да може да изстрелва ядрени ракети от морето.

Индия и Пакистан продължават да разработват балистични и крилати ракети и да произвеждат ядрени материали с военни цели.

Смята се, че Индия разполага с между 90 и 110 ядрени бойни глави, а Пакистан - с между 100 и 120. Израелският арсенал е останал на равнището от 80 ядрени бойни глави.

Китай разполага с 250 бойни глави, а Северна Корея има между 6 и 8 ядрени оръжия, смятат експертите от СИПРИ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Ставало ли е дума някъде, че изсраел притежава незаконно атомно оръжие?! Ирак го изпепелиха защото имал планове да произвежда "оръжие за масово поражение". Оказа се че нямал, но легионите си стоят постоянно. Иран го обвиняват че иска да произвежда атомни бомби, и се точат да го оиракчат. А изсраил на времето открадна в открито море кораб пренасящ обогатен уран, и се разтръби като непреодолим факт, - така е, защото можем. Нож в гърба но това злодейско племе, без да му се обяснява защо!!!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България си имаме ядрена тиква! Не е базикам са 'ора аз за него си гласувах!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Касапите преди работа си проверяват инструментите, струва ми се, че вече се готви използването на тези оръжия. Изразходвахме повечето горива (нефт, газ, въглища, ядренно гориво), какво ще остане за следващите поколения след нас, за да водят същият начин на живот (като нашият), зависи от нас. Хората и животните си приличаме, виждали ли сте две кучета, ако им дадеш два кокала- тогава са мирни, но ако е само един, тогава ......... Отговорете си, какво е положението на нашето развитие вече.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да ги гръмнем и всеки на земята ще се почувства в центъра на светлината на прожектора , а и после няма нужда да се борим за насъщтния както и политическите различия ще бъдот изгладени мигновенно.
34
1
 
7
 
! Отговори
soulburner преди 9 години
И още нещо което някои забравят или не знаят. През 80те СССР сьздава влак - орьжие, атомно. Вьв всеки от вагоните е била инсталирана ядрена ракета. Била е построена ж.п. линия обикаляща огромна площ в Русия и ползваща се едиствено от този влак, а идеята е била подвижна атомна остановка, готова да удари противника по всяко време от всяка точка на Русия. Яко а? Но Елцин нарязал влака за скрап.
33
5
 
6
 
! Отговори
Хаспел преди 9 години
До 40Много е преувеличено това което и в двата блока е набивано в главите на хората от разни "учени" за т.нар Nuclear Winter . Това едно. Второ - в днешно време повече на почит е ВОДОРОДНАТА БЛЮМБА- доста по-чиста от американските "подаръци" връчени на Японците като за край на WW II .И трето , но не и на последно място - Никой ( поне руснаците ) няма да са толкова *** че да стрелят на всички посоки като насрал се янки - дори и да прибегнат до ICBM -то ще е само по стратегически цели
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са глупави само... ако ги използват - СБОГОМ ЗЕМЯ! Това ще бъде война без победител, война на победени. Самоунищожение.
31
1
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
така е има на склад много повече но малко държави могат да ги доставят по предназначение
30
2
 
13
 
! Отговори
цар бомба преди 9 години
Ударната вълна от взрива на цар бомба през 1961 обикаля три пъти земното кълбо!57 мегатона лагъм!или 10 пъти по мощно от колкото всчките взривове през втората световна!1200 пъти по мощна от колкото взривовете над хирошима и нагасаки взети заедно!имало е села в норвегия където са останали без прозорци от ударната вълна,епицентъра е бил на нова земя на 2000 км.но запада се страхува най вече от Мъртвата ръка.
29
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
37 000 атомни бомби са взривени досега в ядрени опити по целия свят. Вече сме съсипали нашата планета. Човешката раса е идиотска.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32 Горкият Запад и ти де , и теб ли тресе ужас вече 70 години
27
4
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Ти си в грешка, ако си мислиш, че увеличаваме двойно бюджета спрямо това, което даваме в момента, ще увеличаваме двойно бюджета спрямо тези 1,5%, които се искат от нас, тоест на 3%.
26
3
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До гол хй--17От САЩ получихме ГАРАНЦИЯ ,ОТБРАНА и САМО 1% пари от БЮДЖЕТА за воени цели.
25
3
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
До 26в грешка си! Цитат: "Същата е ситуацията и в България. При влизането си в НАТО за отбраната бяха заделяни 2% от БВП на страната. В момента този процент е под 1.5. През 2011 г. България беше на първо място сред страните от Централна и Източна Европа по намаляване на разходите за отбрана с 28%. Не случайно след разговорите си с Расмусен държавният глава заяви, че трябва да върне бюджета за отбрана поне на 1.5% от БВП. "Както виждаш, ние дори не поддържаме 1.5% в момента.
24
10
 
9
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До ФИНАНСОВ ПЪНКАР--11;А руснаците защо ги забравяш? По времето на Хрушчов е започната разработка на КОРАБ АТОМНА БОМБА. Ако нещо се Случи с КОМУНИЗМА да бъде УНИЩОЖЕН ЦЕЛИЯ СВЯТ.Да благодарим че не се е осъщесрвил тоя пъклен проект на миротворците от русия.
23
2
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
2,5% ще стане с двойното увеличение, по договор трябва да даваме 1,5% от БВП за отбрана.
22
9
 
4
 
! Отговори
! преди 9 години
До 24,не, в грешка си. Настоява да си изпълняваме това което сме подписали, 2% от бюджета да отидат за отбрана. Или 2.5% бяха, не съм сигурен. Ние от как сме в НАТО не го изпълняваме това. Човека настоява да си изпълняваме договора, които сме подписали. Плевнелиев какво да каже? А нее, не можеме, вие ни приехте ама ние пари нямам сега )) хехе.
21
2
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Как да не са настоявали, след като Расмусен призова на няколко пъти да се увеличат бюджетите, а Плевнелиев, който разбира се е лишен от собствено мнение, обеща във Варшава двойно увеличение на бюджета за отбрана? Познай на кого ще се падне честта да увеличи бюджета- на оня, дето е на едноседмична визита във Вашингтон.
20
5
 
3
 
! Отговори
! преди 9 години
До 19,Никой не настоява нищо. В договора за присъединяване е записано колко % от бюджета трябва да отидат за отбрана. Друг е въпроса, че ние досега никога не сме го спазвали това, ама договора сме го подписали. Пак по-български, хем ни се иска, хем не ни стиска. Като няма пари, няма и нова техника, съвсем нормално. НАТО не ни е накарало насила да сме там, ние сами се натискахме и подписахме договора. Е, нормално е да се спазва това което си подписал.
19
1
 
33
 
! Отговори
Сова Харис преди 9 години
И какъв е извода? Едните могат да унищожат планетата 14 пъти, докато другите само 9. Много обнадеждаващо!

Спонсорирани публикации